Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ισραήλ: Εμπάργκο όπλων αν δεν λυθεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα στη Γάζα
O OHE έλαβε αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ύψωσαν ανάχωμα σε κεντρική διασταύρωση «σφραγίζοντας» τη Βόρεια Γάζα.
Εμπάργκο όπλων σκοπεύει να επιβάλλει η Ουάσιγκτον στο Ισραήλ εάν δε βρεθεί ανθρωπιστική λύση στη Γάζα διαμήνυσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την Τρίτη 15/10 σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ο Λευκός Οίκος σε επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Άμυνας Λόυντ Όστιν προς τους Ισραηλινούς υπουργούς Γιοάβ Γκαλαντ και Ρον Ντέμερ, την Κυριακή, διαμήνυσαν ότι «Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία».
Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Κυρώσεις απαιτεί η Τουρκία
Ο χρόνος για διπλωματία «τελείωσε», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ζητώντας κινήσεις προς την επιβολή «κυρώσεων» κατά του Ισραήλ.
«Δεν μας έμεινε κάτι άλλο να πούμε διπλωματικά, πολιτικά...τελειώσαμε με αυτά. Χρειαζόμαστε άλλα εργαλεία», δήλωσε ο Φιντάν σε διάσκεψη για το «μέλλον της Παλαιστίνης» που διεξάγεται στην Άγκυρα.
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει νομικά μέτρα, πρέπει να μποϊκοτάρουμε το Ισραήλ (το οποίο) δεν πρέπει πλέον να λαμβάνει καμία υποστήριξη σε κανέναν τομέα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Διαφορετικά, το Ισραήλ θα συνεχίσει τη γενοκτονία και τις σφαγές του στη Γάζα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν πληρώνει οικονομικό, πολιτικό ή στρατιωτικό τίμημα», σημείωσε ο Φιντάν, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας «απομακρύνεται από τη Γάζα» με τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο.
«Και όσοι υποστηρίζουν το Ισραήλ πρέπει επίσης να πληρώσουν το τίμημα, για να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που κάνουν», είπε.
Η Τουρκία διέκοψε τους περισσότερους οικονομικούς της δεσμούς με το Ισραήλ την άνοιξη, αλλά μέρος της αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να προμηθεύει τη χώρα με πετρέλαιο με βάση προηγούμενες συμφωνίες.
Ο Φιντάν δέχθηκε σήμερα τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για «την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας» ενώ η επέκταση του πολέμου στον Λίβανο «σπρώχνει την περιοχή προς την άβυσσο».
Καταγγελίες από τον ΟΗΕ
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την Τρίτη πως ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους περιορισμούς που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου, πριν από έναν χρόνο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον καταστροφικό αντίκτυπο αυτής της κατάστασης στα παιδιά.
«Καθημερινά, η κατάσταση των παιδιών γίνεται χειρότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, της Unicef.
Μεγάλα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας καταστράφηκαν από τα ισραηλινά αντίποινα μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023. Το εβραϊκό κράτος ενέτεινε τις επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Τον Αύγουστο, το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρθηκε στη Λωρίδα της Γάζας ήταν το ισχνότερο σε διάστημα ενός μήνα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος», επισήμανε ο Έλντερ, προσθέτοντας πως «για πολλές ημέρες την περασμένη εβδομάδα σε κανένα φορτηγό δεν είχε επιτραπεί να εισέλθει».
«Είμαστε μάρτυρες πιθανόν σήμερα των χειρότερων περιορισμών που έχουν ποτέ γίνει γνωστοί αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια», κατήγγειλε ο ίδιος.
Στις αρχές του έτους, σε μια χρονική περίοδο όπου τα Ηνωμένα Έθνη φοβόντουσαν για την έξαρση λιμού στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξε «μια πραγματική πίεση για να ανοίξουν νέα δρομολόγια και νέα σημεία πρόσβασης», υπογράμμισε ο Έλντερ.
Όμως, σήμερα, «η κατάσταση έχει τελείως αντιστραφεί», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας πως από τον μήνα Μάιο, «εμποδίζεται συστηματικά η είσοδος από τα σημεία διέλευσης».
Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας «δεν έχει παραλάβει κανένα τρόφιμο, καμία επισιτιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του μήνα Οκτωβρίου», υπογράμμισε μετά λύπης ο Τζέιμς Έλντερ.
Η απουσία ανθρωπιστικής βοήθειας, που συνδέεται με τους ανελέητους βομβαρδισμούς και με το γεγονός ότι περίπου το 85% της Λωρίδας της Γάζας υπόκειται σε διαταγές εκκένωσης υπό τη μία μορφή ή την άλλη, έχει καταστήσει τη ζωή στην περιοχή «απολύτως αβίωτη», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.