Θάνατος 85χρονης στην Καρδίτσα: Ευρήματα σοκ από την ιατροδικαστική εξέταση
Συγκλόνισε η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Παρασκευής, 29 Μαρτίου, για μία 85χρονη που εντοπίστηκε χωρίς κεφάλι μέσα στο σπίτι της, στην κοινότητα Καταφυλλίου στην Αργιθέα Καρδίτσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μακροσκοπική εξέταση του ιατροδικαστική προκύπτει ότι η γυναίκα που διέμενε μόνιμα στο χωριό, σε απομακρυσμένο σημείο, είχε πεθάνει πριν τη φάει άγριο ζώο. Συγκεκριμένα είχε πεθάνει το πολύ 24ωρες πριν.
Το ζώο, που πιθανότατα ήταν λύκος, της έκοψε το κεφάλι και μέρη του σώματός της. Το κεφάλι της ακόμη δεν έχει βρεθεί από τους αστυνομικούς. Το σπίτι της, όπως έγινε γνωστό, δεν ήταν σε καλή κατάσταση και δεν είχε ρεύμα.
Την αστυνομία ενημέρωσαν ο πρόεδρος του χωριού και ο γιατρός που πήγαν στο σπίτι επειδή η γυναίκα δεν απαντούσε για ημέρες στα τηλεφωνήματα.
Η σορός της άτυχης ηλικιωμένης βρέθηκε στο κρεβάτι της. Το σώμα της δεν είχε κανένα δείγμα σήψης γι' αυτό προκύπτει, από την πρώτη εξέταση που έγινε επί τόπου, ότι δεν είχε πεθάνει μέρες πριν.
Θα ακολουθήσει νεκροψία - νεκροτομή στη σορό της προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.
Ποιος είναι ο πληθυσμός των λύκων στην Ελλάδα
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», η κατανομή του είδους στην Ελλάδα καλύπτει σημαντικό μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η συνολική έκταση της κατανομής του είδους είναι περίπου 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει κύρια ημιορεινές και ορεινές περιοχές αλλά και πεδινές περιοχές που συνορεύουν με ορεινούς όγκους.
Ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα, (δεδομένα 1999) εκτιμάται σε περίπου 700 άτομα (φθινοπωρινή περίοδος). Ο λύκος βρίσκεται σε σχετικά χαμηλές πυκνότητες στη χώρα μας που κυμαίνονται από 1-3 άτομα ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι παρόμοια με άλλων μεσογειακών χωρών.
Το πιο σημαντικό όμως δεδομένο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη διατήρηση ενός πληθυσμού μεγάλου θηλαστικού, είναι η τάση του πληθυσμού- αν δηλαδή αυξάνεται ή μειώνεται. Καθώς δεν γίνεται συστηματική παρακολούθηση και καταμέτρηση του πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η τάση του πληθυσμού σε όλη την έκταση της κατανομής του είδους.
Ο λύκος έχει επανακάμψει κύρια στη Στερεά Ελλάδα, με επανεμφανίσεις ή πιο σταθερή παρουσία (αναπαραγωγή) τα τελευταία 20 χρόνια. Πιθανότατα η επανάκαμψη του λύκου στη Στερεά Ελλάδα, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση της ποιότητας του βιοτόπου για το είδος. Σε αρκετές περιοχές η μείωση της υπερβόσκησης από κτηνοτροφικά ζώα, οδήγησε στη δημιουργία περισσότερων ήσυχων και ασφαλέστερων περιοχών για ανάπαυση και αναπαραγωγή του είδους.
Η αύξηση αυτή της έκτασης της κατανομής, μπορεί να οδηγήσει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός του λύκου έχει αυξηθεί στο σύνολό της κατανομής του στην Ελλάδα. Σε αντίθεση όμως με την Στερεά Ελλάδα, φαίνεται ότι ο πληθυσμός του είδους έχει μειωθεί σε άλλες περιοχές και ιδιαίτερα στην οροσειρά της Πίνδου.