Έλον Μασκ: Βάζει τέλος στην τηλεργασία στο δημόσιο - Τα σχέδιά του όταν γίνει υπουργός
Η μαζική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια λογική συνέπεια
Νέες πρακτικές σκοπεύει να φέρει ο επερχόμενος υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ, Έλον Μασκ , ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας τον Ιανουάριο του 2025.
Η Wall Street Journal δημοσίευσε γραπτή άποψη του Μασκ και του συνεταίρου του, επιχειρηματία Βίβεκ Ραμασουάμι, για το πώς οραματίζονται την επόμενη ημέρα μόλις αναλάβουν τα ηνία της κυβέρνησης.
Στο άρθρο αποκαλύπτουν τις πρώτες λεπτομέρειες του σχεδίου τους και όπως τονίζουν: πρωταρχικός τους σκοπός είναι να βρουν λύσεις ώστε να κοπούν ριζικά οι δαπάνες στον Δημόσιο τομέα.
Μάλιστα οι δυο προκρίνουν την ιδέα οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην εργάζονται σε καθεστώς τηλεργασίας και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο γραφείο για πέντε εργάσιμες ημέρες. Αυτό βέβαια μοιραία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κύμα Η απαίτηση απολύσεων, όπως εξηγεί το δίδυμο.
Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ευπρόσδεκτο, καθώς οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν για αυτό το προνόμιο. Επιπλέον, ένα τέτοιο μέτρο θα ενίσχυε την εγχώρια οικονομία στην Ουάσιγκτον, επειδή λιγότερα γραφεία θα ήταν άδεια.
Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μιούριελ Μπάουσερ, πάντως, είχε ήδη προτείνει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αρθεί η επιλογή τηλεργασίας και οι υπάλληλοι να επιστρέψουν στα γραφεία τους. Όπως είχε υποστηρίξει, αυτό θα έφερνε ζωή ξανά στο κέντρο της πόλη
Η διαμάχη με τα συνδικάτα είναι αναπόφευκτη
Το νέο «υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» (DOGE) υπό τους Μασκ και Ραμασουάμι δεν αποτελεί επίσημο τμήμα της νέας κυβέρνησης Τραμπ, αλλά πρόκειται να ενεργεί με συμβουλευτική ιδιότητα σε θέματα προϋπολογισμού. Μαζί θέλουν να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των κυβερνητικών κανονισμών. «Η μαζική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια λογική συνέπεια», αναφέρουν
Σήμερα υπάρχουν 400 ομοσπονδιακοί οργανισμοί στις ΗΠΑ με περισσότερους από δύο εκατομμύρια υπαλλήλους. Σύμφωνα με τη “Σύμπραξη για τη Δημόσια Υπηρεσία”, το 80% των ομοσπονδιακών υπαλλήλων εργάζονται εκτός Ουάσινγκτον.
Οι Musk και Ramaswamy βλέπουν επίσης τη νομική βάση για ταχείες περικοπές, επικαλούμενοι δύο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου στις οποίες συντηρητικοί δικαστές αποτελούν την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, οι κυβερνητικές αρχές έχουν υπερβεί τις εξουσίες που τους έχει παραχωρήσει το Κογκρέσο. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα εναντίον τους.
Σε περίπτωση που ο Τραμπ εγκρίνει επισήμως την επιστροφή στην υπηρεσία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των συνδικάτων που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ορισμένοι χώροι εργασίας έχουν εδώ και καιρό συμφωνίες τηλεργασίας που ίσχυαν πριν από την πανδημία του Covid-19.
Σύμφωνα με το φιλοξενούμενο άρθρο τους, Μασκ και Ραμασουάμι αναμένουν επίσης σημαντική αντίσταση στα σχέδιά τους. Ωστόσο, περιγράφουν επίσης ένα σαφές χρονοδιάγραμμα: Σύμφωνα με τους ίδιους, το σχέδιο μείωσης του κόστους θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2026.