Τι ψάχνει η Αντιτρομοκρατική για το δέμα - βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέλαβε την έρευνα για το δέμα - βόμβα που εστάλη στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης με αποδέκτη την πρόεδρο των Εφετών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι υποθέσεις που είχε χειριστεί η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός, ενώ θα ληφθούν καταθέσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε δεχθεί απειλές ή είχε αντιληφθεί κάτι που της προκάλεσε ανησυχία.
Την ίδια ώρα, στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζεται ο άθικτος εκρηκτικός μηχανισμός και συγκεκριμένη η συνδεσμολογία του και η εκρηκτική ύλη (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 500 γρ. ζελατοδυναμίτιδας). Η ποσότητα των 500 γρ. χαρακτηρίζεται ικανή να προκαλέσει –ιδίως σε κλειστό χώρο- μεγάλη έκρηξη με νεκρούς και τραυματίες, κάτι που μάλλον ήταν ο στόχος των δραστών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε φάση επανασχεδιασμού περνούν πλέον τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης καθώς αποδείχτηκαν «τρύπια». Το αποτέλεσμα ήταν ένα δέμα - βόμβα, με ψευδή αποστολέα την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, να περνάει μαζί με την αλληλογραφία και να βρίσκεται για σχεδόν 10 ημέρες στα γραφεία του 3ου ορόφου. Από καθαρή τύχη, δηλαδή, κανείς δεν άνοιξε τον φάκελο.
Χρήζει, τέλος, αναφοράς το γεγονός ότι πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό που –είτε έχει να κάνει με τρομοκρατία, είτε με ποινικό έγκλημα- εντοπίζεται μεγάλη ποσότητα ισχυρής εκρηκτικής ύλης.
Η βόμβα που εξερράγη το 2010
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση επανέφερε στις μνήμες την βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 14 Μαΐου του 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Ήταν 1:30 μετά το μεσημέρι, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στις δημόσιες τουαλέτες που βρίσκονται στο ημιυπόγειο. Από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκε ένας δικαστικός επιμελητής, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό του κτηρίου. Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ένα σε γραφείο εφημερίδας και το άλλο σε τηλεοπτικό σταθμό.
Μετά το «χτύπημα» - για το οποίο δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης - ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της πόλης, με πιο χαρακτηριστικό την τοποθέτηση μηχανημάτων ανίχνευσης X-RAY στην κεντρική είσοδο του κτηρίου και την εφαρμογή κανόνων ελέγχου.
Δεν ήταν λίγες φορές βέβαια που «φαρσέρ» προειδοποίησαν για τοποθέτηση βόμβας - μάλλον σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν τη ματαίωση μίας δίκης - προκαλώντας πάντως εκκένωση του μεγάρου βάσει σχετικού σχεδίου που είχε καταρτιστεί μετά την έκρηξη του 2010.