Θεοφάνεια 2021 - Τσίπρας: Οι Εκκλησίες άνοιξαν κανονικά, κωμικοτραγική η κυβέρνηση
Στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η υποχώρηση της κυβέρνησης στην Εκκλησία και το άνοιγμα των ναών όπως τα Χριστούγεννα παρά τα περιοριστικά μέτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνει την κυβέρνηση για τη διαχείριση των μέτρων και τη χαρακτηρίζει κωμικοτραγική.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα
Η διαχείριση ακόμη και των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης, εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου. Προχθές μας είπαν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα, σε αντίθεση με Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά, υπό τον φόβο συνωστισμού και αύξησης των κρουσμάτων. Η ιεραρχία διαφώνησε, αγνόησε τα μέτρα και σήμερα οι εκκλησίες άνοιξαν, όπως και τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση όμως γιατί πανηγυρίζει ότι δεν έκανε βήμα πίσω;
Τελικά εκτός από τραγικοί αποδεικνύονται συνάμα και κωμικοί.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αγνοεί επιδεικτικά την κυβερνητική οδηγία για κλείσιμο των εκκλησιών, εμμένοντας στην «παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών». Ωστόσο, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο αρχιεπίσκοπος, αποφάσισε «να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την ΔΙΣ, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».
Μάλιστα, απέστειλε Συνοδική Επιστολή προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά «σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την εορτή των Θεοφανείων».
Ειδικότερα, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου προβλέπουν ότι η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας και βάσει τον κανόνων για την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά: 1 άτομο ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρα μεταξύ τους και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών 25 στους μικρούς ναούς και 50 στους κεντρικούς ιερούς ναούς μητροπολιτικούς κτλ.
Στην ίδια επιστολή, ο αρχιεπίσκοπος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους που προκάλεσε το «ιερό αντάρτικο» αποφασίζοντας «να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο» και «να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο» δίνοντας, όπως λέει η επιστολή, «το καλό παράδειγμα».
Η επιστολή του Ιερώνυμου καταλήγει αναφέροντας πως «η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».
Ποιος ανέλαβε τον «διάλογο»
Σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές πηγές ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε να συνεννοηθεί ομαλά με τον αρχιεπίσκοπο προκειμένου να συζητήσει μαζί του, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεσμευτήκαν στην ιεραρχία της εκκλησίας ότι η αστυνομία θα έχει «ήπια παρουσία» έξω από τους ναούς.
Η λύση που βρέθηκε, ευνοεί προφανώς την εκκλησία. Και μπορεί να είναι αδιανόητο τα μέτρα να ισχύουν για την επέτειο του Πολυτεχνείου και όχι για τις θρησκευτικές τελετές, αλλά εν προκειμένω οι πιστοί έχουν την επίσημη πολιτεία με το μέρος τους, ως η μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της.
Το θέμα θεωρείται σοβαρό διότι έχει προηγηθεί η αποκάλυψη από τον υπουργό της κυβέρνησης ότι στη Θεσσαλονίκη, για τον τριήμερο εορτασμό του πολιούχου της πόλης, η επιτροπή λοιμωξιολόγων είχε εισηγηθεί αρνητικά. Η υποχώρηση της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα μετά τον εορτασμό να αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα και στη συνέχεια να υπάρξουν χιλιάδες νεκροί στη συμπρωτεύουσα.