Ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης προειδοποιεί: «Μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα σε 30 χρόνια»
Ο Geoffrey Hinton εκτιμά πως είναι αρκετές οι πιθανότητες η τεχνητή νοημοσύνη να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας τα επόμενα 30 χρόνια.
Πολλοί σημερινοί 40άρηδες μεγάλωσαν τη δεκαετία του 90’ με τις ταινίες του «Εξολοθρευτή» όπου οι μηχανές έχουν γίνει πιο έξυπνες από τους ανθρώπους που τις δημιούργησαν και καταστρέφουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Μπορεί αυτό ως σενάριο να ήταν επιστημονική φαντασία 30 χρόνια πριν, ωστόσο σήμερα η απειλή -τουλάχιστον θεωρητικά- βρίσκεται εδώ, όχι από γρανάζια και έμβολα, αλλά από μικροτσίπ και κυκλώματα.
Η νέα πιθανή απειλή κατά της ανθρωπότητας προέρχεται από μια επινόηση του ανθρώπου, την τεχνητή νοημοσύνη, που από ένα απλό εργαλείο έχει ανέβει επίπεδο και πλέον γίνεται δημιουργική, δηλαδή αρχίζει μέσω της μηχανικής εκμάθησης και των μοντέλων που αξιοποιεί να αναπτύσσει αυτόνομα τη δική της «νοημοσύνη» που ενδεχομένως να απειλήσει τον ίδιο τον άνθρωπο.
Πώς όμως βλέπει ο «νονός» ή καλύτερα ένας από τους θεμελιωτές της τεχνητής νοημοσύνης τις πιθανότητες η εφεύρεση να στραφεί κατά του εφευρέτη της;
Ο Geoffrey Hinton αναφέρει ότι οι πιθανότητες η τεχνητή νοημοσύνη να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας τα επόμενα 30 χρόνια είναι 10-20%, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο Βρετανο-Καναδός επιστήμονας υπολογιστών, που συχνά αναφέρεται ως ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, μείωσε τις πιθανότητες για μια πιθανή καταστροφή της ανθρωπότητας λόγω της τεχνολογίας τα επόμενα τριάντα χρόνια, τονίζοντας ότι ο ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής είναι «πολύ ταχύτερος» από ό,τι είχε προβλεφθεί.
Ο καθηγητής Geoffrey Hinton, ο οποίος φέτος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής για τη συνεισφορά του στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι οι πιθανότητες η τεχνητή νοημοσύνη να προκαλέσει την εξαφάνιση της ανθρωπότητας κυμαίνονται από «10 έως 20%» μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Παλαιότερα, είχε εκφράσει την άποψη ότι η πιθανότητα αυτή ήταν 10%.
«Σαν τη μάνα με το μωρό παιδί»
Ερωτηθείς στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 αν είχε αναθεωρήσει την εκτίμησή του για μια πιθανή καταστροφή από την τεχνητή νοημοσύνη, ο Hinton απάντησε: «Όχι πραγματικά, 10 έως 20 [τοις εκατό]». Η δήλωσή του προκάλεσε την αντίδραση του πρώην καγκελάριου Sajid Javid, ο οποίος είπε: «Θα ανεβαίνεις», με τον Hinton να απαντά: «Αν μη τι άλλο. Ποτέ δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε πράγματα πιο έξυπνα από εμάς».
Ο Hinton πρόσθεσε: «Πόσα παραδείγματα υπάρχουν για κάτι πιο έξυπνο που ελέγχεται από κάτι λιγότερο έξυπνο; Υπάρχει μόνο το παράδειγμα της μητέρας και του μωρού. Η εξέλιξη έχει κάνει πολλή δουλειά για να επιτρέψει στο μωρό να ελέγχει τη μητέρα, αλλά αυτό είναι το μόνο παράδειγμα που γνωρίζω».
Ο γεννημένος στο Λονδίνο Hinton, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε ότι οι άνθρωποι θα είναι σαν νήπια σε σύγκριση με τη νοημοσύνη των εξαιρετικά ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. «Μου αρέσει να το σκέφτομαι ως εξής: φανταστείτε τον εαυτό σας και ένα τρίχρονο παιδί. Θα είμαστε τα τρίχρονα», είπε.
Η τεχνητή νοημοσύνη ορίζεται γενικά ως συστήματα υπολογιστών που εκτελούν καθήκοντα που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη.
Οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Πέρυσι, ο Hinton έγινε πρωτοσέλιδο μετά την παραίτησή του από τη Google, ώστε να μιλήσει πιο ανοιχτά για τους κινδύνους από την απεριόριστη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, εκφράζοντας ανησυχίες ότι «κακοί παράγοντες» θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να βλάψουν άλλους. Ένα από τα βασικά ζητήματα των ακτιβιστών για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι η δημιουργία τεχνητής γενικής νοημοσύνης, δηλαδή συστημάτων πιο έξυπνων από τους ανθρώπους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, καθώς θα αποφεύγεται ο ανθρώπινος έλεγχος.
Ο Hinton, αναλογιζόμενος το πού πίστευε ότι θα είχε φτάσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όταν άρχισε να εργάζεται στον τομέα, είπε: «Δεν πίστευα ότι θα ήμασταν εδώ που είμαστε τώρα. Σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα φτάναμε σε αυτό το σημείο». Και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι από τους ειδικούς στον τομέα πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα αναπτύξουμε τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους. Και αυτή είναι μια πολύ τρομακτική σκέψη».
Ο Hinton υπογράμμισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης είναι «πολύ, πολύ γρήγορος, πολύ πιο γρήγορος από ό,τι περίμενα», καλώντας για κυβερνητική ρύθμιση της τεχνολογίας. «Η ανησυχία μου είναι ότι το αόρατο χέρι της αγοράς δεν θα μας κρατήσει ασφαλείς. Επομένως, το να αφήσουμε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στα χέρια των μεγάλων εταιρειών δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια. Μόνο η κυβερνητική ρύθμιση μπορεί να αναγκάσει αυτές τις μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στην έρευνα για την ασφάλεια», είπε.
Ο Hinton είναι ένας από τους τρεις «νονούς» της τεχνητής νοημοσύνης που έχουν τιμηθεί με το βραβείο ACM A.M. Turing, το οποίο θεωρείται το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην επιστήμη των υπολογιστών. Ωστόσο, ο Yann LeCun, ένας από τους άλλους δύο, ο οποίος είναι επικεφαλής επιστήμονας AI στο Meta του Mark Zuckerberg, έχει υποβαθμίσει την υπαρξιακή απειλή, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα μπορούσε πραγματικά να σώσει την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση».