Θαλάσσια ζωή: Όρκα υιοθέτησε μαυροδέλφινο και τρέλανε τους βιολόγους [vid]
Η όρκα δεν έχει φιλικά αισθήματα απέναντι τα μαυροδέλφινα, τα οποία ενίοτε κυνηγά ως τροφή.
Οι βιολόγοι έμειναν έκπληκτοι όταν εντόπισαν, δυτικά της Ισλανδίας, μια θηλυκή όρκα που είχε πάρει υπό την προστασία της ένα νεαρό δελφίνι.
Το περιστατικό του 2021 είναι το πρώτο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει η διεθνής ερευνητική ομάδα στο Canadian Journal of Zoology.
Η ασυνήθιστη υιοθεσία του δελφινιού από την όρκα είναι μεν συγκινητική, δεν αποκλείεται όμως να έχει και τη σκοτεινή της πλευρά.
https://www.youtube.com/watch?v=d6iuEpK4Nvk
Τα δύο είδη είναι συγγενικά, καθώς η όρκα (Orcinus orca) στην πραγματικότητα δεν είναι φάλαινα, αλλά το μεγαλύτερο είδος δελφινιού, με δεύτερο το μαυροδέλφινο (Globicephala melas).
Το νεαρό μαυροδέλφινο βρέθηκε να κολυμπά ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα από όρκες, ακριβώς δίπλα σε ένα ενήλικο θηλυκό. Η θετή μητέρα του φαίνεται ότι το ενθάρρυνε να κολυμπά ακριβώς πίσω από το στηθαίο πτερύγιό της, θέση που του επέτρεπε να εκμεταλλεύεται το κύμα πίεσης του πτερυγίου, ώστε να καταβάλει την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια.
Μολονότι η όρκα έδειχνε να προστατεύει το μαυροδέλφινο, δεν μπορούσε να το ταΐσει, καθώς δεν παρήγαγε γάλα.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα κήτη μόνο για λίγο, προτού τα χάσουν από τα μάτια τους. Οι βιολόγοι δεν γνωρίζουν πώς το μαυροδέλφινο υιοθετήθηκε, θεωρούν όμως ότι υπάρχουν μόνο δύο πιθανά σενάρια: είτε το νεαρό δελφίνι έχασε την ομάδα του για κάποιο άγνωστο λόγο και βρέθηκε τελικά από την όρκα είτε έπεσε θύμα απαγωγής.
Άγνωστη παραμένει, επίσης, η τύχη του μικρού, αν και οι ερευνητές εικάζουν ότι πέθανε από ασιτία.
Περίπου ένα χρόνο μετά το περιστατικό, η ίδια όρκα εντοπίστηκε εκ νέου δίπλα σε μια ομάδα μαυροδέλφινων.
Το μαυροδέλφινο ήταν άφαντο, όμως η συμπεριφορά της θετής μητέρας δημιούργησε στους ερευνητές την υποψία ότι ετοιμαζόταν για νέα απαγωγή.