«Φρένο» Παπαθανάση στις ελπίδες για επιστροφή 13ου και 14ου μισθού: «Δεν το σηκώνει η οικονομία»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κατέστησε σαφές, μέσω του Action 24, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τη συγκεκριμένη παροχή.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έβαλε πρόσφατα «φρένο» στην επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και ο Νίκος Παπαθανάσης πρόσθεσε την «ταφόπλακα» στις ελπίδες που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα για τη συγκεκριμένη παροχή.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Action 24, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο παρέπεμψε στη ΔΕΘ για την ανακοίνωση της βεντάλιας των μέτρων για την ενίσχυση των νοικοκυριών, διά στόματος πρωθυπουργού.
Η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς και η επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης πάντως, δεν θα είναι μέσα σε αυτά τα μέτρα. «Να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό δημοσιονομικά. Η 13η-14η σύνταξη σημαίνει 5 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος και ο 13ος-14ος μισθός είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος. Δεν μπορεί να τα σηκώσει η οικονομία. Πρέπει να λέμε την αλήθεια στους συμπολίτες μας. Είμαστε μια χώρα με 150% χρέος ως προς το ΑΕΠ. Πετύχαμε την αναβάθμιση της Moody's, που μας δίνει ένα περιθώριο. Είμαστε μια οικονομία σταθερή. Δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας δημοσιονομικά. Έχουμε μια πολύ καλή εικόνα και γι’ αυτό μας εμπιστεύονται και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης. Αλλά ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε και ένα χρέος. Σε περίπτωση που υπάρχει μία εκτροπή από αυτή τη δημοσιονομική πορεία, τότε θα κοστίζει περισσότερο η εξυπηρέτηση του χρέους και δεν θα μπορούμε να τρέξουμε τα προγράμματα για την κοινωνία», ξεκαθάρισε ο Νίκος Παπαθανάσης.
Για το θέμα της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ανέφερε: «Το κάναμε πέρυσι, υπήρξε μείωση κατά μισή μονάδα. Προφανώς και αυτό είναι μέσα στη φαρέτρα που θα έχει ο Πρωθυπουργός. Θα επιλέξει με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει και το θετικό αποτύπωμα της οικονομίας και θα ανακοινώσει ο ίδιος τα μέτρα. Κι επειδή αφορούν το 2026, θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ».