Θεοδωρικάκος: Μετά την εκλογή Τραμπ η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αλλάξει στάση
«Μας ενδιαφέρει να ρίξουμε βάρος και να συνδέσουμε τις νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας με πρωταγωνιστές-επενδυτές από τις ΗΠΑ», τόνισε ο υπουργός στο Action 24.
Μετά την εκλογή Τραμπ η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αλλάξει στάση» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» του Action 24.
Σε ερώτηση τι θα συνέβαινε εάν ο Τραμπ έθετε - για παράδειγμα - ένα δασμό 10% στα ευρωπαϊκά προϊόντα και πώς θα το αντιμετώπιζε η Ελλάδα και η Ευρώπη, ο υπουργός απάντησε πως «κατά τη γνώμη μου, η Ευρώπη χθες κιόλας έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει ότι έπρεπε να είχε κάνει πράγματα και να αναπροσαρμοστεί στις εξελίξεις που υπάρχουν παγκοσμίως και σημαδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την εκλογή του προέδρου Τραμπ και την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ οι οποίες αποτελούν στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σαφέστατα και ισχυρό στρατηγικό εταίρο και για την πατρίδα μας».
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως χρειάζονται «πολύ μεγάλες αναδιαρθρώσεις» και τόνισε πως από τον Οκτώβριο, σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είχε επισημανθεί η ανάγκη για να γίνει η εθνική οικονομία πολύ πιο παραγωγική, πολύ περισσότερο ανταγωνιστική, να ρίξει πολύ μεγαλύτερο βάρος στη βιομηχανία, την μεταποίηση, τον καθετοποιημένο αγροδιατροφικό τομέα αξιωποιώντας το σύνολο προϊόντων που έχει η ελληνική γη.
Μιλώντας για το ζήτημα της επένδυσης από την οποία θα παράγεται το Γάλλιο, το κρίσιμο υλικό που απαιτείται για πολλά πράγματα, ανέφερε ότι ο όμιλος που ανέλαβε την επένδυση, στοχεύει να βγάλει 50 τόνους ετησίως, που είναι το σύνολο της ποσότητας που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι πρόκειται για μια στρατηγική και εμβληματική επένδυση, η οποία δίνει πρόσθετο βάρος στην ελληνική οικονομία», είπε.
«Πάντως σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποκτήσει - επαναλαμβάνω χθες - ενιαία στρατηγική αντιμετώπιση των εξελίξεων που αφορά συνολικά την παγκόσμια κατάσταση και τον δικό της ρόλο στην προσπάθεια να ξαναποκτήσει την ανταγωνιστικότητα που είχε η ευρωπαϊκή οικονομία πριν από 10 και 20 χρόνια στο παγκόσμιο (3:48) γίγνεσθαι», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Δεν είναι θέμα δεξιάς τροφής»
Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση στοχεύει να συνδέσει τις νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας με πρωταγωνιστές-επενδυτές από τις ΗΠΑ. Αναφορικά με την πρόταση για την εκλογή Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «δεν είναι θέμα καμίας δεξιάς στροφής».