Μαρινάκης για «φροντιστήριο»: «Απαντήσεις πήραν και αυτοί με τα αντεπιχειρήματα»
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης 16/1 ο δεύτερος και τελευταίος γύρος της ενημέρωσης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.
Στην πολύωρη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και φάνηκε για ακόμη μια φορά ότι κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές δήλωσαν ότι έχουν πειστεί και αλλάζουν γνώμη -όπως άφησε να εννοηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του στο ACTION 24- ενώ άλλοι ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν την άποψή τους για την καταψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Μετά το πρώτο κύμα του «φροντιστηρίου» της Δευτέρας (15/), ακόμη 60 μέλη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας βρέθηκαν την Τρίτη (16/1) στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, με κύριο στόχο να κατατεθούν προβληματισμοί και να απαντηθούν οι ερωτήσεις των βουλευτών για την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο χαρακτήρισε το «φροντιστήριο» ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή θα ενισχύσει την δυναμική της παράταξης. Ωστόσο, επισήμανε: «Είχαμε έναν ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο ο οποίος με έκανε υπερήφανο που είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι οι βουλευτές ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζουν υπογράμμισαν την υποστήριξη τους στις αρχές της παράταξης και στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Μέσα από αυτόν το διάλογο φάνηκε ότι το κόμμα συνδυάζει την αξία της παράδοσης των Ελλήνων με τα σύγχρονα δεδομένα. Ωστόσο ο καθένας θα ψηφίσει με τη συνείδησή του. Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα πολύ θετικό και νομίζω ότι από αυτή την δημοκρατική διαδικασία η παράταξη θα βγει πιο δυνατή».
Για την μεγάλη ανταπόκριση των μελών της Νέας Δημοκρατίας σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο έκανε λόγο και ο γενικό γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σταύρος Καλαφάτης εκφράζοντας τα ειλικρινή του συγχαρητήρια σημειώνοντας και εκείνος ότι αυτό θα συσπειρώσει ακόμα περισσότερο την παράταξη. «Είμαστε πολύ περήφανοι για την μαζικότητα την συμμετοχή όσο και για το επίπεδο της συζήτησης που διεξήχθη τις δύο τελευταίες ημέρες θέλω να δώσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους συναδέλφους γιατί έχετε μία συζήτηση αυτές τις δύο μέρες που έδωσα τη δυνατότητα να φανεί ότι η ΝΔ βγαίνει ακόμη πιο δυνατή» είπε ο κύριος Καλαφάτης.
Λαζαρίδης: Με έπεισαν τα επιχειρήματα
«Ξέρετε ότι ήμουν από εκείνους που είχα εκφράσει προβληματισμούς. Άκουσα τον πρωθυπουργό και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται παρένθετη μητέρα και οι όροι γονέας ένας και γονέας δύο με έπεισαν και θα υπερψηφίσω το νόμο» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.
H βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, που είχε εκφράσει επιφυλάξεις αναμένοντας διευκρινίσεις για το θέμα της τεκνοθεσίας, δήλωσε εξερχόμενη ότι βγήκαν από την συζήτηση με περισσότερη γνώση. «Τώρα μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις. Θα ψηφίσω», είπε.
Αν και εξαρχής η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, η ίδια σημείωσε ότι μετά την πολύωρη συζήτηση δόθηκαν απαντήσεις σε πολιτικά και νομικά «κενά». «Είμαι πολύ περήφανη και συγκινημένη που συμμετείχα σήμερα. Απαντήθηκαν πολλά πράγματα τόσο νομικά όσο και πολιτικά. Είχα έρθει αποφασισμένη να δηλώσω ότι θα στηρίξω το νομοσχέδιο. Η ΝΔ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη και σήμερα το αποδεικνύει. Σχηματίζεται πλειοψηφία πάνω στην προάσπιση παιδιών και δικαιωμάτων τους».
Εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα και αυτό θα ψηφίσω. Έχω διατυπώσει τη θέση μου: "οικογένεια με πατέρα μητέρα", όπως έχει πει και ο μεγάλος διανοητής Ράμφος». Μάλιστα επισήμανε ότι δεν θα αλλάξει του άποψη του και αυτό γιατί δεν πρόκειται για «πουκάμισα» αφήνοντας αιχμές για άλλα μέλη του κόμματος.
Τέλος ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σταμάτης ερωτηθείς για το αν μέσα στη σύσκεψη έγινε λόγος και για μια πιο προωθημένη πρόταση για την παρένθετη μητρότητα ο ίδιος απάντησε θετικά λέγοντας: «Αληθεύει γιατί το πιστεύω. Θα στηρίξω το νομοσχέδιο. Εμείς που μπήκαμε στην πολιτική για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πολιτών πιστεύουμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που θα κάνει τους αόρατους πολίτες ορατούς».
Προσερχόμενος στα γραφεία της οδού Πειραιώς ο Θάνος Πλεύρης επέμεινε στις ενστάσεις του για το σχέδιο Νόμου, λέγοντας ότι στη διάρκεια της ενημέρωσης θα καταθέσει τα επιχειρήματά του. «Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στη ΝΔ» είπε ο κ. Πλεύρης. Υπέρ του σχεδίου δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη.
«Επειδή άκουσα για φροντιστήρια και μασάζ, εδώ συζητάμε για τον πολιτικό γάμο και τα δικαιώματα των παιδιών» είπε προσερχόμενος ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, σημειώνοντας πως οι βουλευτές θα ψηφίσουν όπως λέει η συνείδησή τους.
Μαρινάκης: «Ήταν ζωντανός διάλογος»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ACTION 24 χαρακτήρισε «επιτυχή» τη διαδικασία της ενημέρωσης. Αναφερόμενος στο διήμερο «φροντιστήριο» είπε πως «ήταν δύο μέρες που μας έκαναν να νιώσουμε περήφανοι για τις εσωκομματικές διαδικασίες».
«Ακόμη και αυτοί που έθεσαν τα αντεπιχειρήματα, θεωρώ ότι οι ίδιοι πήραν απαντήσεις», πρόσθεσε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να ρίξει περαιτέρω τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Ούτε έκανα, ούτε θα μπορούσα να κάνω μαθήματα σε οποιονδήποτε πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι δουλειά μου να κάνω μαθήματα, πόσo μάλλον σε έναν πρώην πρωθυπουργό. Δεν θα έμπαινα σε ποτέ σε αντιπαράθεση με πρώην πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει θέμα πόλωσης» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο ACTION 24.
Αναφερόμενος στην αποστροφή περί αποχής, είπε πως έχει καθήκον ως εκπρόσωπος να παραθέτει τις λεπτομέρειες της κυβερνητικής πολιτικής και να απαντά όταν τίθεται ένα θέμα για τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση. Σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και επέμεινε πως είναι μια κοινοβουλευτική στάση η αποχή.
Ακόμη, επέκρινε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι αντί να ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, κατηγόρησε ανοικτά τον πρωθυπουργό.