Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Θετικό 1 στα 3 τεστ - «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης» εκπονεί το υπουργείο Υγείας
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καθώς η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κινητοποιεί την κυβέρνηση σε ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για να αντιμετωπιστεί η επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση.
Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία των ΥΠΕ στις 09:30.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, το σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει ο υπουργός προβλέπει επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, αξιοποίηση του στρατιωτικού νοσοκομείου που θα δέχεται πλέον και πολίτες, μεταφορά ασθενών με C-130 σε άλλες περιοχές της χώρας και ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.
Μόνο χθες προστέθηκαν 652 νέα κρούσματα στην πόλη
Την Τρίτη ο κ. Κικίλιας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναφέροντας ότι το σύστημα υγείας της περιοχής έχει φτάσει στο κόκκινο. Διέψευσε, ωστόσο, τις ανακοινώσεις για κατάρρευση του ΑΧΕΠΑ λέγοντας ότι τις δύο επέμενες ημέρες θα δοθούν 50 νέες κλίνες.
Γγνωστοποίησε επίσης ότι η θετικότητα του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ανέλθει στο 32%: «Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος» τόνισε ο υπουργός Υγείας, προειδοποιώντας πως ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. «Δεν προσέξαμε».
Ανησυχία και από τα λύματα
Σύμφωνα μάλιστα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.