Θαλάσσια ανεμώνη, ο νέος κίνδυνος του βυθού - Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας τσιμπήσει
Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα - Πότε μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο
Μια μεγάλη περιπέτεια έζησε ένα 4χρονο κοριτσάκι σε παραλία της Ανατολικής Φθιώτιδας. Το μικρό κορίτσι είχε την ατυχία να ακουμπήσει μια θαλάσσια ανεμώνη στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας την ώρα που έπαιζε δίπλα στο νερό, με αποτέλεσμα να σφαδάζει από τον πόνο, χωρίς οι γονείς της να μπορούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί.
Όταν οι γονείς του προσέγγισαν στο σημείο, είδαν τα τσιμπήματα του ζώου που μοιάζει με φυτό. Η αντίδραση τους ήταν άμεση καθώς κάλεσαν την παιδίατρο και στο παιδί χορηγήθηκε αντισταμινικό και κορτιζονούχα αλοιφή.
Η θεραπεία λόγω της έκτασης του οιδήματος θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες και η μικρή θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ήλιο όλο αυτό το διάστημα για να μη μείνει σημάδι, όπως εξήγησε η μητέρα.
Θαλάσσια ανεμώνη: Τι είναι και τι προκαλεί το τσίμπημά της
Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, ο κύριος Γιώργος Ζαραφωνίτης, δερματολόγος και διευθυντής της δερματολογικής κλινικής του Αγία Σοφία, μιλώντας στο Action 24, εξήγησε τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη, τι κινδύνους εγκυμονεί το τσίμπημα της αλλά και πώς πρέπει να αντιδράσουμε αν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τέτοια δυσάρεστη «έκπληξη».
«Πρόκειται για μικρά απίθανα ζωάκια που μοιάζουν με λουλούδι και παράγουν τοξίνες, οι οποίες έχουν απευθείας τοξική δράση και προκαλούν οίδημα, το γνωστό έγκαυμα. Συνήθως όσο πιο μικρό είναι το παιδάκι, τόσο αυξάνονται τα τοξικά αυτά φαινόμενα. Το ανθρώπινο σώμα ενός παιδιού έχει μεγάλη επιφάνεια και μικρό περιεχόμενο. Άρα λοιπόν αυτές οι ηλικίες είναι πολύ πιο ευάλωτες» είπε αρχικά ο κύριος Ζαραφωνίτης.
Στην περίπτωση που ένα παιδάκι δεχτεί τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη σύμφωνα με τον δερματολόγο « το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε σε κέντρο υγείας. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ξεπλένουμε την περιοχή του τσιμπήματος με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό. Ποτέ με άλλου είδους υγρά, γιατί αυτά συνήθως αυξάνουν την τοξικότητα. Αν υπάρχει κάποιο παγωμένο αναψυκτικό καλό θα ήταν να ακουμπήσουμε τη συσκευασία στο σημείο προκειμένου να ρίξουμε τη θερμοκρασία της έγχυσης του τοξικού παράγοντα» εξήγησε.
Ερωτηθείς ως προς την επικινδυνότητά της, ο κύριος Ζαραφωνίτης στάθηκε ιδιαίτερα εφησυχαστικός σημειώνοντας «Δεν είναι επικίνδυνη. Έχει όμως πολύ πόνο, υποφέρεις και μάλιστα όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ειδικά στα μικρά παιδιά, ο πόνος αυτός μπορεί να κρατήσει από έναν έως δύο μήνες. Έχουμε και περιπτώσεις που τα σημαδάκια μένουν για πολύ καιρό, συνήθως έως τέσσερις μήνες. Βέβαια από ένα σημείο και μετά φεύγουν, ειδικά όταν δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο».
Πώς θα αναγνωρίσετε τη θαλάσσια ανεμώνη
H θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με μέδουσα και έχει πολλά χρώματα. Ειδικά τα παιδιά «μαγεύονται» από την ομορφιά της και έχουν την τάση να την πλησιάζουν όταν την πετύχουν στα ρηχά νερά των θαλασσών για να «παίξουν» μαζί της.
Το πλάσμα αυτό όμως όχι μόνο είναι σαρκοφάγο αλλά φημίζεται για τη λαιμαργία και την επιθετικότητά του. Λόγω ανατομίας, δε μπορούν να κινηθούν πολύ εύκολα, συνεπώς εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιό τους. Το «θύμα» που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στο στομάχι τους. Μάλιστα, το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.
Πού συναντάται η θαλάσσια ανεμώνη
Κατά κανόνα, οι ανεμώνες ζουν κολλημένες στα βράχια, υπάρχουν όμως και είδη που ζουν στην άμμο ή τη λάσπη και άλλα που κολλούν σε κοχύλια και μέδουσες. Είναι πιθανό να τις συναντήσετε στα ρηχά νερά, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί να μην τις πατήσετε και κυρίως να μην κάτσετε πάνω τους. Στην Ελλάδα, πολλά περιστατικά τσιμπήματος ανεμώνης έχουν σημειωθεί στην Καραθώνα του Ναυπλίου, όπου οι λουόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τα σαρκοφάγα ζώα και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο γιατρό.