Θεσσαλονίκη νέα: Οι ημερομηνίες, ο κορονοϊός και το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου [vid]
Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να βγει η επιδημιολογική κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφονται καθημερινά πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα κορονοϊού και η θετικότητα (τα θετικά κρούσματα επί του συνόλου των τεστ) αγγίζει το 32%.
Μόνο χθες, Τετάρτη, στη συμπρωτεύουσα εντοπίστηκαν 777 νέοι ασθενείς του ιού - αριθμός που τρομάζει σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της πόλης (σ.σ. περίπου 1,1 εκατ). Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στην Αττική των 5 εκατ. κατοίκων τα νέα κρούσματα ήταν λιγότερα το τελευταίο 24ωρο (635), κάτι που παρατηρήθηκε και όλες τις προηγούμενες ημέρες.
«Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ», τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος και προειδοποίησε: «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο (σ.σ. της Ιταλίας)».
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τον Οκτώβρη
Την 1 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν μόλις 7 κρούσματα. Μια εβδομάδα μετά τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 25. Στις 28η Οκτωβρίου και ενώ στο τριήμερο των εορτασμών της πόλης καταγράφονται φαινόμενα συνωστισμού και πάρτι τα κρούσματα εκτοξεύονται στα 384.
Οι Θεσσαλονικείς τρομάζουν και σπεύδουν μαζικά την επόμενη μέρα για δωρεάν τεστ στις κινητές μονάδες του εοδυ. Ακολουθεί μπαράζ προειδοποιήσεων και συστάσεων. Τα κρούσματα καθημερινά μεγαλώνουν. Στις 31 Οκτωβρίου σημειώνεται ρεκόρ με 839 νέα κρούσματα. Στις 3 Νοέμβριου η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε καραντίνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιδημιολόγων, για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα τα κρούσματα σε ολόκληρη την χώρα θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο ενώ η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων αναμένεται να αποτυπωθεί σε περίπου 2 εβδομάδες.
Σε ετοιμότητα το Βελλίδειο - Μετατρέπεται σε κλινική Covid
Καθώς η κατάσταση ξεφεύγει στη Θεσσαλονίκη, το αμφιθέατρο στο ΑΧΕΠΑ έχει γίνει χώρος αναμονής των ασθενών, ενώ και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμη και τους χώρους στο υπόγειο – πυρηνικό καταφύγιο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Την ίδια ώρα, από το πρωί βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορές για σκέψεις της κυβέρνησης να μετατρέψει το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε κλινική κορονοϊού. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open TV ο δημοσιογράφος Γιάννης Σαραντάκος, υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για να μετατραπεί το Βελλίδειο σε κλινική υποδοχής περιστατικών του κορονοϊού εάν χρειαστεί. Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί ο χώρος, έτσι ώστε να είναι σε θέσει να υποδεχθεί ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα ασθενών που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.
Σημειώνεται πως εδώ και μέρες έξω από το ΑΧΕΠΑ έχουν στηθεί σκηνές από τον ΕΟΔΥ όπου διενεργούνται rapid test όσων έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να εισέρχονται στο κτήριο του νοσοκομείου. Παρόμοιο είναι και το σκηνικό σε εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τέλος, το αμφιθέατρο στο ΑΧΕΠΑ έχει γίνει χώρος αναμονής των ασθενών.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, σχολίασε για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη: «Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ. Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο». Σημείωσε ότι η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο, είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται. «Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Θοδωρής Βασιλακόπουλος, ανέφερε στο ΣΚΑΙ πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν έκπληξη γιατί το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του ακόμα και σε πιο οικονομικά ισχυρές χώρες και με πολύ προηγμένα συστήματα υγείας. «Άρα η Θεσσαλονίκη δεν μας εκπλήσσει με την έννοια ότι έχει συμβεί και αλλού» είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Τόνισε ότι «δεν είναι λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας να αυξήσουμε τα υγειονομικά συστήματα ώστε να παίρνουν απεριόριστο αριθμό ασθενών, γιατί στο καλύτερο υγειονομικό σύστημα από τους νοσηλευόμενους θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών που είναι βαριά και ο μόνος τρόπος να το μειώσουμε είναι να μειώσουμε την έκταση της επιδημίας στην κοινότητα».
Πρόσθεσε, δε, πως: «Στους 100 που μπαίνουν σε ΜΕΘ οι 40 δεν θα καταφέρουν να βγουν. Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα είχε 10.000 κλίνες, αν γεμίζαμε με 10.000 ανθρώπους με κορονοϊό αυτές τις μονάδες θα θρηνούσαμε με μαθηματική ακρίβεια 4 με 4.500 νεκρούς. Άρα δεν είναι η κύρια λύση του προβλήματος το να έχουμε πολλές κλίνες ΜΕΘ για να νοσηλεύουμε ασθενείς. Βεβαίως και χρειαζόμαστε πολλές κλίνες ΜΕΘ γενικά για την Ελλάδα, θα είναι μία πολύ καλή παρακαταθήκη.
Θα μπαίνουν και ασθενείς πολύ λιγότερο βαριά και άρα η θνητότητα θα μειωθεί. Το έχουμε πολύ ανάγκη αυτό, είμαι από τους πρώτους που έχω πει ότι πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας με ΜΕΘ και το λέμε χρόνια εμείς οι εντατικολόγοι. Όμως δεν είναι λύση τώρα να πούμε αφήστε τα όλα ελεύθερα, αφήστε τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα και να μολύνει, όποιον μπορεί να μολύνει και θα φτιάξουμε 100.000 ΜΕΘ να τους βάλουμε μέσα τους αρρώστους να τελειώνει η υπόθεση. Δεν είναι έτσι. 100.000 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ με κορονοϊό σημαίνει 45.000 νεκροί. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό».
Διαμαρτυρία εργαζομένων για ελλείψεις
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν δεκάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, σήμερα 12 Νοεμβρίου 2020, Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας – Πρόνοιας. Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνουν μάχη κόντρα στον κορονοϊό. Καταγγέλλουν έλλειψη υγειονομικού προσωπικού αλλά και, σε πολλές περιπτώσεις, μηδενικές προσλήψεις από την αρχή της πανδημίας.
Οι εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης ζητούν περισσότερες προσλήψεις, περισσότερα τεχνολογικά μέσα και περισσότερα μέσα προστασίας κατά του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, παρότι δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, έχει κληθεί να παρέχει υπηρεσίες covid χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες δυνατότητες. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και τις κτιριακές ελλείψεις, καθώς και τις ελλείψεις προσωπικού.
Διαβάστε αναλυτικά: Κορονοϊός νοσοκομεία: Διαμαρτυρία εργαζομένων για ελλείψεις [vids]