Θαλάσσιες ζώνες: Λεπτές ισορροπίες του Μαξίμου ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την... Κίναρο
Να ζωντανέψει μία εντελώς νεκρή έως τώρα διαδικασία με τη συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία, προσδοκά η Αθήνα με τον υπουργό Άμυνας να στέλνει την ίδια ώρα ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Ανοιχτό, αλλά διαφορετική θέα, έχει το «παράθυρο» στο Αιγαίο, που προβάλλεται τις τελευταίες ώρες, από την Αθήνα προς την Άγκυρα. Υπάρχει εκείνη της Νέας Υόρκης, δείχνει «μια ευκαιρία», για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, για την οποία μίλησε και ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Από την άλλη όμως είναι η εικόνα της Κινάρου όπου βρέθηκε το κόκκινο πανί για τους Τούρκους, ο Νίκος Δένδιας. Ταυτόχρονα με τα μηνύματα για «ποιοτική αναβάθμιση», μετά τη μισάωρη επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «κόκκινο πανί» για τους Τούρκους, υπενθύμιζε, ότι το «επόμενο βήμα», για το οποίο μιλούσαν διπλωματικές πηγές, δεν θα είναι υποχώρησης.
Άλλωστε η επίσκεψη Δένδια στην καρδιά του Αιγαίου, δεν περιορίστηκε στον τόπο θυσία των ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε και στα Λέβιθα, ενώ αργότερα πλαισιωμένος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Δ. Κωστίδη, παρακολούθησαν τους επίλεκτους των Ενόπλων Δυνάμεων, να κοντράρουν τα χρονόμετρα και να αποδεικνύουν, με εντυπωσιακή ακρίβεια στην εκτέλεση του σεναρίου, της «ΤΑΜΣ ΙΑΣΩΝ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ 24», ότι: «Έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλητική κατάσταση στα ανατολικά όρια της Ελλάδας».
Το μήνυμα της αιχμής του δόρατος των ΕΔ προς τα τουρκικά παράλια, συμπλήρωσε την αιχμηρή επισήμανση που έκανε από τη Λέρο ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, έχουν δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί και εθιμικό Δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες, δηλαδή και όσους και όσες χώρες δεν την έχουν υπογράψει», είπε ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας, κατά πολλούς ευθέως, και στην αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν από τον ΟΗΕ, για το διεθνές δίκαιο.
Ψάχνοντας «παράθυρο ευκαιρίας» σε μία νεκρή έως τώρα διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνοντας όσα εγκαίρως είχε δημοσιεύσει ο Flash.gr, Αθήνα και Άγκυρα, με την κοινή εντολή Μητσοτάκη και Ερντογάν ετοιμάζονται να βάλουν πάνω στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, το «αγκάθι» της ΑΟΖ.
Μια συζήτηση, η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα προετοιμαστεί στο ραντεβού Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, πριν από το τέλος του έτους. Όπως λένε οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, σε αυτή τη συνάντηση θα εξεταστεί: «…Εάν συντρέχει μία κοινή βάση κατανόησης για να συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες».
Σύμφωνα με την ίδια ροή πληροφοριών, εάν εντοπιστούν «κοινές συνισταμένες», τότε η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο των ηγετών, οι οποίοι: «…Θα πρέπει να δώσουν έγκριση στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στην Άγκυρα τον ερχόμενο Ιανουάριο».
Βέβαια η Άγκυρα, στέλνει αντιφατικά μηνύματα προς την ελληνική πλευρά κι αυτό γιατί τα σήματα ετοιμότητας για τα βήματα που της αναλογούν για να επιλυθούν οι διαφορές στη θάλασσα, δείχνει όμως καθηλωμένη σε εκείνα που πρέπει να κάνει για τον αέρα του Αιγαίου.
Αυτό προδίδει η κίνηση της να ακυρώσει τη συμμετοχή της πολεμικής της αεροπορίας, στη μεγάλη νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag 24» που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αρνούμενη να καταθέσει σχέδια πτήσης για τα μαχητικά αεροσκάφη που θα επιχειρούσαν στον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών. Παρά τις πιέσεις που ασκούσε η Άγκυρα, ισχυριζόμενη ότι δεν ήταν απαραίτητη η υποβολή σχεδίων πτήσης, η Αθήνα καθώς και οι υπόλοιπες συμμαχικές χώρες, απέρριψαν τις τουρκικές αιτιάσεις.