Θλίψη για τον θάνατο του 8χρονου -Τα συμπτώματα που «δείχνουν» οξεία περικαρδίτιδα και θέλουν προσοχή
Τι είναι η περικαρδίτιδα, τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Σε τραγωδία μετατράπηκαν οι διακοπές μιας οικογένειας στην Ιερισσό της Χαλκιδικής καθώς το 8χρονο παιδί τους κατέρρευσε μπροστά στα μάτια τους και έχασε τη ζωή του.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο 8χρονος, ο οποίος είχε αμυγδαλίτιδα, ξαφνικά άρχισε να μη νιώθει καλά, με τους γονείς του να καλούν άμεσα το ΕΚΑΒ, το οποίο έσπευσε στο σημείο. Οι διασώστες έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στον ανήλικο, ωστόσο η αμυγδαλίτιδα είχε μετατραπεί σε οξεία περικαρδίτιδα, με αποτέλεσμα ο 8χρονος να αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείου του Πολυγύρου.
Όπως εξήγησε στο MEGA η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή των χιτώνων της καρδιάς που την προστατεύουν. Μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, ενώ μπορεί να προκληθεί από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι πόνος στο στέρνο, χαμηλός πυρετός και κακουχία.
«Σε έναν αιφνίδιο θάνατο, περιμένουμε και περαιτέρω εξετάσεις, ώστε να έχουμε μια σίγουρη διάγνωση. Ωστόσο επειδή ειπώθηκε το θέμα της περικαρδίτιδας, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι. Μιλάμε για μια φλεγμονή των χιτώνων της καρδιάς που την προστατεύουν. Μπορεί δυστυχώς να εμφανιστεί και στα παιδιά όπως και στους ενήλικες.
Μπορεί να προκληθεί από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, όπως επίσης και από αυτοάνοσα νοσήματα. Ως προς τα συμπτώματα συνήθως είναι ο πόνος στο στέρνο και στην καρδιά, χαμηλός πυρετός και κακουχία. Αν δούμε ένα παιδί που παρουσιάζει ακόμα και χαμηλό πυρετό αλλά έχει δύσπνοια και πόνο γενικά στην καρδιακή χώρα, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουμε με παιδίατρο ή καρδιολόγο αν μιλάμε για μεγαλύτερες ηλικίες.
Αν διαρκεί περισσότερη ώρα από το κανονικό, μεταφερόμαστε άμεσα στο νοσοκομείο. Χρειάζεται καρδιογράφημα, υπέρηχος καρδιάς, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Αν πρόκειται για λοιμώξεις λαμβάνουν και αγωγή» εξήγησε η ίδια.
Παράλληλα, σε έξαρση βρίσκεται ο στρεπτόκοκκος τόσο στην Ελλάδα όσο και τις ΗΠΑ.
Όπως εξήγησε η κυρία Ψαλτοπούλου, πυρετός, φαρυγγαλγία, κακουχία, γενικότερος πόνος και εξανθήματα είναι κάποια από τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους.
«Συναγερμός» για στρεπτόκοκκο και ευλογιά των πιθήκων - Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση
Σε εγρήγορση για την έξαρση του στρεπτόκοκκου, αλλά και για πιθανά κρούσματα της mpox (ευλογιά των πιθήκων) καλούν τον κόσμο οι γιατροί. Η Ματίνα Παγώνη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε στο Action24 για τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν και στην Ευρώπη και την Ασία.
Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη ο στρεπτόκοκκος, που προκαλείται από ένα βακτήριο είναι μια νόσος με έντονη εποχικότητα. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Ελλάδα παρατηρείται έξαρση των περιστατικών και μέχρι σήμερα σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου καταγράφηκαν περίπου 58 περιστατικά και θάνατοι. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι δυο, τα παιδιά τριών έως 10 ετών και οι ηλικιωμένοι και κυρίως ανοσοκατασταλμένοι ενήλικες. Στα μικρά παιδιά τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της αμυγδαλίτιδας. Το παιδί παραπονιέται για πονόλαιμο, ενώ στη συνέχεια εντοπίζεται και πυρετός. Βασικό εργαλείο διάγνωσης είναι το ειδικό τεστ που εντοπίζει τον στρεπτόκοκκο. Εφόσον διαπιστωθεί ότι όντως το παιδί νοσεί από στρεπτόκοκκο τότε θα πρέπει να δοθεί ειδική αγωγή με αντιβιοτικά.
Σε μεγάλη ηλικία και ανοσοκατασταλμένους κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής, καθώς σε περίπτωση που η βακτηριακή λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε καρδιά και πνεύμονες.
Σε εγρήγορση για τη ευλογιά των πιθήκων
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σε ό,τι αφορά την έξαρση που παρατηρείται στα κρούσματα της mpox (ευλογιά των πιθήκων). Όπως είπε όσοι ταξιδεύουν στην Αφρική, όπου κυκλοφορούν -λόγω ειδικών καταστάσεων- πολλές ασθένειες όπως η mpox γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια για να θωρακιστούν από ενδεχόμενη μόλυνση. «Φοβόμαστε, όντως. Το κάθε περιστατικό με ευλογιά των πιθήκων κάνει τις επιπλοκές του» είπε η Ματίνα Παγώνη. Τα συμπτώματα της ευλογιάς είναι παρόμοια με της κοινής ευλογιάς. Αδυναμία, καταβολή και κατόπιν τα εξανθήματα.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι είτε πρόκειται για τον στρεπτόκοκκο, ή για την ευλογιά των πιθήκων ή ακόμα και για τον κορονοϊό, το κλειδί είναι η αντισηψία. Η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι όλοι μας πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες απολύμανσης όπως την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊου με ευρεία χρήση αντισηπτικών στην καθημερινότητά μας.