«Θερμαίνονται» τα νερά γύρω από την Ταϊβάν – Η Κίνα αναπτύσσει το στόλο της
Η Κίνα έχει κινητοποιήσει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη σε στρατηγικά σημεία γύρω από το νησιωτικό κράτος.
Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί από την Δευτέρα (9/12) η Ταϊβάν, καθώς η Κίνα έχει κινητοποιήσει την μεγαλύτερη ναυτική αρμάδα -εδώ και χρόνια- αναπτύσσοντας δεκάδες πολεμικά πλοία και σκάφη της ακτοφυλακής σε στρατηγικά σημεία γύρω από το νησί.
Η κυβέρνηση της Ταϊπέι δήλωσε ότι πολλαπλοί σχηματισμοί πλοίων του κινεζικού ναυτικού και της ακτοφυλακής κινούνταν στα περιφερειακά ύδατα και γύρω από τα στενά της Ταϊβάν. Το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει στρατιωτικές ασκήσεις ούτε έχει αναγνωρίσει τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη που επικαλείται η Ταϊπέι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία της Ταϊβάν ως δικό του έδαφος, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ, και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάρει το νησί με τη βία. Θεωρεί τις ανεπίσημες επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταϊπέι ως παραβίαση της κυριαρχίας της. Η ηγεσία της Ταϊβάν απορρίπτει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας πάνω της.
Ένας «εκπληκτικός» -όπως τον χαρακτηρίζει η Ταϊβάν- αριθμός κινεζικών σκαφών έχει αναπτυχθεί σε κλίμακα που «θα μπορούσε να εμποδίσει τις εξωτερικές δυνάμεις», δήλωσε ο υποστράτηγος Hsieh Jih-Sheng, αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Πληροφοριών, σε ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν την Τρίτη (10/12).
Η κίνηση-λαβίδα της Κίνας
Η ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας δεν στόχευε μόνο την Ταϊβάν, είπε ο Hsieh, προσθέτοντας ότι η γεωγραφική εξάπλωση εκτείνεται στα ύδατα πέρα από την πρώτη αλυσίδα νησιών. Η στρατηγικής σημασίας αλυσίδα νησιών περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τμήματα των Φιλιππίνων και την Ινδονησία, και για πολύ καιρό αποτελούσε το θεμέλιο της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Οι πρόσφατες δραστηριότητες του PLA όχι μόνο άσκησαν στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν. Οι ναυτικές της δυνάμεις, συγκεκριμένα, έχουν αυξήσει σημαντικά τη δραστηριότητά τους γύρω από την Ταϊβάν και τον Δυτικό Ειρηνικό», είπε ο Hsieh.
Η ικανότητα της Κίνας να εμποδίζει τις εξωτερικές δυνάμεις να εισέλθουν στην πρώτη αλυσίδα νησιών θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή επιβίωσης για την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, διακόπτοντας πιθανώς τη ναυτική πρόσβαση από εξωτερικές δυνάμεις που θα επιδίωκαν να παράσχουν στρατιωτική συνδρομή στο νησιωτικό κράτος.
Η ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν και τον δυτικό Ειρηνικό είναι η πολυπληθέστερη από τότε που η Κίνα άρχισε να διεξάγει μεγάλης κλίμακας πολεμικούς αγώνες γύρω από το νησιωτικό κράτος στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν.
Οι αρχές της Ταϊβάν ανέφεραν επίσης σημαντική αύξηση στα αεροσκάφη τη κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, που επιχειρούν γύρω από το νησί, εντοπίζοντας 47 τέτοια αεροσκάφη το τελευαίο 24ωρο. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις ζώνες που βρίσκονται στα βόρεια και βορειοδυτικά της Ταϊβάν αντίστοιχα, ανέφερε το υπουργείο στην ενημέρωσή του την Τρίτη (10/12).
Οι επισκέψεις του προέδρου της Ταϊβάν ενόχλησαν το Πεκίνο
Η κινητοποίηση των κινεζικών αεροναυτικών δυνάμεων έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι έκανε ανεπίσημες στάσεις στη Χαβάη και το Γκουάμ κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας περιοδείας στον Νότιο Ειρηνικό, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Η επίσκεψη ήταν η πρώτη του Λάι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που έγινε πρόεδρος τον Μάιο. Ο ηγέτης, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό την οργή του Πεκίνου για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ταϊβάν, χρησιμοποίησε το ταξίδι του για να διακηρύξει την αλληλεγγύη με τις ομοϊδεάτες δημοκρατίες.
Οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν σθεναρή αντίθεση στο ταξίδι του Λάι, αναφέροντάς τον ως «αποσχιστή». Το ταξίδι του έγινε αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν νέες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, κάτι που ώθησε την Κίνα να υποσχεθεί «ισχυρά αντίμετρα».
Οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται όλο και περισσότερο ένα από τα βασικά εργαλεία του Πεκίνου για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και οι επισκέψεις Αμερικανών ή Ταϊβανέζων αξιωματούχων στο έδαφος του άλλου έχουν στο παρελθόν πυροδοτήσει σημαντικά πολεμικά παιχνίδια από την Κίνα.
Τον Μάιο, μέρες μετά την ορκωμοσία του Λάι, η Κίνα ξεκίνησε διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν σε αυτό που αποκάλεσε «τιμωρία» για τις λεγόμενες «αποσχιστικές πράξεις». Ονόμασε αυτές τις ασκήσεις "Joint Sword-2024A".
Στη συνέχεια, η Κίνα διεξήγαγε ασκήσεις «Joint-Sword-2024B» τον Οκτώβριο, αφού ο Λάι είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας για την Εθνική Ημέρα ότι το νησί «δεν υπάγεται» στην Κίνα.