Ταξιαρχία Γκιβάτι: Οι «Κόκκινες Αλεπούδες» που έχουν προηγούμενα με τη Χαμάς
Πριν από μερικές ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Μπένι Γκάντζ, ανέφερε - σύμφωνα με πληροφορίες - πως δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του βλέποντας τους άνδρες της ταξιαρχίας «Γκιβάτι» να πέφτουν νεκροί στο πεδίο της μάχης.
Ποια είναι όμως η Ταξιαρχία που μπήκε πρώτη στη Λωρίδα στις 26 Οκτωβρίου, έχει εισχωρήσει βαθιά στο έδαφος της Γάζας, κυνηγά τη Χαμάς και μετρά τις περισσότερες απώλειες από κάθε άλλον σχηματισμό του ισραηλινού στρατού;
#BREAKING: Overnight, the Israeli Defence Forces conducted a targeted raid using tanks in the northern Gaza Strip, as part of preparations for the next stages of combat. The activity was commanded by the Givati Brigade.
— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) October 26, 2023
During the activity, soldiers located and struck numerous… pic.twitter.com/d9eWMyvfOL
Είχε υπό τον έλεγχό της τη Γάζα
Η Ταξιαρχία «Γκιβάτι» δημιουργήθηκε το 1947 και πήρε μέρος στον πόλεμο του 1948 καταλαμβάνοντας πολλά αραβικά χωριά. Η έδρα της ταξιαρχίας ήταν η Γάζα από την οποία αποχώρησε το 2005. Οι στρατιώτες της φορούν ένα μωβ μπερέ και το σύμβολό της είναι μια κόκκινη αλεπού που τυλίγει ένα ξίφος. Η ταξιαρχία πήρε το έμβλημά της από μια μονάδα που πολέμησε στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο το 1948 και είχε το όνομα «Οι αλεπούδες του Σαμσών».
Τη δεκαετία του ‘80 η ταξιαρχια επανασυστάθηκε ως μηχανοκίνητη πλέον και στη συνέχεια ανέλαβε και τις αμφίβιες επιχειρήσεις το 1983. Το 2002 η Ταξιαρχία τοποθετήθηκε στη Λωρίδα της Γάζα και αντιμετώπισε τη δεύτερη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα. Η “Γκιβάτι” διαθέτει μονάδες μηχανικού κυρίως για να καταστρέφει κρησφύγετα της Χαμάς με εκρηκτικά και μπουλντόζες, ενώ επιχειρούσε στη Ράφα με στόχο την καταστροφή των τούνελ που οδηγούσαν στην Αίγυπτο και από εκει μεταφέρονταν όπλα, τρόφιμα και πολλά άλλα αγαθά προς τη Γάζα.
In the battle for a Hamas stronghold: 100 children and women came out against the fighters | Givati, a situation report.
— Era Gigman (@idan_bg) November 2, 2023
During the conquest of the central base of Force 17 in Hamas - which yielded important intelligence - the terror organization sent a "human shield" towards… pic.twitter.com/NFbAy73y1Z
Οι κυριότεροι κυνηγοί της Χαμάς
Οι στρατιώτες της έχουν συγκρουστεί πάρα πολλές φορές με μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σε μια τέτοια επιχείρηση δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να πάρουν και τις σορούς, οι οποίες ανακτήθηκαν μετά από διεθνή πίεση. Μετά από άλλο παρόμοιο περιστατικό και πάλι με δύο νεκρούς ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την επιχείρηση «Ουράνιο Τόξο» με τη συμμετοχή και της Ταξιαρχίας «Γκολάνι» και στόχο την ανατίναξη τούνελ στη Ράφα και την καταστροφή υποδομών των τρομοκρατών.
Το 2005 η Ταξιαρχία αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο του μονομερούς σχεδίου απεμπλοκής του Ισραήλ και αφού πρώτα είχε εκκενώσει 22 κοινότητες ισραηλινών εποίκων στην περιοχή απομακρύνοντας περίπου 8.000 άτομα. Το 2006 σε αντίποινα για την απαγωγή του στρατιώτη Τζιλάντ Σαλίτ, η «Γκιβάτι» εισέβαλε στη Γάζα μαζί με την «Γκολάνι» πραγματοποιώντας την επιχείρηση «Καλοκαιρινές Βροχές». Ωστόσο η επιχείρηση απέτυχε και το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στις 26 Νοεμβρίου. Πριν από 15 χρόνια η Ταξιαρχία εισέβαλε εκ νέου στη Γάζα αναζητώντας υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς, ωστόσο δύο ημέρες αργότερα τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.
Η «Μάυρη Παρασκευή» της Ταξιαρχίας
Το 2014 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Προστατευτική Ασπίδα» και παρά το γεγονός ότι υπήρχε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός άνδρες της Ταξιαρχίας ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με μαχητές της Χαμάς στη Ράφα κοντά στη μεθόριο με την Αίγυπτο. Τρεις στρατιώτες έπεσαν νεκροί και ένας απήχθη από τους Παλαιστίνιους.
Οι πολεμιστές της Χαμάς έβαλαν τον όμηρο σε ένα τούνελ. Ο επικεφαλής της ομάδας των Ισραηλινών επιχείρησε να μπει στο τούνελ, ωστόσο η προσπάθεια οδήγησε σε μια παταγώδη αποτυχία. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σφοδρές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις κατά τις οποίες σύμφωνα με ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (2015) αλλά και την Διεθνή Αμνηστία διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου. Κατά τη διάρκεια εκείνων των βομβαρδισμών υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 130 - 200 Παλαιστίνιοι μεταξύ αυτών 75 παιδιά.
«Αμαρτωλή» Ταξιαρχία
Πριν από ακριβώς έναν χρόνο μέλη της Ταξιαρχίας κατηγορήθηκαν για παρενόχληση αμάχων στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Πιο συγκεκριμένα στρατιώτες αναφέρθηκε ότι έφτυσαν στο πρόσωπο έναν Αρμένιο Επίσκοπο, ο οποίος προΐστατο μιας λιτανείας (δύο στρατιώτες συνελήφθησαν για αυτό) και χτύπησαν ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Χεβρώνα.