Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κουζίνας στη λίστα με τις παγκόσμιες νοστιμιές
Το TasteAtlas, ένας βιωματικός ταξιδιωτικός οδηγός, ασχολείται με τις εθνικές κουζίνες, τις παραδοσιακές λιχουδιές και σκοπό έχει να συγκεντρώσει τις αυθεντικές συνταγές απ' όλο τον κόσμο. Κριτικοί αξιολογούν τις νοστιμιές του πλανήτη, συντάσσουν ερευνητικά άρθρα σχετικά με τα δημοφιλή συστατικά μαγειρικής και κατατάσσουν λαχταριστά και αγαπημένα πιάτα παγκοσμίου φήμης.
Δημοσιεύτηκε μάλιστα, από το World Statistics, η λίστα με τις καλύτερες κουζίνες του πλανήτη βασιζόμενη στα βραβεία 2023-2024 του Taste Atlas. Η χώρα μας κατέλαβε τη διόλου ευκαταφρόνητη τρίτη θέση σε σύνολο 95 κρατών, πίσω από την πρωταθλήτρια Ιταλία και τη δεύτερη Ιαπωνία.
Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται πέντε ευρωπαϊκές εθνικές κουζίνες, η πορτογαλική αμέσως μετά την ελληνική και η γαλλική με την ισπανική. Την Ιαπωνία, για λογαριασμό των ασιατικών γεύσεων, πλαισιώνουν η Κίνα (πέμπτη θέση) και η Ινδονησία που βρίσκεται ένα σκαλί πιο κάτω. Το παρόν στη λίστα από πλευράς Αμερικής, δήλωσαν το Μεξικό (έβδομη θέση) και το δέκατο Περού.
Το Taste Atlas έκανε πρόσφατα ειδική μνεία στο λαχταριστό γαλακτομπούρεκο (βαθμολογήθηκε με 4,4 στα 5): «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολυάριθμα φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδάλι. Αφού ψηθεί και παγώσει καλά, το γλυκό παραδοσιακά περιλούζεται με το πορτοκαλί μείγμα, ζαχαρούχο σιρόπι, επιτρέποντας στα στρώματα να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια μαλακή, βελούδινη λιχουδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαδικτυακός ιστότοπος στη δημοσίευσή του.