Τελικά όντως μας ψεκάζουν; Μετεωρολόγος μιλά στο Action 24 για τη «σπορά νεφών»
Ο ψεκασμός των νεφών, τα προγράμματα τροποποίησης καιρού και πόση «αλήθεια» έχει τελικά αυτή η συζήτηση
Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας, τόσο που έχει γίνει συνώνυμο για κάθε άνθρωπο που διασπείρει τέτοιες θεωρίες.
Ο ψεκασμός του ουρανού με εναέρια μέσα κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές και έρχεται να συναντήσει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της αλλαγής του καιρού, από το οποίο πηγάζουν επίσης πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Ωστόσο και ο ψεκασμός των νεφών αλλά και η τροποποίηση του καιρού, εδράζονται σε πραγματικές τεχνολογικές δυνατότητες. Ωστόσο, η επιστημονικά ορθή διατύπωση δεν είναι ψεκασμός, αλλά «σπορά των νεφών», εξηγεί στο Action 24 ο Γιώργος Φαραζούλης, μετεωρολόγος, ειδικός στον τομέα της αλλαγή του καιρού.
«Η τροποποίηση του καιρού υφίσταται, όμως μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο σε κάποια συγκεκριμένα φυσικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο άνθρωπος έχει καταφέρει να επέμβει στο χαλάζι και να καταστείλει μία χαλαζόπτωση. Και αντί να πεφτει χαλάζι, να πέφτει μία βροχή ευεργετική», σημείωσε.
«Το δεύτερο, που είναι εξαιρετικά επίκαιρο παγκοσμίως, είναι η επέμβαση στην ξηρασία. Η επιστήμη έχει επέμβει με την εφαρμογή προγραμμάτων αύξησης βροχοπτώσεων. Όχι όμως να βρέξει όπου να ‘ναι, αλλά το νερό να πέσει στοχευμένα ώστε να μαζευτεί στους υδάτινους αποταμιευτήρες που κάθε κράτος διαθέτει», υπογράμμισε.
Ανέφερε επίσης ότι εφαρμόζονται προγράμματα αύξησης χιονιού αλλά και προγράμματα για να αντιμετωπίζεται η ομίχλη στα αεροδρόμια, ώστε τα αεροπλάνα να προσγειώνονται με ασφάλεια.
«Όλα αυτά εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο. Είναι τιμή μας για την Ελλάδα που από το 1985 και μετά εφαρμόζεται στη χώρα πρόγραμμα καταστολής χαλαζιού με εναέρια μέσα, προκειμένου να προστατευθούν οι καλλιέργειες», είπε.
Μας ψεκάζουν;
«Ο δόκιμος όρος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως είναι σπορά των νεφών. Δεν υπάρχει ούτε ψεκασμός ούτε βομβαρδισμός των νεφών», τόνισε.
Και πώς γίνεται αυτό; «Όταν π.χ. εντοπιστεί ένα καταιγιδοφόρο νέφος, το οποίο απειλεί τις περιοχές που προστατεύονται, σηκώνονται κάποια αεροπλάνα, κατευθύνονται μέσα στην καταιγίδα και γίνεται η σπορά των νεφών με ιωδιούχο άργυρο».
«Μετά από 20 χρόνια εφαρμογής αυτού του προγράμματος, έγινε ένα πρόγραμμα για να εξετάσουν οι επιστήμονες εάν υπάρχουν τυχόν περιβαντολλογικές επιπτώσεις εξαιτίας του υλικού που χρησιμοποιείται. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν ανιχνεύθηκε πουθενά αυτό το υλικό, ούτε στο έδαφος, ούτε στο υπέδαφος, ούτε σε ζωικούς οργανισμούς», επισήμανε ο μετεωρολόγος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.
«Για να προκληθεί βροχή, κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται απλό αλάτι», είπε.
«Εμείς έχουμε χτυπήσει άπειρες πόρτες, είτε μέσω της εταιρείας 3Δ είτε μέσω ξένων φορέων, με τους οποίους συνεργάζομαι», ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους δημόσιους φορείς.