Θέρμανση στα σχολεία: «Η ενίσχυση δεν φτάνει ούτε για ένα μήνα», τονίζει η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης
Θέρμανση στα σχολεία: Η ενίσχυση των 14 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για τη θέρμανση στα σχολεία, δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες, επισημαίνει η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου.
Ακούστε όσα δήλωσε για το θέμα η υπουργός Παιδείας (από 09:14)
Όπως εξήγησε η κ. Κοσμοπούλου, μιλώντας στο GRTimes.gr, από τα 14 εκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχούν μόλις 305.000 για τις δύο σχολικές επιτροπές του δήμου Θεσσαλονίκης, ποσό, το οποίο όπως λέει, δεν αντιστοιχεί ούτε στους λογαριασμούς αερίου ενός μήνα.
Επίσης δήλωσε ότι στη διάρκεια της περυσινής σχολικής χρονιάς, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, είχε κατανάλωση περίπου 1.250.000 ευρώ και μέχρι τώρα έχει εξοφλήσει περίπου τις 550.000 ευρώ, ενώ η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είχε κατανάλωση περίπου 1.030.000 και έχει εξοφλήσει περί τις 350.000 ευρώ, με τα υπόλοιπα ποσά να είναι σε διακανονισμό.
«Είναι δυσβάστακτα τα ποσά για τη θέρμανση. Καταλαβαίνετε ότι οι 150.000 ευρώ που θα πάρει η κάθε σχολική επιτροπή, είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό» δήλωσε η αντιδήμαρχος Παιδείας, εκφράζοντας την ευχή να μην χρειαστεί να έχουν και φέτος τα σχολεία ανοιχτά παράθυρα, όπως έγινε πέρυσι λόγω της πανδημίας, ακόμη και στις ημέρες του παγετού.
Αυστηρές οδηγίες και έλεγχοι στα σχολεία
Η κ. Κοσμοπούλου είπε πως, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν συστάσεις για την ορθολογική χρήση της θέρμανσης στα σχολεία, στα οποία το αργότερο τη Δευτέρα θα προωθηθούν αναλυτικές οδηγίες εξοικονόμησης, από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τον δήμο, με στόχο όλοι να είναι έτοιμοι για όταν ανοίξουν οι λέβητες, διαδικασία που γίνεται συνήθως μετά τις γιορτές του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, εκτός και αν υπάρξει κάποια απότομη πτώση της θερμοκρασίας νωρίτερα.
Τη διαφορά φέτος αναμένεται να κάνουν οι θερμοστάτες και οι χρονοδιακόπτες που έχουν εγκατασταθεί στα σχολεία, έτσι ώστε οι λέβητες αερίου να δουλεύουν όπως πρέπει, όσο πρέπει.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας, «οι θερμοστάτες είναι ρυθμισμένοι στην ημερήσια λειτουργία, όταν δηλαδή λειτουργεί το σχολείο, να είναι μέχρι 18-19 βαθμούς και αυτό συμπίπτει και με την οδηγία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Δύο ώρες πριν λήξει η λειτουργία του σχολείου, τίθενται σε νυχτερινή λειτουργία που είναι στους 12 βαθμούς».
Την ίδια στιγμή όπως λέει, όπου δεν υπάρχει θερμοστάτης, αλλά υπάρχει χρονοδιακόπτης, αυτός θα κλείνει επίσης δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η λειτουργία του σχολείου.
«Είναι η λιγότερο δυνατή κατανάλωση. Κάνουμε το μέγιστο δυνατό, συμβαδίζουμε πλήρως και με τις οδηγίες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Είναι σχολείο, πρέπει να υπάρχουν συνθήκες ευχάριστες προς τα παιδιά και θα ζητήσουμε από τους διευθυντές, να κλείνουν και τις βάνες των σωμάτων από χώρους που για παράδειγμα δεν λειτουργούν κατά τις ώρες του ολοήμερου» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως θα γίνονται και έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.
Εν αναμονή των ενεργειακών υπευθύνων
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας, η σωστή εφαρμογή των μέτρων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη συνεργασία που θα υπάρχει με τους εκπαιδευτικούς, ενώ αναμένεται να οριστούν οι ενεργειακοί υπεύθυνοι των σχολείων, τα άτομα δηλαδή που θα έχουν τη μέριμνα για τη σωστή χρήση της θέρμανσης.
Η ίδια επισημαίνει πως από την ενημέρωση που υπάρχει από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η αύξηση των τιμών του αερίου δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλη, γιατί το μεγάλο «άλμα», η «έκρηξη» των τιμών σημειώθηκε πέρυσι, προσθέτοντας ότι «έχει μειωθεί λίγο η ψαλίδα και μάλιστα θεωρούν ότι με μια ορθολογική χρήση, δεν θα υπάρχουν προβλήματα και σαφώς δεν συμφέρει να μεταπέσουμε σε καυστήρες πετρελαίου».
Η κ. Κοσμοπούλου διαβεβαιώνει πως ο δήμος θα συνεχίσει να πληρώνει τον διακανονισμό με τον πάροχο αερίου και πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη θέρμανση στα σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια όπως επισημαίνει, ώστε να μην στερηθούν τα σχολεία και από τις άλλες ανάγκες που έχουν και οι οποίες είναι πολλές.
«Εγγυόμαστε ότι δεν θα κρυώσει κανένα παιδί. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιφορτίσουμε με αυτό το βάρος γονείς και παιδιά. Τα παιδιά δεν πρέπει να κρυώσουν, απλά πρέπει να γίνεται μια συνετή χρήση, γιατί κάποιες φορές γίνεται σπατάλη, ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της ενεργειακής κρίσης» καταλήγει.