Τείχος ανοσίας: Ένας στους τρεις ηλικιωμένους ανεμβολίαστος - Προβληματίζουν οι θρομβώσεις [vid]
Προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με τα οποία, το 35% των Ελλήνων άνω των 80 ετών δεν έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, όταν σε Ισπανία, Δανία και Ιρλανδία το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας αγγίζει το 100%. Αντίστοιχα, τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα πολίτες ηλικίας 60-69 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, ωστόσο και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η «ψαλίδα» αναμένεται να κλείσει το επόμενο διάστημα εάν συνυπολογίσει κανείς και τα προγραμματισμένα ραντεβού.
Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ηλικιακή κατηγορία 65-69 ετών θα αγγίζει το 76,35% και στην αμέσως προηγούμενη πενταετία το 70,05%. Αντίστοιχα και λαμβάνοντας υπόψη τα ραντεβού που έχουν δεσμευτεί στο emvolio.gov.gr, το ποσοστό των 50-59 ετών που θα εμβολιαστούν θα ξεπεράσει το 60%.
Ενθαρρυντική σε κάθε περίπτωση είναι η ανταπόκριση των πολιτών 40-44 ετών, καθώς, παρότι η πλατφόρμα άνοιξε πρόσφατα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, ήδη έχουν δεσμευτεί 145.000 ραντεβού, με το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού να φτάνουν στο 45%. Σύμφωνα μάλιστα με το χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει η ομάδα 30-34 ετών μέσα στον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών.
Η δεύτερη δόση
Εν τω μεταξύ, ανατροπές στον προγραμματισμό της δεύτερης δόσης φέρνουν τα ευρήματα νέων ερευνών που δείχνουν ότι η ανοσία έπειτα από φυσική νόσηση φτάνει τουλάχιστον τους οκτώ μήνες και μπορεί να επιμηκυνθεί έως και ένα έτος. Πιο συγκεκριμένα, θα χορηγείται μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη Covid-19 και συγκεκριμένα έξι έως δώδεκα μήνες μετά τη νόσησή τους. Μάλιστα, πριν παρέλθει το εξάμηνο θα λαμβάνουν μήνυμα ότι δικαιούνται εμβολιασμό, καθώς εφεξής προβλέπεται στο σύστημα η καταχώριση του πιστοποιητικού νόσησης. Σχετική πρόβλεψη, όμως, υπάρχει και για εκείνους που νόσησαν ή θα νοσήσουν στο μεσοδιάστημα της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Στις περιπτώσεις αυτές θα ακυρώνεται το δεύτερο ραντεβού και θα επαναπρογραμματίζεται έξι έως και δώδεκα μήνες μετά την ανάρρωση.
Σε επαγρύπνηση για τις θρομβώσεις
Την ίδια ώρα, ανησυχία έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό. Tην Τρίτη 25 Μαΐου 2021, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας. Μία 63χρονη που είχε υποστεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής με το εμβόλιο της AstraZeneca, κατέληξε. Επίσης, μια 36χρονη χρειάστηκε να έρθει εσπευσμένα από τη Λέσβο στην Αθήνα, καθώς παρουσίασε σημάδια θρόμβωσης.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης εξετάζονται πέντε περιπτώσεις θρομβώσεων στη χώρα μας, που ενδέχεται να συνδέονται με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για τέσσερις περιπτώσεις ύστερα από εμβολιασμό με το AstraZeneca και μία μετά το Johnson & Johnson.
https://www.youtube.com/watch?v=X25hq80cSNM
Πότε πρέπει να κινητοποιηθεί ο πολίτης
Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και επικεφαλής του Τμήματος Θρόμβων στο Πανεπιστημιακός νοσοκομείο του Τενόν στο Παρίσι, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στον 98.4, εξήγησε τη συμπτωματολογία που πρέπει να λάβει υπόψη του ο πολίτης μετά από έναν εμβολιασμό και μέχρι τις 28 ημέρες από την πρώτη δόση, ώστε να ενεργοποιηθεί στη ενδεχόμενη έστω και μικρή πιθανότητα να βρίσκεται μπροστά στην εμφάνιση θρόμβου, ώστε να ενημερώσει άμεσα γιατρό για να τον υποβάλει σε εξετάσεις και συστηματική παρακολούθηση.
Σημειώνοντας τη σχετική έλλειψη ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές επί του θέματος με πρακτικές οδηγίες στους πολίτες, επισήμανε ότι εσφαλμένα καλλιεργήθηκε η άποψη πως τα εμβόλια είναι πανάκεια και όχι ένα από τα όπλα κατά της πανδημίας. Όπως είπε, υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα έπρεπε να είναι υποχρέωση της πολιτείας, με ένα σωστά ανεπτυγμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και διαρκούς φαρμακο-επαγρύπνησης.
Ο ίδιος μίλησε ανοιχτά για τα συμβάντα μετά τους εμβολιασμούς που εκδηλώνονται, τονίζοντας ότι αυτά παρακολουθεί και ερευνά πλέον η επιστημονική κοινότητα, όπως η ομάδα του. Παραδέχτηκε ότι από τη στιγμή που οι παρενέργειες των εμβολίων χαρακτηρίζονται ως μη αναμενόμενες, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχουν μελετηθεί στη φάση των ερευνών για τους συγκεκριμένους θρόμβους.
Σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε από τον Σεπτέμβριο σε 4η φάση της πανδημίας, ενώ ειδικά στην Ελλάδα με την έλλειψη ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης, κυρίως δε γονιδιωματικής, είναι πολύ πιθανό να γίνουμε εκκολαπτήριο μεταλλάξεων και ανταλλαγής τους μεταξύ ντόπιου πληθυσμού και ξένων επισκεπτών.