«Thanksgiving» στις ΗΠΑ: Ο εορτασμός, οι ρίζες και το μενού της ημέρας των Ευχαριστιών
Το Thanksgiving δεν είναι απλά μια αργία ή γιορτή «Αμερικανιά» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ίσως η πιο σημαντική απ’ όλες τις γιορτές καθώς δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και έτσι μπορούν να γιορτάσουν όλοι οι πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως θρησκεύματ
Ή τελευταία Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου είναι η ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες γιορτάζουν τις ευχαριστίες, η αλλιώς το «Thanksgiving» που λένε οι Αγγλοσάξωνες. Είναι η μεγαλύτερη αργία στη χώρα με τις τράπεζες και τις υπηρεσίες του δημοσίου να είναι κλειστές όπως επίσης και όλα τα εμπορικά καταστήματα.
Εκτός από τη Νέα Υόρκη, όπου λαμβάνει χώρα και η ομώνυμη παρέλαση στο Δυτικό Μανχαταν, όλη η υπόλοιπη επικράτεια νεκρώνει. Οικογένειες ολόκληρες μαζεύονται στα σπίτια για να φάνε την περίφημη γαλοπούλα αλλά και για να εκφράσουν ο ένας στον άλλον τους λόγους για τους οποίους είναι ευγνώμων, ή αλλιώς για να μεταφέρουν τις «ευχαριστίες» τους. Για ό,τι θεωρεί ο καθένας ότι θα πρέπει να αισθάνεται ευλογημένος, άλλοι για την υγεία τους, άλλοι για τις οικογένειες τους, άλλοι για την επαγγελματική τους επιτυχία, άλλοι για την οικονομική τους ευμάρεια και άλλοι για όλα τα παραπάνω.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η γιορτή αυτή είναι τόσο μεγάλη και «αποδεκτή» από την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών καθώς δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και έτσι Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι αλλά και όλες οι θρησκείες έχουν έναν λόγο να γιορτάζουν.
Η ιστορία του «Thanksgiving» και το μενού της ημέρας
Οι ρίζες της ανάγονται στον 17ο αιώνα, όταν οι πρώτοι άποικοι έφτασαν στη Βόρεια Αμερική. Ένας από τους πρώτους τεκμηριωμένους εορτασμούς της Ημέρας των Ευχαριστιών έλαβε χώρα το 1621 στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης.Περίπου εκατό Άγγλοι προτεστάντες, κοινώς γνωστοί ως Πατέρες των Προσκυνητών, αποβιβάστηκαν από το Mayflower και ίδρυσαν την αποικία και την πόλη του Πλίμουθ.
Όμως η αποικιοποίηση ξεκίνησε δύσκολα και οι μισοί από τους νεοαφιχθέντες πέθαναν από σκορβούτο. Στην πραγματικότητα, οι Άγγλοι άποικοι χρωστούσαν τη σωτηρία τους στους ιθαγενείς Ινδιάνους, ιδίως στη φυλή Γουαμπανοάγκ, οι οποίοι τους έμαθαν να ψαρεύουν, να κυνηγούν και να καλλιεργούν καλαμπόκι. Το φθινόπωρο του 1621, όταν η συγκομιδή ήταν άφθονη, ο κυβερνήτης William Bradford όρισε τρεις ημέρες ευχαριστίας.
Έποικοι και ιθαγενείς μοιράστηκαν ένα πλούσιο γεύμα με άγρια γαλοπούλα, ελάφι και περιστέρι, που θεωρείται η πρώτη Ημέρα των Ευχαριστιών στην ιστορία. Ο εορτασμός επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα, αν και είναι πλέον κοσμικός.
Η Ημέρα των ευχαριστιών που έχει κηρυχθεί τραπεζική αργία, αποτελεί για τους Αμερικανούς έναν τρόπο να ευχαριστήσουν τον Θεό για την προνοητικότητα του Νέου Κόσμου και για τις καλές σχέσεις με τους αυτόχθονες πληθυσμούς- αν και πολλές ομάδες Ινδιάνων της Αμερικής καταγγέλλουν τις σφαγές των ίδιων Ινδιάνων, που διαπράχθηκαν μετά την άφιξη των Πατέρων των Προσκυνητών.
Η ημέρα του «Thanksgiving» είναι επίσης η παραμονή του Black Friday και της εμπορικής φρενίτιδας
Η ημέρα των ευχαριστιών όμως σηματοδοτεί και ένα ακόμα τεράστιο γεγονός για την Αμερικανική κοινωνία: την Black Friday που είναι η αμέσως επόμενη ημέρα, της εμπορικής φρενίτιδας δηλαδή με τις τεράστιες προσφορές και εκπτώσεις. Αφού λοιπόν οι Αμερικανοί φάνε μέχρι σκασμού, την επόμενη ημέρα ξεχύνονται στα καταστήματα για πετύχουν τις υπερπροσφορές και να ψωνίσουν μέχρι τελικής πτώσεως.