Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 61χρονο και 23χρονη για παρενόχληση και σωματεμπορία
Οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις των δυο κατηγορουμένων ύστερα από καταγγελίες
Σε δυο συλλήψεις προχώρησε η ελληνική αστυνομία την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 σε περιοχές της Θεσσαλονίκης σε βάρος ενός 61χρονου και μιας 23χρονης που κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση η και σωματεμπορία αντίστοιχα.
Ύστερα από καταγγελία μιας 18χρονης κοπέλας σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες σε έναν 61χρονο με την κατηγορία για αποδιδόμενη πράξη που φέρεται να τελέστηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην περιοχή του Φαλήρου, οπότε η καταγγέλλουσα απευθύνθηκε στην Άμεση Δράση και ακολούθησε η σύλληψή του με την αυτόφωρη διαδικασία.
Στο μεταξύ, αστυνομικοί συνέλαβαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη Θεσσαλονίκη, μία 23χρονη, καθώς διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί εναντίον της ένταλμα των ανακριτικών αρχών της πόλης, με το οποίο διώκεται για τα αδικήματα της σωματεμπορίας και της εκβίασης.
Η νεαρή κατηγορούμενη οδηγείται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης και στη συνέχεια θα κληθεί να απολογηθεί στον ανακριτή.
Σοκάρουν τα ποσοστά παρενοχλήσεων
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (21%), τα ξενοδοχεία (12%) και την εστίαση (7%), καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου επενεργούν και επιδρούν στις πάσης φύσεως εκδηλούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές.
Για άλλη μία χρονιά (2023) η μεγάλη πλειοψηφία (95%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και μόλις το 5% σε σεξουαλική παρενόχληση, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική τάση υποδήλωσης αυτών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους.
Όσον αφορά στο φύλο των θιγομένων εργαζομένων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άντρες (40%), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών.
Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλόμενου, διαπιστώνεται ότι σε 105 (46%) από τις 230 υποθέσεις το θέμα σχετίζεται με βία και παρενόχληση προκληθείσα από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και στις υπόλοιπες 125 (54%) καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας κλπ.) ή άλλο πρόσωπο (μέλος ΔΣ, συγγενής εργοδότη κλπ.).