Θεσσαλονίκη: Βίασε και έκλεψε την πρώην του - Πώς τον έπιασε η αστυνομία
Η 42χρονη γυναίκα τον κατήγγειλε στην Αστυνομία - Τι αλλάζει στη νομοθεσία
Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου – Αναλήψεως στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από επιστάμενη έρευνα που διενήργησαν, ταυτοποίησαν τα στοιχεία 27χρονου αλλοδαπού και σε βάρος του σχημάτισαν δικογραφία για βιασμό, παράβαση της Νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας και κλοπή.
Ειδικότερα, 42χρονη ημεδαπή που διατηρούσε σχέση με τον συλληφθέντα στο παρελθόν, πραγματοποίησε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία περί τις αρχές του τρέχοντος μήνα, ο 27χρονος την εξανάγκασε σε γενετήσια πράξη και από το εσωτερικό της οικίας της αφαίρεσε ηλεκτρονική συσκευή.
Μετά την υποβολή της σχετικής δικογραφίας εκδόθηκε Ένταλμα Σύλληψης από Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο του Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αναζητήσεων του ανωτέρω, προέκυψε ότι από την 17-05-2024 είναι ήδη κρατούμενος σε Σωφρονιστικό Κατάστημα.
Έρχονται αλλαγές στη νομοθεσία
Παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία εξετάζουν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά και τα πρόσφατα περιστατικά.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ALPHA, το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ρυθμίσεις, που θα «φρενάρουν» την απελευθέρωση κατηγορουμένων για ενδοοικογενειακή βία πριν δικαστούν από το αυτόφωρο.
Οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν σε συνεργασία με τον Άρειο Πάγο με τις πληροφορίες να θέλουν την Εισαγγελέα, αλλά και την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να έχουν ήδη γνωστοποιήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι εντός της εβδομάδας θα αποστείλουν τις προτάσεις τους.
- Να αυξηθεί στις 15 ημέρες το ανώτατο όριο κράτησης για τους κατηγορούμενους για ενδοοικογενειακή βία, ώστε να δίνεται ο χρόνος στο αυτόφωρο να συλλέξει τα στοιχεία που απαιτούνται για το αποδεικτικό υλικό.
- Να γίνει υποχρέωση της ιατροδικαστικής υπηρεσία να αποστέλλει κατά προτεραιότητα το πόρισμά της για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
- Παράλληλα, η εισαγγελέας και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξετάζουν τη δυνατότητα όταν ο κατηγορούμενος έχει κακοποιητική συμπεριφορά κατ' εξακολούθηση τότε να αντιμετωπίζει την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.
Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζονται:
- Δίκες χωρίς την παρουσία θύματος, δηλαδή να μπορούν οι δικαστες να αποφασίζουν μόνο με τις καταθέσεις.
- Ο εισαγγελέας να παραπέμπει απευθείας στον ανακριτή κι όχι στο αυτόφωρο, ακόμα κι αν είναι πλημέλλημα κατηγορούμενους για ενδοοικογενειακή βία.