The Whale: Εντυπωσιακό παρατηρητήριο για τις φάλαινες σε νησάκι της Νορβηγίας [pics]
Το κτίριο είναι εντυπωσιακό από αρχιτεκτονικής άποψης, καθώς η λειτουργία και ο σκοπός του είναι "ενσωματωμένα" στην δομή (το κτίριο θυμίζει φάλαινα), ενώ η δομή με τη σειρά της είναι απόλυτα "ενσωματωμένη" στο περιβάλλον, αφού το κτίριο μοιάζει να αποτελεί μέρος του τοπίου. Είναι σχεδιασμένο από το στούντιο Dorte Mandrup, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.
Στόχος του μουσείου "The Whale" είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους, ώστε να προστατεύσουν τα μεγάλα θηλαστικά και το περιβάλλον τους. Αναμένεται να ανοίξει ως το 2023, αλλά ως τότε θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία της θαλάσσιας ζωής, στο πλαίσιο των στόχων του ΟΗΕ για την βιώσιμη Ανάπτυξη και την Επιστήμη των Ωκεανών.
Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η Camilla Ilmoni, υπεύθυνη επικοινωνίας και προβολής του έργου, αναφέρει: "Ελπίζουμε πως θα φέρουμε πιο κοντά και σε καλύτερη σύνδεση τους ανθρώπους με τη φύση αλλά και πως θα τους προσφέρουμε νέα γνώση. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τους επισκέπτες ώστε να πλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε σημαντικά θέματα που αφορούν το μέλλον τους, να εκκινήσουμε μια συνομιλία για θέματα όπως ο φυσικός κόσμος, η κλιματική αλλαγή και όχι μόνο". "Το The Whale θα αφορά τη σχέση των ανθρώπων με τις φάλαινες μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Εστιάζουμε κυρίως στη συνάντηση των ανθρώπινων όντων με τον φυσικό κόσμο και στη δυνατή εμπειρία που κερδίζουμε, όταν βρεθούμε πολύ κοντά με τη φύση και τα ζώα. Αποστολή μας είναι εμπνεύσουμε μια διαδικασία μάθησης σε σχέση με τη φροντίδα των φαλαινών και του περιβάλλοντός τους, μέσα από μια αξέχαστη εμπειρία".
Για τις φάλαινες, η κ. Ιλμόνι, αναφέρει: "Τις θαυμάζουμε. Πρόκειται για καταπληκτικούς πρεσβευτές των ωκεανών του πλανήτη μας και θέλουμε να τους δώσουμε έναν τόπο όπου θα μπορούν να μας διδάξουν πράγματα για τη ζωή τους".
Οι δημιουργοί του Μουσείου σχεδιάζουν γι’ αυτόν τον σκοπό και κάτι ακόμη. Μια ψηφιακή διάσταση του The Whale, που αν και δεν θα είναι ισάξια με την εμπειρία της φυσικής παρουσίας "θα συνθέτει ψηφιακές εμπειρίες, δυνατότητες συμμετοχής, διάδρασης και μάθησης", ενώ θα δίνει και τη δυνατότητα σε όλους, σε κάθε σημείο τον πλανήτη να συμμετέχουμε εικονικά σε δραστηριότητες παρατήρησης των φαλαινών.