Θάνατοι εκτός ΜΕΘ: Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη;
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, ότι φταίνε οι γιατροί, διότι αυτοί αποφασίζουν ποιος μπαίνει σε ΜΕΘ και ποιος όχι.
Η επιτελική αυτή απάντηση που δόθηκε προκειμένου να δικαιολογηθεί ότι το 80% των νεκρών covid έχει πεθάνει εκτός ΜΕΘ, προέρχεται από αυτούς που χαρακτήρισαν την έγκαιρη προετοιμασία και «επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ» πεταμένα λεφτά.
Ο κ. Κοντοζαμάνης κατασκεύασε μία στατιστική σκέψη προκειμένου να απαντήσει στην ερώτηση που του τέθηκε από τον Δημήτρη Καραγιώργο για το ιατρικό site, iatronet:
«Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με Covid-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη;»
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα το 80% των θανάτων που έχει καταγραφεί από κορονοϊό, ήταν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ σε κοινές κλίνες.
Όμως δεν συσχέτισε καθόλου το τεράστιο αυτό ποσοστό θανάτων με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, παρά μόνο με τις επιλογές των γιατρών.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από την αρχή της πανδημίας δεν υπήρξε πολίτης που να χρειάστηκε ΜΕΘ και να έμεινε εκτός μονάδας. «Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων» είπε χαρακτηριστικά.
Έντονες οι αντιδράσεις που γίνονται δακτυλοδεικτούμενοι από εκπρόσωπο της κυβέρνησης
Είναι όμως γνωστό και τεκμηριωμένο ότι χιλιάδες ασθενείς πέθαναν εκτός ΜΕΘ επειδή αυτές δεν επαρκούσαν ή δεν διέθεταν το κατάλληλο προσωπικό να τις υποστηρίξει.
Ο παθολόγος Δημήτρης Ζιαζιάς, έχοντας υπηρετήσει σε κλινική Covid, είχε έγκαιρα τονίσει ότι η πιθανότητα επιβίωσης ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ μειώνεται δραματικά. «Υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πιθανότητα επιβίωσης κάθε βαρέως πάσχοντος ασθενούς που διασωληνώνεται και παραμένει υπό μηχανικό αερισμό εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, μειώνεται έως και 90%».
Οι υγειονομικοί εδώ και μήνες παλεύουν καθημερινά δίνοντας μια μάχη άνιση με ένα ελλιπέστατο σύστημα υγείας. Τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες είναι καθημερινά, που δείχνουν ότι το ΕΣΥ βρέθηκε σε κατάσταση ασφυξίας με τραγικές επιπτώσεις.
Με όσα μέσα διαθέτουν ξεπερνούν τους εαυτούς τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο ιδιαίτερα δύσκολο δεύτερο κύμα πανδημίας του προηγούμενου διαστήματος. Είναι άξιο απορίας πως αντέχουν ακόμα τόση ψυχολογική και σωματική πίεση.