Τα πρώτα ιπτάμενα ταξί θα πετάξουν στο Παρίσι μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ο λόγος που τα πρώτα ιπτάμενα ταξί, χάνουν τελικά την ευκαιρία να λειτουργήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να εμφανιστούν τα πρώτα ιπτάμενα ταξί στον ουρανό του Παρισιού, ενώ χάνουν τελικά την ευκαιρία να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Οι κατασκευαστές τους ήθελαν να επωφεληθούν από το διεθνές γεγονός για να προβάλουν έναν καινοτόμο τρόπο μεταφοράς στη γαλλική πρωτεύουσα, όμως τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί δεν θα μπορέσουν να πετάξουν, καθώς δεν κατάφεραν να πάρουν την απαραίτητη πιστοποίηση.
Ο όμιλος διαχείρισης αεροδρομίων ADP και η γερμανική νεοφυής (start-up) αεροναυτική εταιρεία Volocopter, έχουν πλέον στόχο να πραγματοποιήσουν μια πτήση «από τώρα μέχρι το τέλος της χρονιάς» από μια πλωτή εξέδρα στο Σηκουάνα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 8 Αυγούστου στο Γαλλικό Πρακτορείο, τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη των Αγώνων.
Παρ’ όλα αυτά, οι δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν να οργανώσουν επιδείξεις πτήσης με ένα πρωτότυπο ενάεριο όχημα χωρίς επιβάτη, σήμερα και την Κυριακή, στο αεροδρόμιο του Σεν-Σιρ-λ’ Εκόλ, στην περιφέρεια του Παρισιού, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το πάρκο των Ανακτόρων των Βερσαλλιών, όπου διεξάγονται ιππικοί αγώνες.
«Επανάσταση» στα αστικά μέσα μεταφοράς
Η πιστοποίηση του Volocity, του εναέριου οχήματος που έχει σχεδιασθεί και κατασκευασθεί από τη Volocopter και θα πετάει σε ύψος μεγαλύτερο των 50 μέτρων, «αναβλήθηκε για μερικές εβδομάδες» για λόγους που συνδέονται με τους κινητήρες του, εξήγησε ο Έντουαρντ Άρκραϊτ, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ADP, ο οποίος διαχειρίζεται τα αεροδρόμια της περιφέρειας του Παρισιού, μεταξύ των οποίων αυτά του Παρισιού-Σαρλ-ντε-Γκωλ και του Ορλύ, αλλά και του Σεν-Σιρ.
Αρχικά οι ADP και Volocopter, με την υποστήριξη της περιφέρειας του Ιλ-ντε-Φρανς, ήθελαν να πραγματοποιήσουν πειραματικές πτήσεις από μια διαμορφωμένη εξέδρα, αγκυροβολημένη σε μια αποβάθρα του Σηκουάνα στο ανατολικό Παρίσι, ώστε να επωφεληθούν από την παγκόσμια προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο στόχος είναι να καταδειχθεί ότι είναι εφικτός ένας νέος τρόπος μεταφοράς σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, με την κυκλοφορία αυτών των εναέριων οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL στα αγγλικά). Τα οχήματα θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται σε σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν κατάλληλες εξέδρες, τα αποκαλούμενα «vertiports».
Μεταξύ αυτών είναι η εγκατάσταση του Σεν-Σιρ, η οποία πρόκειται να εγκαινιασθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει μια θέση επιθεώρησης των αποσκευών των επιβατών, ένα σταθμό φόρτισης των εναέριων οχημάτων και μια περιοχή στάθμευσής τους, δήλωσε ο Άρκραϊτ.
Σημειώνεται ότι η Volocopter δεν κατάφερε να λάβει εγκαίρως μια πιστοποίηση από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA, AESA).