Θέλω να αλλάξω καριέρα, μπορώ;
Κάποιοι θέλουν να γνωρίσουν έναν άλλο κλάδο, άλλοι να στραφούν σε διαφορετικό αντικείμενο, και πολλοί επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας συνδυάζοντας την εργασία στο γραφείο με την εργασία από το σπίτι, από άλλη πόλη, ακόμα και από άλλη χώρα.
Όλοι συμφωνούμε ότι η πανδημία θα φέρει ή θα επιταχύνει τις αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί στην αγορά εργασίας λόγω της ψηφιοποίησης, της μεταβολής στο δημογραφικό μίγμα και της παγκοσμιοποίησης. Η στάση, όμως , που θα διαμορφώσει ο καθένας μας απέναντι σε αυτές τις αλλαγές δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγωνία όσων ζητούν τη βοήθειά μου ως career coach, που συνήθως εκφράζεται ως επιθυμία φυγής από τη σημερινή εργασία και αλλαγής καριέρας. Η εμπειρία αυτή επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Kaspersky με θέμα «Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι την αγορά εργασίας στην μετα-Covid19 εποχή». Απάντησαν 8000 εργαζόμενοι από 18 χώρες, εκ των οποίων 8 είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησαν ότι σχεδιάζουν αλλαγή στην καριέρα τους. Οι μισοί από αυτούς έχουν στόχο την βελτίωση των αποδοχών , ενώ το πάνω από το 40% θέτουν ως προτεραιότητα την εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Τέλος, πάνω από τα δύο τρίτα δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε προ- Covid19 πρακτικές , όπως το σταθερό 8ωρο ή η καθημερινή φυσική παρουσία.
Πώς απαντάμε σε αυτή την επιθυμία για αλλαγή και στην αγωνία που τη συνοδεύει; Ποιους παράγοντες πρέπει να λάβουμε υπόψη για να την εκπληρώσουμε με επιτυχία; Ξεκινάμε από το στόχο μας και ξεκαθαρίζουμε ότι στόχος δεν είναι «Θέλω να αλλάξω καριέρα», αυτό είναι η αφετηρία. Τι θέλουμε λοιπόν να πετύχουμε με αυτή την αλλαγή; Οι απαντήσεις στην έρευνα που αναφέραμε παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικές. Είτε ταυτιζόμαστε με κάποια από αυτές, είτε όχι, διατυπώνουμε τον δικό μας προσωπικό στόχο και βέβαια καθορίζουμε τον χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση του. Για παράδειγμα, η product manager που εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική στον κλάδο των τροφίμων θέλει να ασχοληθεί με business development σε startup με e-shop καλλυντικών μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Πώς θα το πετύχει;
Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας! Αναγνωρίζουμε τις απαιτήσεις του νέου ρόλου, και σίγουρα θα διαπιστώσουμε ότι, πολλές από τις δεξιότητες που χρειάζονται, τις έχουμε ήδη από την εμπειρία μας μέχρι τώρα. Αυτά είναι τα λεγόμενα transferable skills. Κάποιες γνώσεις ή δεξιότητες σίγουρα μας λείπουν. Αυτές θα τις προτεραιοποιήσουμε και θα σχεδιάσουμε το πλάνο απόκτησής τους: re-skilling για γνώσεις σε νέους τομείς ή up-skilling για εξειδίκευση ή εμπλουτισμό γνώσεων, όπως στις νέες τεχνολογίες. Θα αναζητήσουμε μέντορα ή πρότυπο που εμπιστευόμαστε για να μας καθοδηγήσει, θα παρακολουθήσουμε σεμινάρια και ίσως δοκιμάσουμε το νέο ρόλο σε μικρή κλίμακα μέσα από part time εργασία ή ακόμα σε ασφαλές περιβάλλον εθελοντικής εργασίας. Με άλλα λόγια: είμαστε δεινοί κολυμβητές στην πισίνα, αλλά θέλουμε να εξελιχθούμε και να μάθουμε νέες τεχνικές, να χρησιμοποιήσουμε νέο εξοπλισμό, να τολμήσουμε kite surf με άλλους ανέμους ή κατάδυση σε άλλα νερά. Έτοιμοι για τη βουτιά!
Μαριάννα Τερζιδάκη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (MSc)
Career coach