Τέμπη: Στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - Το Μαξίμου καλεί τον Καραμανλή να τοποθετηθεί
Ευθύνες στο «βαθύ κράτος» και τις «χρόνιες παθογένειες του δημοσίου» αποδίδει για την τραγωδία στα Τέμπη η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει χθες πως «θα αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν» και ότι: «Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλαιού, αναχρονιστικού, κράτους».
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται το επόμενο διάστημα να θέσει την «εξυγίανση του κακού κράτους» ως ένα από τα προτάγματα του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία.
Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συνεδριάσει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ωστόσο το θέμα της συνεδρίασης παίρνει χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μετά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα μαζί με όλη την Κ.Ο του κόμματός του που ζητά τη σύγκλησή της.
Αφορμή για την επιστολή του κ. Τσίπρα ήταν η απόφαση της διάσκεψης προέδρων , το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών να μην συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών αλλά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής.
Ο λόγος που η διάσκεψη προέδρων αποφάσισε να παραπέμψει τη συζήτηση στην επιτροπή παραγωγής είναι γιατί κατά τα λεγόμενα του κ. Κώστα Τασούλα «δεν υπάρχει κοινός τόπος για τα πρόσωπα που θα κληθούν».
Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν με διάφορες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και άλλοι τρόποι συζήτησης της τραγωδίας αφού όπως σημείωσε , «η συζήτηση της Τετάρτης (αύριο) είναι η πρώτη εμπλοκή της Βουλής και όχι η τελευταία.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την έκτακτη σύγκλησή της, τονίζοντας ότι σε αυτή πρέπει να κληθούν ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί κ.κ. Μ. Παπαδόπουλος και Γ. Καραγιάννης, ο ΓΓ κ. Ι. Ξιφαράς, ο Κωστής Χατζηδάκης, οι διοικήσεις ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train και οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών, των σταθμαρχών και των μηχανοδηγών.
Το Μαξίμου προτρέπει τον Καραμανλή να παραστεί στη Βουλή
Πάντως η κυβέρνηση θέλοντας να μην αφήσει κανένα παράθυρο ανοικτό στον ΣΥΡΙΖΑ να την κατηγορεί ότι «κρύβει» τον κ. Καραμανλή και δεν εμφανίζεται για να δώσει εξηγήσεις, για τις ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας ουσιαστικά προτρέπει τον πρώην υπουργό να παραστεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής όταν και εφόσον συνεδριάσει.
Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το αν θα πρέπει ο πρώην υπουργός μεταφορών να παραστεί στη βουλή για να μιλήσει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας απάντησε το εξής που δείχνει και την μεταβολή της στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος: «Ο κ. Καραμανλής είναι βουλευτής και θεωρώ ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ο ίδιος πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει τη δική του άποψη…. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιλέξει να τοποθετηθεί».
Έτσι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να κληθεί σε «απολογία» τον πρώην υπουργό Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή ενώ οι κυβερνώντες βουλευτές θα ζητήσουν να παραστεί ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις.
Ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους βουλευτές για τις έως τώρα εξελίξεις, ενώ στην επιτροπή φέρεται να είναι διατεθειμένοι να παραστούν αν τους ζητηθεί και ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Χρήστος Σπίρτζης.
Διχάζει την κυβερνητική παράταξη η υποψηφιότητα Καραμανλή
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί σκεπτικισμό για τον αν ο πρώην υπουργός πρέπει να μετέχει στα ψηφοδέλτια στις επερχόμενες εκλογές
Από τη μία πλευρά καταγράφεται η επίσημη γραμμή ότι αν ο κ. Καραμανλής θέλει να είναι υποψήφιος, πρέπει να του δοθεί το δικαίωμα να κριθεί από τον λαό των Σερρών. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια».
Από την άλλη, μερίδα βουλευτών και στελεχών- στους οποίους φτάνουν αρνητικά μηνύματα και από τη βάση του κόμματος και τις Νομαρχιακές Επιτροπές- τον καλούν να διευκολύνει την κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη.
Προειδοποιούν ότι αν ο Σερραίος βουλευτής επιμείνει στην απόφασή του να είναι υποψήφιος, τότε η προσπάθεια που κάνει το κυβερνητικό επιτελείο για εκτόνωση του κλίματος οργής στην κοινωνία, μέσω της ανάληψης ευθυνών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα υπονομευτεί σε μεγάλο βαθμό. Πολύ περισσότερο που η αντιπολίτευση θα συντηρήσει το θέμα στην αιχμή της επικαιρότητας ως τις εκλογές.
Σύμφωνα πάντως με συνομιλητές του κ. Καραμανλή, ο ίδιος φέρεται να επιμένει στην απόφασή του να κριθεί από τους συμπολίτες του, ωστόσο αφήνει κι ένα ενδεχόμενο ανοιχτό να επανεξετάσει την απόφαση του με μεγαλύτερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική φόρτιση.