Στα «κόκκινα» ο Λευκός Πύργος για την Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας
Με κεντρικό μήνυμα «Μη διστάζεις. Δώρισε τη χαρά της ζωής»
Στα κόκκινα «ντύθηκε» ο Λευκός Πύργος στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, με τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας και τους επισκέπτες της να αντικρίζουν ένα ξεχωριστό θέαμα.
Στην εκδήλωση φωταγώγησης του Λευκού Πύργου παρευρέθηκε αρκετός κόσμος, αλλά και μέλη του συλλόγου «Πηγή ζωής».
Με κεντρικό μήνυμα «Μη διστάζεις. Δώρισε τη χαρά της ζωής», ο σύνδεσμος προώθησης εθελοντικής αιμοδοσίας και φίλων των ατόμων με μεσογειακή αναιμία «Πηγή ζωής», στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης, με σκοπό να γίνουν ακόμα περισσότεροι οι αιμοδότες στην χώρα μας.
«Τα άτομα τα οποία στις μέρες μας πάσχουν από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται ειδική περίθαλψη, καθώς επίσης και σωστές και προγραμματισμένες μεταγγίσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος.
Αναφορικά με την φωταγώγηση του γνωστού μνημείου της πόλης σε κόκκινο χρώμα, ο ίδιος τόνισε ότι «η δράση αυτή έχει εμπνευστεί από την παγκόσμια ομοσπονδία θαλασσαιμίας ώστε 65 χώρες που είναι μέλη να φωταγωγήσουν κτήρια και μνημεία που είναι σημεία αναφοράς σε κάθε χώρα την ημερομηνία που γιορτάζεται η παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας» και πρόσθεσε πως «θέλουμε όλα αυτά τα κτήρια να κοκκινίσουν απόψε και με αυτό τον τρόπο να δοθεί ένα παγκόσμιο μήνυμα για την μέρα της θαλασσαιμίας».
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην καμπάνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας – TIF με τίτλο «Bring Thal to Light».
Τι είναι η θαλασσαιμία
Ο όρος θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος.
Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάνω από 2.900 άνθρωποι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.
Τομή στην αντιμετώπιση της ασθένειας αποτελεί η γονιδιακή θεραπεία, που εγκρίθηκε στην χώρα μας την περασμένη χρονιά, η οποία ωστόσο παραμένει δυσπρόσιτη επιλογή αφού το κόστος της είναι πολύ υψηλό.