Τέιλορ Σουίφτ, Μπρους Σπρίνγκστιν, Lady Gaga: Η Τεχνητή Νοημοσύνη χειραγωγεί τις προεδρικές εκλογές
Στο στόχαστρο των επικριτών της τρέχουσας κατάστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το Χ μετά την αναθεώρηση των κανόνων και της πολιτικής του για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται.
Περίπου πέντε εβδομάδες πριν από την κρισιμότερη ίσως εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκατοντάδες ψεύτικα μηνύματα ή παραποιημένες φωτογραφίες Αμερικανών σταρς κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα το Χ για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.
Στην τελική ευθεία για την επικείμενη «μητέρα όλων των μαχών» μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις 5 Νοεμβρίου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες κατακλύζονται μαζικά από παραποιημένες φωτογραφίες, ανύπαρκτες δηλώσεις στήριξης και fake news. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 62% των Αμερικανών δηλώνει πως έχει δει ή έχουν ακούσει να συζητούν για εικόνες Τεχνητής Νοημοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά η Τέιλορ Σουίφτ δεν στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ούτε η Lady Gaga, ούτε ο Μόργκαν Φρίμαν. Ούτε ο Μπρους Σπρίνγκστιν φωτογραφήθηκε ποτέ φορώντας τι σερτ με το σλόγκαν «Ας κρατήσουμε την Αμερική χωρίς τον Τραμπ». Κι όμως, αυτές οι ψευδείς πληροφορίες μοιράστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα στη διάρκεια των περασμένων μηνών και νοθεύουν το κλίμα στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Ερευνητές και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους γι αυτόν τον ορυμαγδό των φερόμενων μηνυμάτων στήριξης εκ μέρους ηθοποιών, τραγουδιστών και αθλητών στην Κάμαλα Χάρις ή τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι εντυπωσιακές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης ενισχυμένες από την άρνηση του ΄Ιλον Μασκ να εφαρμόσει φίλτρα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης στο Χ (πρώην Twitter), επιτρέπουν σε όλα αυτά τα πλαστά μηνύματα να μεταδοθούν μαζικά και η δυνητική επιρροή τους στο εκλογικό σώμα προβληματίζει τις καμπάνιες των υποψηφίων λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα είχε μοιραστεί παραποιημένες φωτογραφίες της μεγαλύτερης σταρ της αμερικανικής μουσικής σκηνής Τέιλορ Σουίφτ η οποία υποτίθεται πως εξέφραζε την στήριξή της στο πρόσωπό του. Ορισμένες από εκείνες τις φωτογραφίες ήταν φανερό πως είχαν μοντάρει αληθινές με πλαστές φωτογραφίες με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα μοντάζ «εξώφθαλμα ύπουλο», κατά τους ειδικούς. Φυσικά, η Τέιλορ Σουίφτ με τους εκατοντάδες εκατομμύρια πιστούς ακολούθους της, εξέφρασε λίγο μετά την στήριξή της στην υποψήφια των Δημοκρατικών, εξέλιξη που οδήγησε στην ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social: «Μισώ την Τέιλορ Σουίφτ!».
«Σύγχυση και χάος»
Μια βάση δεδομένων του News Literacy Project, μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση που μελετά την παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 70 πλαστά μηνύματα προσωπικοτήτων που φέρονται να εκφράζουν την στήριξή τους ή την απόρριψή τους για τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο Πρόεδρο. Η λίστα αυτή εμπλουτίζεται καθημερινά. «Σε αυτήν την περίοδο απόλυτης πόλωσης, οι πλαστές στηρίξεις διασήμων έχουν την δυνατότητα να προσελκύσουν την προσοχή των ψηφοφόρων, να επηρεάσουν την επιλογή τους, να επιβεβαιώσουν τις προκαταλήψεις τους και να διασπείρουν την σύγχυση και το χάος», προειδοποιεί ο Πίτερ ΄Ανταμς, κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ. Στη λίστα των καταγραφών περιλαμβάνεται η Lady Gaga η οποία κρατά ένα πλακάτ που γράφει «Τραμπ 2024». Άλλες δημοφιλείς αναρτήσεις περιλαμβάνουν τον γνωστό επικριτή των Ρεπουμπλικανών Μόργκαν Φρίμαν να δηλώνει πως μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα έκανε «καλό στη χώρα» ή δείχνουν τον αστέρα της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν να φορά τι σερτ με την παρότρυνση «Ας κρατήσουμε την Αμερική χωρίς τον Τραμπ». «Οι πλατφόρμες έχουν καταστήσει εφικτή αυτήν την κατάσταση», εκτιμά ο ΄Ανταμς. «Όταν οπισθοχωρούμε διαρκώς έναντι της μετριοπάθειας και αρνούμαστε να αποκηρύξουμε την παραπληροφόρηση, τα fake news έχουν καταστεί ένα σημαντικό μέσο στα χέρια των τρολς, καιροσκόπων και προπαγανδιστών για να επηρεάσουν μαζικά τους ψηφοφόρους».
Στο στόχαστρο των επικριτών της τρέχουσας κατάστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το Χ μετά την αναθεώρηση των κανόνων και της πολιτικής του για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται και την ανάκτηση των λογαριασμών χρηστών που είχαν κατηγορηθεί για παραπληροφόρηση. Ο ιδιοκτήτης του ΄Ιλον Μασκ ο οποίος έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για αναρτήσεις του που ανακυκλώνουν ψευδείς ειδήσεις. Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές που παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία και των δύο επιτελείων, ζήτησαν από τον Μασκ να διορθώσει την λειτουργία του chatbot Grok του Χ το οποίο επιτρέπει στους χρήστες όχι μόνο να παραποιούν κείμενα αλλά και εικόνες. Ο Λούκας Χάνσεν, συνιδρυτής του CivAl που ασχολείται με τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξηγεί την ευκολία με την οποία το Grok μπορεί να δημιουργήσει ένα ψεύτικο μήνυμα: «Το Grok είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική διευκόλυνση για οποιαδήποτε εικόνα θέλεις να δημιουργήσεις για να παραπλανήσεις είτε πρόκειται για διάσημους που στηρίζουν υποψηφίους είτε για ο,τιδήποτε άλλο».
Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βρισκόμαστε στο σημείο καμπής. ΄Οσο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να εξακριβώσουμε την αλήθεια από το ψέμα. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ιδιαίτερα για τις παλαιότερες γενιές που δεν είναι εξοικειωμένες με την χρήση της τεχνολογίας και ιδιαίτερα εκείνη της Τεχνητής Νοημοσύνης με αποτέλεσμα να πιστεύουν ο,τιδήποτε βλέπουν. Οι ψηφοφόροι καλούνται να φιλτράρουν κάθε πληροφορία που φτάνει σε αυτούς και να αυτοπροστατευτούν.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου