Θεσσαλονίκη: «Χρυσή ταρίφα» για παράνομη φύλαξη και ταρίχευση σορών στην ιατροδικαστική υπηρεσία
Είχε προηγηθεί καταγγελία για παράνομες ταριχεύσεις και καλλωπισμούς νεκρών, με το αζημίωτο, κατά τους προηγούμενους μήνες, εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Ταρίφες για φύλαξη σορών, καλλωπισμό νεκρών μέχρι και... ταρίχευση εντός της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης περιελάμβανε ο τιμοκατάλογος της φάμπρικας δωροδοκιών που είχαν στήσει έξι άτομα που συνελήφθησαν μετά από έρευνα και επιχείρηση αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι Ιατροδικαστής, νεκροτόμος, απόστρατος αστυνομικός, εργολάβος κηδειών και δύο ιδιώτες.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 67 άτομα - ταυτοποιήθηκαν οι 52 - που κατηγορούνται για «δωροληψία υπαλλήλου», δωροδοκία, «ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις», «ψευδή βεβαίωση, νόθευση και Παράβαση καθήκοντος» σε βάρος υπάλληλων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.
Είχε προηγηθεί ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και αστυνομικός, λαμβάνουν χρηματικά ποσά από εργαζόμενους και ιδιοκτήτες σε γραφεία τελετών, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να φυλάσσουν σορούς σε ψυγεία, να κάνουν ταριχεύσεις χωρίς την επίβλεψη των ιατροδικαστών, οι οποίοι υπογράφουν τα πιστοποιητικά εξ αποστάσεως ή διά αντιπροσώπου, έναντι χρηματικής αμοιβής, καθώς και να προβαίνουν σε περιποιήσεις σορών μέσα στην εν λόγω Υπηρεσίας, κατά παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και κανόνων
Επίσης, καταγγέλθηκε ότι η ομάδα αυτή διαθέτει και άλλο χώρο, εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και χωρίς να τηρούνται υγειονομικοί κανόνες, με ψυγεία όπου φυλάσσονται σοροί και στον οποίο επίσης πραγματοποιούνται ταριχεύσεις κατά παράβαση κανόνων όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης πιστοποίησε στις αρχές ασφαλείας.
Ακολούθησε έρευνα που κορυφώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν διεξήχθη η επιχείρηση σύλληψης των εμπλεκόμενων προσώπων.
Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία και εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη, η οποία αφορά, κατά περίπτωση, συνολικά 14 πράξεις (κακουργηματικές και πλημμεληματικές), ανάμεσα στις οποίες είναι αυτές της συμμορίας, της δωροληψίας υπαλλήλου (άμεση και απλή συνέργεια), της δωροδοκίας και της χορήγησης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων.
Τι έδειξαν οι έρευνες
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, με τη συνδρομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προέκυψε η δράση των εμπλεκομένων, οι οποίοι με εναλλασσόμενη σύνθεση κατά περίπτωση, λάμβαναν κατ’ εξακολούθηση δωροδοκίες από ιδιώτες - εργολάβους κηδειών, τόσο για ενέργειες που ανάγονται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα όσο και, επωφελούμενοι την ιδιότητά τους, για ενέργειες πέρα από τα καθήκοντά τους.
Όπως προέκυψε, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ωφελήματα για φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, τόσο για περιπτώσεις που εξετάζονταν στο πλαίσιο παραγγελιών προανακριτικής Αρχής, όσο και για σορούς που δεν θα υποβάλλονταν σε ιατροδικαστική διερεύνηση και συνεπώς δεν επιτρεπόταν ούτε η μεταφορά, ούτε η φύλαξή τους στον χώρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Μάλιστα, κατά παράβαση των καθηκόντων τους και εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα και τη θέση τους, μετά από σχετική συνεννόηση και συμφωνία με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, παραλάμβαναν κατ’ εξακολούθηση εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας σορούς και προέβαιναν σε επιπρόσθετη περιποίηση-καλλωπισμό, καθώς και σε ταριχεύσεις, για τις οποίες στη συνέχεια εκδίδονταν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις - βεβαιώσεις ταρίχευσης, οι οποίες έπειτα κατατίθεντο σε δημόσιες Αρχές.
Σημειώνεται ότι η επιπρόσθετη περιποίηση, ο καλλωπισμός σορών και οι ταριχεύσεις δεν ανάγονται στα καθήκοντα των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ωστόσο πραγματοποιούνταν εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και γίνονταν επ’ ευκαιρία της υπηρεσίας τους, χρησιμοποιώντας την υπαλληλική τους ιδιότητα και επιρροή.
Μάλιστα, προχωρούσαν στις παραπάνω έκνομες ενέργειες ακόμη και σε ημέρες αργίας ή και σε μη εργάσιμες ώρες, χρησιμοποιώντας ενίοτε και υλικά της Υπηρεσίας τους, δίχως σχετική άδεια-έγκριση.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, ενεργούσαν ιατρικές πράξεις ταρίχευσης και σε χώρους εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, για τους οποίους δεν διέθεταν τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον, προέκυψε ότι, η κατηγορούμενη ιατροδικαστής έχει βεβαιώσει ψευδώς ότι παραστάθηκε ως όφειλε σε διαδικασία ταρίχευσης ενώ για τον απόστρατο αστυνομικό ότι, όσο ήταν στην ενέργεια, αναλάμβανε την περαίωση του διαδικαστικού σκέλους, βεβαιώνοντας ψευδώς το γνήσιο υπογραφής της ανωτέρω.
Ο «τιμοκατάλογος» της σπείρας
Στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δραστηριότητας, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι - υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, είχαν καταρτίσει «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στο κάθε είδος της πράξης που θα αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν, ως εξής:
- 25 ευρώ ανά ημέρα, για τη παράτυπη φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας,
- 50 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης επιπρόσθετης περιποίησης –καλλωπισμού σορού και
- 250 ευρώ, για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης ταρίχευσης σορού και έκδοσης βεβαίωσης ταρίχευσης χωρίς την επιτόπια παρουσία Ιατροδικαστή.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα και με συνδυασμό ειδικών ανακριτικών μεθόδων, έχει διακριβωθεί η εμπλοκή κατηγορουμένων σε -16- περιπτώσεις ταριχεύσεων, κατά τις οποίες έλαβαν χρηματικά ωφελήματα και στη συνέχεια καταρτίστηκαν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις - βεβαιώσεις ταρίχευσης.
Τι βρέθηκε και κατασχέθηκε από τις Αρχές
Από τις σωματικές έρευνες που ακολούθησαν, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες, οχήματα και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
- 4 κινητά τηλέφωνα,
- 2.700 ευρώ,
- 32 χρυσές λίρες,
- βιβλίο - τιμολόγιο Φ.Π.Α. και βιβλίο – απόδειξη εισπράξεως,
- χειρόγραφες σημειώσεις και ονόματα προσώπων και σημειωματάριο,
- δύο στρογγυλές σφραγίδες της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και -4-σφραγίδες έτερου περιεχομένου,
- 17 δισκία ναρκωτικά δισκία, χωρίς τις απαιτούμενες ιατρικές συνταγές,
- δύο σύριγγες,
- γκλοπ,
- τέσσερα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και δύο μπλοκ απόδειξης παροχής υπηρεσιών,
- δερμάτινη ζώνη με -30- κυνηγετικά φυσίγγια,
- υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας,
- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και -2- φωτοαντίγραφα αυτού, καθώς και βαλίτσα που περιείχε εργαλεία ταρίχευσης.
Παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην 1η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για το τέλος της εβδομάδας και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.