Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν 20 τόνους καυσόξυλα
Σε... θησαυρός έχουν εξελιχθεί φέτος τα καυσόξυλα, μιας και αποτελεί μία φθηνότερη λύση για τη θέρμανση το φετινό χειμώνα, ελέως της ενεργειακής κρίσης που αναμένεται να πλήξει όλη τη χώρα.
Τελευταία εξέλιξη γύρω από τον "αναγκαστικό" τρόπο να ζεσταθούν οι πολίτες, είναι ένα περιστατικό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, συνολικά 20 τόνους καυσόξυλα έκλεψαν πρόσφατα άγνωστοι από το Κοινοτικό Δάσος Λιβαδίου, στον δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης.
Εκπρόσωπος του Δασικού Συνεταιρισμού Μοδίου υπέβαλε μήνυση στο Τμήμα Ασφαλείας Θέρμης.
Όπως είχε ανακοινώσει ο δήμος Θέρμης, κάτοικοι των κοινοτήτων Λιβαδίου και Περιστεράς μπορούσαν να προμηθευτούν καυσόξυλα σε χαμηλή τιμή, υποβάλλοντας αίτηση στον δήμο.
Αισχροκέρδεια στα καυσόξυλα: Εντολή για εντατικούς ελέγχους
Την ίδια ώρα, εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων από τις δασικές υπηρεσίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά των καυσόξυλων, εξέδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η αύξηση της ζήτησης καυσόξυλων, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, είναι πιθανόν να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας από επιτήδειους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τεχνητές ελλείψεις στοχεύοντας στην υπέρογκη αύξηση των τιμών.
Γι’ αυτόν τον λόγο, από το υπουργείο, κρίνεται αναγκαία η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις κατά τόπο αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, με σκοπό την αποτροπή και καταστολή κάθε παραβατικότητας, σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και την υπηρεσία γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων του υπουργείου οικονομικών.
«Είναι απαράδεκτο κάποιοι να αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση. Οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Στηρίζουμε τους πολίτες που θέλουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους», δήλωσε σχετικά ο κ. Αμυράς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι εντατικοί έλεγχοι στοχεύουν:
● στην αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας καυσόξυλων είτε από ιδιώτες για ιδία χρήση, είτε από ιδιώτες για εμπορία, είτε από αλλοδαπούς όμορων χωρών, καθώς επίσης και στη μεταφορά και διακίνηση παρανόμως υλοτομημένων καυσόξυλων.
● στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των εμπλεκομένων σε όλα τα στάδια της διακίνησης των νομίμως υλοτομημένων καυσόξυλων, με έμφαση στη συγκέντρωση και αποθήκευση μεγάλων αδιάθετων ποσοτήτων, δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο τεχνητή έλλειψη.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, διατίθενται -δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο- καυσόξυλα από τους δασικούς συνεταιρισμούς εργασίας (ΔΑΣΕ) προς τους κατοίκους ορεινών και παραδασόβιων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους, είτε οργανωμένοι ως κοινότητα είτε ατομικά, να υλοτομούν υπό την εποπτεία των δασικών υπηρεσιών.