Θαλάσσιες χελώνες: Γιατί επιτίθενται σε λουόμενους - Τι δεν πρέπει να κάνετε
Πληθαίνουν τα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιων χελωνών σε λουόμενους με τους ειδικούς να συμβουλεύουν και να δίνουν οδηγίες
Πολλά είναι τα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιων χελωνών σε λουόμενους, το τελευταίο διάστημα, με το τελευταίο να σημειώνεται στη Μάνη.
Μάλιστα, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στα μητρώα του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης τα προηγούμενα καλοκαίρια ξεπερνούν τα 200, ενώ φέτος έχουν σημειωθεί 12 επιθέσεις.
Ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», μιλώντας στην ΕΡΤ, έδωσε τη δική του εξήγηση για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά επιθέσεων χελωνών.
«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια. Κάποιοι που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένα στην περιοχή του Πόρτο-Ράφτη, ακολουθούσαν μια πρακτική για να προσελκύουν πελάτες. Τάιζαν τα ζώα για να προσεγγίζουν την ακτή και τα χρησιμοποιούσαν ως ατραξιόν για τα μαγαζιά τους. ακολούθησε ενημέρωση από τους αρμοδίους και σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι επιθέσεις. Το ίδιο ισχύει σε κάθε περιοχή. Έχουν βγει ανακοινώσεις, ο κόσμος ενημερώνεται και το λιμενικό προειδοποιεί και βρίσκεται σε εγρήγορση», σύμφωνα με τον κ. Φυτίλη.
«Δεν πρέπει να αλλάζει η συμπεριφορά των ζώων με την ανθρώπινη παρέμβαση και να διαταράσσεται το περιβάλλον και οι συνήθειες τους», σημείωσε.
Ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» παραθέτει τις ακόλουθες οδηγίες προς τους λουόμενους:
- Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες - Κρατάτε αποστάσεις
- Αποφύγετε την επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες - Κίνδυνος τραυματισμού
- Το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες.