ΚΙΝΑΛ Netflix: Προνομιακό το φορολογικό καθεστώς της πλατφόρμας
ΚΙΝΑΛ Netflix: Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσαν ο Βουλευτής Ροδόπης, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ και ο Βουλευτής Χαλκιδικής -Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Απόστολος Πάνας, σχετικά με το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνει η Netflix στη χώρα μας, έναντι των εγχώριων συνδρομητικών πλατφορμών συνδρομητικού περιεχομένου, όπως είναι η Nova και η Cosmote TV.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται πως οι συνδρομές σε εγχώριες πλατφόρμες είναι επιβαρυμένες με φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, φόρο internet 5%, φόρο επί των επιχειρήσεων, ΦΠΑ, διάφορα τέλη υπέρ Δημοσίου και μηνιαία καταβολή 2% επί των ακαθάριστων εσόδων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, τη στιγμή που η Netflix και οι υπόλοιπες διεθνείς πλατφόρμες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς να πληρώνουν φόρους.
Είναι σαφές, πως αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς η παγκόσμιας εμβέλειας Netflix με μόνη υποχρέωση την καταβολή ΦΠΑ εντός Ε.Ε. έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των Ελληνικών αντίστοιχων εταιρειών, που υφίστανται μεγάλη πίεση λόγω φορολογίας και τελών. Έτσι, η Netflix έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει το περιεχόμενό της, παράγοντας σημαντικά κέρδη, ενώ οι βεβαρυμμένες φορολογικά ελληνικές εταιρείες αναγκάζονται να επενδύουν κυρίως στην αγορά προγράμματος και στην εξασφάλιση δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς: 1. Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη
2. Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη
3. Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα
Θέμα: Χωρίς φορολογική παρουσία η Netflix στη χώρα μας.
Οι συνδρομητικές πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου έχουν μπει στη ζωή των Ελλήνων πολιτών δυναμικά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανοδικές τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας από τον κορωνοϊό covid -19. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα με ευθύνη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει καμία ολοκληρωμένη πολιτική για την επέλαση των υπηρεσιών streaming, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού για τις εγχώριες πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου όπως είναι η Nova και η Cosmote TV.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ η Netflix βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης «φορολογικής ασυλίας» στη χώρα μας, οι συνδρομές σε εγχώριες πλατφόρμες είναι επιβαρυμένες με φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, φόρο internet 5%, φόρο επί των επιχειρήσεων, ΦΠΑ, διάφορα τέλη υπέρ Δημοσίου και μηνιαία καταβολή 2% επί των ακαθάριστων εσόδων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Το σημαντικό στοιχείο είναι πως τόσο η Nova, όσο και Cosmote TV απασχολούν αρκετούς εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων στην Ελλάδα, οι οποίοι και συνεισφέρουν σημαντικά στα φορολογικά έσοδα της χώρας.
Είναι σαφές, πως η κυβέρνηση και οι τρεις Αρχές, η ΕΕΤΤ, το ΕΣΡ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρακολουθούν την Netflix και τις υπόλοιπες διεθνείς πλατφόρμες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες χώρες (Γαλλία, Ιταλία Ισπανία κ.α. ) έχουν προχωρήσει σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ η Δανία σχεδιάζει να εισάγει το λεγόμενο “φόρο Netflix” έως και του 5% του τζίρου για τη χρηματοδότηση τοπικών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.
Δεδομένου ότι παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία προσδοκούσε στην έναρξη γυρισμάτων από το Netflix στην Ελλάδα, η σύνταξη νομοθεσίας για την καταβολή φόρων και από το Netflix ή άλλες πλατφόρμες ψυχαγωγίας στη χώρα μας, δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει.
Δεδομένου ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας έχει επιβαρυνθεί με τον φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης, τον φόρο internet και το τέλος υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.
Δεδομένου ότι η παγκόσμιας εμβέλειας Netflix με μόνη υποχρέωση την καταβολή ΦΠΑ εντός Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει το περιεχόμενό της, παράγοντας σημαντικά κέρδη, κερδίζοντας παράλληλα σημαντικό προβάδισμα έναντι των Ελληνικών αντίστοιχων εταιρειών, που υφίστανται μεγάλη πίεση λόγω φορολογίας και τελών, και ως εκ τούτου επενδύουν κυρίως στην αγορά προγράμματος και στην εξασφάλιση δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Μέχρι πότε το ελληνικό κράτος θα καταδικάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις ψηφιακού περιεχομένου σε ρόλο κομπάρσου στην ελληνική αγορά, με την μονιμοποίηση των “έκτακτων” επιβαρύνσεων;
Μέχρι πότε θα είμαστε απαθείς θεατές της προκλητικά διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των συνδρομών σε ξένες διαδικτυακές επιχειρήσεις που έχουν μηδενική εγχώρια παραγωγή και επιβαρύνονται μόνο με τον ΦΠΑ;
Τί μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να υπολογίζονται ορθά και να φορολογούνται πιο δίκαια τα μεγάλα κέρδη των διεθνών διαδικτυακών πλατφορμών;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Ιλχάν Αχμέτ
Απόστολος Πάνας