Telegraph: ΗΠΑ- Βρετανία ετοιμάζονται για στρατιωτική δράση κατά Χούθι
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους ιρανόφιλους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη για να προστατεύσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αναφέρουν πηγές του βρετανικού Telegraph.
O πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, έχει καλέσει το υπουργικό του συμβούλιο σε έκτακτη τηλεδιάσκειψη σήμερα Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 21:45 ώρα Ελλάδος για να συζητήσουν την κρίση. Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε ενέργεια, αναφέρει η εφημερίδα.
Έκτακτη συνεδρίαση της στενότερης υπουργικής επιτροπής Cobra πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης και ακολούθησε συνεδρίαση του βρετανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Οι εξελίξεις έρχονται μία ημέρα αφότου ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς άφησε να εννοηθεί ότι επρόκειτο να αναληφθεί δράση.
Αυτή την εβδομάδα, οι ναυτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατέστρεψαν "πολλαπλά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη" που αναπτύχθηκαν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα, στη μεγαλύτερη επίθεση που έγινε μέχρι σήμερα από τη δύναμη που εδρεύει στην Υεμένη.
Την Τετάρτη, ο κ. Σαπς είχε δηλώσει: "Να μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι το Ιράν καθοδηγεί ό,τι συμβαίνει εκεί στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντάς τους όχι μόνο εξοπλισμό για να πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις, αλλά επίσης συχνά μάτια και αφτιά που επιτρέπουν τα χτυπήματα.
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους Χούθι, ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι το απλό μήνυμά μου προς αυτούς σήμερα".
Τα γεγονότα έρχονται εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για πιθανή διακοπή της συγκεκριμένης κομβικής παγκόσμιας ναυτιλιακής διαδρομής.
Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις είναι απάντηση στον ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας.
Οι συνέπειες
Ο κ. Σαπς ανήρτησε επίσης στο Twitter: "Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το HMS Diamond, μαζί με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, απέκρουσαν με επιτυχία τη μεγαλύτερη επίθεση από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι σήμερα.
«Αναπτύσσοντας πυραύλους και όπλα Sea Viper, το Diamond κατέστρεψε πολλαπλά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς αυτό, αλλά και προς εμπορικά πλοία στην περιοχή, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές στο Diamond ή στο πλήρωμά του.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τους συμμάχους έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτές οι παράνομες επιθέσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και, αν συνεχιστούν, οι Χούθι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.
Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αθώων ζωών και της παγκόσμιας οικονομίας».
Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε επίσης για μια απάντηση την Τετάρτη.
«Δεν πρόκειται να αναφερθώ αναλυτικά σε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», είπε.
«Το μόνο που μπορώ να σας πω ξανά, έχουμε ξεκαθαρίσει - ήμασταν ξεκάθαροι με περισσότερες από 20 άλλες χώρες - ότι αν συνεχιστεί αυτό, όπως συνέβη χθες, θα υπάρξουν συνέπειες. Και το αφήνω εκεί».
Ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και ο πετρελαϊκός κολοσσός BP έχουν ήδη εκτρέψει τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, προσθέτοντας χρόνο και κόστος στα ταξίδια, αντί να διακινδυνεύουν τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας.
Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι - και ενέκρινε το δικαίωμα των κρατών μελών του ΟΗΕ να υπερασπιστούν τα πλοία τους.
Το ψήφισμα του ΟΗΕ απαιτεί «από τους Χούθι να σταματήσουν αμέσως όλες αυτές τις επιθέσεις, που εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».
Έντεκα χώρες το ψήφισαν, ωστόσο η Ρωσία, η Κίνα, η Μοζαμβίκη και η Αλγερία απείχαν.
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο αναφέρει ότι το 20% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο αποφεύγουν πια την Ερυθρά Θάλασσα και χρησιμοποιούν την πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική.