Ελπίδα για τις γυναίκες - Τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών νωρίς
Για ασθενείς με πυελική μάζα (ανώμαλο εξόγκωμα ή ανάπτυξη στο κάτω μέρος της κοιλιάς), είναι δύσκολο να διευκρινιστεί εάν η ανάπτυξη είναι καλοήθης ή καρκινική πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους καρκίνους, οι βιοψίες συνήθως δεν αποτελούν επιλογή. Αυτό καθιστά δύσκολο για τους γιατρούς να επιλέξουν την καλύτερη πορεία θεραπείας.
Τώρα, μια νέα εξέταση αίματος που ανιχνεύει συγκεκριμένα νουκλεϊκά οξέα που κυκλοφορούν στο αίμα μπορεί να είναι σε θέση να το αλλάξει αυτό. Προκλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research υποδηλώνει ότι αυτή η απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει εάν μια πυελική μάζα είναι καλοήθης ή καρκινική σε καλύτερο βαθμό από τις υπάρχουσες εξετάσεις.
«Το τεστ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη θεραπεία, επειδή η χειρουργική προσέγγιση για την αφαίρεση μιας πυελικής μάζας διαφέρει ανάλογα με το αν είναι καλοήθης ή όχι», δήλωσε η Bodour Salhia, συγγραφέας της μελέτης.
«Αυτή τη στιγμή, οι γιατροί πρέπει ουσιαστικά να κάνουν μια καλή εικασία», πρόσθεσε η Δρ. Salhia, συν-επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος Γονιδιωματικής και Επιγονιδιωματικής Ρύθμισης στο USC Norris Comprehensive Cancer Center.
Το νέο τεστ υποδεικνύει την καλύτερη στρατηγική θεραπεία, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου
Οι περισσότερες γνώσεις για τη μάζα πριν από τη χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να δείξει ποιος χειρουργός και ποια μέθοδος χειρουργικής επέμβασης είναι η καλύτερη για τον ασθενή, είπε με τη σειρά της η Lynda Diane Roman, αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας, επικεφαλής του τμήματος γυναικολογικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Keck και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Εκτός από το να βοηθήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να επιλέξουν την καλύτερη στρατηγική θεραπείας για ασθενείς με γνωστή πυελική μάζα, οι ερευνητές θα διερευνήσουν επίσης εάν το νέο τεστ, γνωστό ως OvaPrintTM, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου στον γενικό πληθυσμό για την ανίχνευση καρκίνου των ωοθηκών πρώιμου σταδίου σε ασυμπτωματικές γυναίκες.
Όταν ο καρκίνος των ωοθηκών διαπιστωθεί στα αρχικά του στάδια, οι ασθενείς έχουν περισσότερες από 90% πιθανότητες να ζήσουν για πέντε χρόνια ή περισσότερο. Οι πιθανότητές τους πέφτουν σε λιγότερο από 40% εάν ο καρκίνος εντοπιστεί σε προχωρημένα στάδια.
«Η έγκαιρη ανίχνευση σώζει ζωές. Εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια τον καρκίνο των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο, μπορούμε να αλλάξουμε την έκβαση της νόσου και πραγματικά να αυξήσουμε τα ποσοστά επιβίωσης», δήλωσε η Δρ. Salhia.
Μια εστιασμένη προσέγγιση
Το τεστ OvaPrint χρησιμοποιεί μια προσέγγιση γνωστή ως μεθυλίωση DNA χωρίς κύτταρα, έναν πολλά υποσχόμενο νέο τρόπο ανίχνευσης καρκίνων σε πρώιμο στάδιο διαφόρων τύπων. Το τεστ αναζητά θραύσματα DNA που κυκλοφορούν στο αίμα και έχουν μεθυλιωθεί σε ορισμένα νουκλεϊκά οξέα. Η μεθυλίωση είναι μια πολύπλοκη τροποποίηση του DNA στα κύτταρα που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια εκφράζονται στο σώμα -και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης ασθένειας.
Με την εξέταση για αυτές τις πρώιμες μοριακές αλλαγές, το OvaPrint σχεδιάστηκε για να αναγνωρίζει το υψηλού βαθμού ορώδες καρκίνωμα όταν ο καρκίνος είναι νέος και σχετικά εύκολος στη θεραπεία, σε αντίθεση με τις περισσότερες υπάρχουσες δοκιμές για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Η Δρ. Salhia και οι συνεργάτες της επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στον υποτύπο HGSOC του καρκίνου των ωοθηκών σε αυτή τη μελέτη, αντί να εξετάσουν όλους τους υποτύπους ταυτόχρονα. Οι ερευνητές συνέλεξαν περισσότερα από 370 δείγματα ιστού και αίματος, συγκρίνοντας δείγματα ασθενών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών στα αρχικά του στάδια με δείγματα που συλλέχθηκαν από ασθενείς με φυσιολογικές ωοθήκες ή καλοήθεις όγκους.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μεθόδους προσδιορισμού αλληλουχίας επόμενης γενιάς για να αναγνωρίσουν τις γονιδιωματικές περιοχές σε φυσιολογικό ιστό και ιστό HGSOC που είχαν διαφορετικά πρότυπα μεθυλίωσης DNA. Κατάφεραν να αναγνωρίσουν πρότυπα μεθυλίωσης DNA σε ορισμένα νουκλεϊκά οξέα που σχετίζονται με το HGSOC και έκαναν μια εξέταση αίματος που θα ανίχνευε θραύσματα DNA στο αίμα που είχαν μεθυλιωθεί σε αυτά τα πυρηνικά οξέα.
Η βιοψία αίματος στη συνέχεια εξετάστηκε σε δείγματα πλάσματος αίματος από ασθενείς με HGSOC και από αυτούς με καλοήθεις μάζες ωοθηκών.
Υψηλό ποσοστό ακρίβειας
Η ακρίβεια ενός τεστ προσδιορίζεται με τον υπολογισμό της ευαισθησίας του (χαμηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων) και της ειδικότητάς του (χαμηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων). Το ποσοστό ακρίβειας 91% του OvaPrint σημαίνει ότι έχει τόσο υψηλή ευαισθησία όσο και υψηλή ειδικότητα, ενώ τα περισσότερα άλλα τεστ στην αγορά είναι υψηλά στο ένα και χαμηλά στο άλλο, είπε η Δρ. Salhia, η οποία ίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας, CpG Diagnostics Inc., για να προωθήσει το OvaPrint ως ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Οι ερευνητές ξεκινούν μια μελέτη παρακολούθησης για να επικυρώσουν τα αποτελέσματά τους σε εκατοντάδες ασθενείς. Εάν τα αποτελέσματα της μελέτης παρακολούθησης επικυρώσουν την αποτελεσματικότητα του τεστ, σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν μια εμπορικά βιώσιμη έκδοση του τεστ για κλινική χρήση εντός δύο ετών.
Διερευνούν επίσης εάν το OvaPrint μπορεί να τροποποιηθεί για να ανιχνεύσει άλλους υποτύπους καρκίνου των ωοθηκών. Τελικά, στοχεύουν στη βελτιστοποίηση του τεστ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευρύ έλεγχο πληθυσμού.