Αραβικά κράτη καταδικάζουν τις δηλώσεις του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων
Τις δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών που καλούσαν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασαν την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κάλεσε τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά τον πόλεμο που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός λαός να μεταναστεύσει, την επομένη παρόμοιας έκκλησης που έκανε ο ακροδεξιός συνάδελφός του και υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Το βασίλειο «καταδικάζει και απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχόλια των δύο υπουργών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει έναντι της «επιμονής» της ισραηλινής κυβέρνησης να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «μέσω των δηλώσεών της και των ενεργειών της».
Το Κατάρ, το οποίο έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο στην εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στα τέλη Νοεμβρίου, «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο» τις δηλώσεις των δύο υπουργών. «Η πολιτική της συλλογικής τιμωρίας και του αναγκαστικού εκτοπισμού που εφαρμόζουν οι κατοχικές αρχές εναντίον των κατοίκων της Γάζας δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή», πρόσθεσε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Παρόμοια με των γειτόνων του στον Κόλπο ήταν και η αντίδραση του Κουβέιτ, το οποίο προειδοποίησε για τα «ισραηλινά σχέδια που αποσκοπούν στον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας ειδικότερα και του παλαιστινιακού λαού γενικότερα».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020, κατήγγειλαν επίσης «με τον πιο έντονο τρόπο τις εξτρεμιστικές δηλώσεις» των δύο υπουργών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων «εκφράζει την κατηγορηματική απόρριψή του για τις προσβλητικές αυτές δηλώσεις και όλες τις πρακτικές που απειλούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κλιμάκωση και την αστάθεια στην περιοχή», δήλωσε σε ανακοίνωση.
Τις δηλώσεις των δύο Ισραηλινών υπουργών κατήγγειλαν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αποτελεί συμμαχία δεξιών, ακροδεξιών κομμάτων και υπερορθόδοξων εβραϊκών σχηματισμών, κατηγορείται ήδη ότι ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την επιρροή των εποίκων στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967.
Ισραήλ: Θα συνεχιστούν «για όσο χρειαστεί» οι επιχειρήσεις στη νότια Λωρίδα της Γάζας
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για την επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα, με μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και τη συνέχιση των επιχειρήσεων στον νότο.
Ο Γκάλαντ ανέφερε ότι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα υπάρξει μετάβαση σε μια νέα προσέγγιση του πολέμου που θα περιλαμβάνει επιδρομές, την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς, αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις καθώς και «ειδικές» επιχειρήσεις.
Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο στρατός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός.
Μετά τον πόλεμο η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τη Γάζα, η οποία θα διοικείται από παλαιστινιακά όργανα, εφόσον δεν υπάρχει κάποια απειλή για το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμα να αναλαμβάνει δράση στον θύλακα, όμως δεν θα υπάρχει παρουσία Ισραηλινών πολιτών εκεί, πρόσθεσε ο Γκάλαντ.