Θεσσαλονίκη lockdown: Ο λόγος που μπήκαν στο κόκκινο τέσσερις περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί έντονη ανησυχία την ώρα που ο αυξημένος αριθμός τεστ κορονοϊού, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού δείχνει σταθεροποίηση (και ανά περιπτώσεις μείωση) της εξάπλωσης του ιού σε εθνικό επίπεδο.
Η νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ δείχνει πως το ποσοστό θετικών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, επί του συνόλου μοριακών και rapid test, μειώθηκε στο 1.01%, την ώρα που και οι εισαγωγές σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ Covid σταθεροποιείται σε εθνικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του οργανισμού, διαπιστώθηκαν 2.187 νέα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει πάνω από τους 300 (323).
Η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 ανέρχεται πανελλαδικά στο 68,36%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε απλές κλίνες κορονοϊού υπολογίζεται σήμερα σε 33,14%.
Ο δείκτης θετικότητας ανά εβδομάδα
Την ίδια ώρα, 44 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο.
Προβληματισμός σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
Σε επίπεδο διάδοσης, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να εμφανίζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφει ο κεντρικός τομέας της Αθήνας.
Την ίδια ώρα, η Λάρισα είναι η μόνη περιοχή στην περιφέρεια που καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με 122 μολύνσεις.
Είναι ενδεικτικό πως στη Θεσσαλία οι ειδικοί παρατηρούν μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο επιδημιολογικό φορτίο, γεγονός που εξηγεί και την απόφασή τους να εντάξουν την ΠΕ Λάρισας στο ανώτατο επίπεδο 4 (κόκκινο) επιδημιολογικής επιτήρησης.
Περιοχές που «βάφονται» κόκκινες στον χάρτη του κορονοϊού
Σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση και ειδικοί ενέταξαν Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα στο επίπεδο 4 επιδημιολογικής επιτήρησης, όπως αποτυπώνεται και στον αντίστοιχο χάρτη του Covid19.gov.gr.
Αυτό σημαίνει πως στις περιοχές αυτές επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1.00 έως και τις 6.00 τα ξημερώματα, ενώ απαγορεύεται η μουσική σε καφέ και εστιατόρια.
Εκείνο που βάρυνε ιδιαίτερα στην απόφαση της επιτροπής για τον κορονοϊό είναι, πέραν της διάδοσης, η εικόνα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις περιοχές αυτές.
Θυμίζουμε πως ήδη Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Καστοριά, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα έχουν ανέβει επιδημιολογικό επίπεδο και βρίσκονται υπό καθεστώς μίνι lockdown.
Καπραβέλος: Τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης δέχονται ασθενείς από όμορες περιοχές
Μιλώντας το απόγευμα στο MEGA, ο συντονιστής διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, υποστήριξε πως η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ μεγάλη. «Είμαστε από τη βόρεια Ελλάδα, καήκαμε πέρσι, φυσάμε και το γιαούρτι και το παγωτό ακόμη φυσάμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε πως τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας αναλαμβάνουν περιστατικά και από όμορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου η έξαρση του κορονοϊού είναι σημαντική.
«Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η έκκληση από το ΕΚΑΒ να πάρουμε (περιστατικά) από το νοσοκομείο της Δράμας, μια περιοχή η οποία πέρσι χτυπήθηκε πάρα πολύ από τον κορονοϊό και έχει ένα ποσοστό ανεμβολίαστων πάρα πολύ μεγάλο», είπε.
Πάντως, ο γιατρός σημείωσε πως, παρότι η εικόνα είναι ανησυχητική, παραμένει διαχειρίσιμη. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμορφωθούν στους κανόνες προστασίας.
«Τη λύση την έχουμε στα χέρια μας, έχουμε το όπλο. Δεν βλέπω συμμόρφωση! Το να κλείσεις τη διασκέδαση μετά τη 1.00 ή τη μουσική, αυτά είναι ασπιρίνες στον καρκίνο» είπε, αναφορικά με την εφαρμογή μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη.
Σκληραίνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες
Παράλληλα, η επιτροπή αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της έναντι των πολιτών που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, παίρνοντας επιπλέον μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του εφιαλτικού σεναρίου που παρακολουθήσαμε το περασμένο φθινόπωρο.
Έτσι, κατά τη σημερινή σύσκεψη, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αποφάσισε ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αυτές, αλλά και οι πολίτες, θα εισέρχονται μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει ήδη σε δικαστήρια, νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια.
Επιμένει η αυξητική τάση στα παιδιά
Τέλος, επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών αναφορικά με τη διάδοση του κορoνοϊού σε παιδιά, που αποτελούν πλέον σχεδόν 1 στα 3 νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα, 29% των περιστατικών κορoνοϊού την τελευταία εβδομάδα αφορούσε σε παιδιά 4-18 ετών, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Η αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων κορoνοϊού σε παιδιά 4-18 ετών Την Τρίτη, 1.002 από τα 2.130 κρούσματα κορoνοϊού αφορούσαν στην ηλικιακή κατηγορία 0 έως 17 ετών.
Όπως έχει δηλώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Μαρία Τσολιά, μέλος της επιτροπής ειδικών για τον κορoνοϊό, τις τελευταίες ημέρες οι νέες μολύνσεις σε παιδιά αγγίζουν το 25% με 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνονται ημερησίως.