Τα προγράμματα της ΔΕΗ χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που έμαθαν αργά οι καταναλωτές
Έξι μήνες επιβαρύνσεων για τους καταναλωτές ενέργειας που αναζητούν όχι μόνο τα φθηνότερα τιμολόγια, αλλά και τις πιο «ασφαλείς» συμβάσεις, που θα τους προστατεύουν, με σταθερές χρεώσεις, από τις διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά χονδρικής (ρήτρα αναπροσαρμογής, άρθρο 10 κλπ).
[caption id="attachment_1914666" align="alignnone" width="746"] Δεξιά ο κ. Σκρέκας, αριστερά στη μέση ο κ. Στασσής από σύσκεψη στα Τρίκαλα τον Ιανουάριο του 2020 που είναι η εκλογική περιφέρεια του υπουργού. Το θέμα η ρύθμιση οφειλών για τους αγρότες της περιοχής. Πλέον το πρόβλημα έχει όλη η Ελλάδα[/caption]
Από τον Σεπτέμβριο, οι μετακινήσεις από προμηθευτή σε προμηθευτή έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, καθώς οι καταναλωτές αντιδρούν στη νέα πραγματικότητα των πρωτοφανώς αυξημένων χρεώσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, είχε αναφερθεί στα πλεονεκτήματα προϊόντων σταθερής χρέωσης της ΔΕΗ, τα οποία είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από την αγορά, δημιουργώντας αντιδράσεις στη ΡΑΕ, καθώς έδιναν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «κλειδώσουν» για δύο έτη τιμή 0,105 ευρώ/kWh στις ημερήσιες χρεώσεις. Όμως, δεν δόθηκε ποτέ βαρύτητα ώστε, όχι μόνο τα προγράμματα να διαφημιστούν από τη ΔΕΗ σε κάποια καμπάνια, αλλά και η ΡΑΕ (ελάχιστες οι δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της κ. Θανάσης Δαγούμα) ή το Υπουργείο να πιέσει τους άλλους παρόχους να ακολουθήσουν. Αντίθετα, σε όποια σποτ προωθήθηκαν, τονίστηκαν οι ψηφιακές υπηρεσίες και μόνο στα ψιλά γράμματα αναφέρονταν το «χωρίς κρυφές χρεώσεις» ή «χωρίς ρήτρες».
Δείτε τα σποτ:
https://www.youtube.com/watch?v=uMZutr24DpI
https://www.youtube.com/watch?v=bCHGRkrV_J4
Τα επίμαχα προγράμματα ισχύουν (εν μέρει) ακόμα, και σε αυτά η ΔΕΗ εφαρμόζει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Δείτε το "ΔΕΗ myHome Enter", και το ΔΕΗ my Home Online που αποκλείουν την καταβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για 12μήνες (αρχικά ήταν για δύο χρόνια!!), αλλά με 0,18000 ευρώ/kWh και 0,17000/kWh για τις χρεώσεις ημέρας έναντι 0,11000 ευρώ/kWh άλλων εταιρειών. Προκύπτει λοιπόν ότι οι πάροχοι θα μπορούσαν να προσαρμοστούν και να ανακουφίσουν τους καταναλωτές ή ότι η ΡΑΕ, αντί να «μαλώνει» τη ΔΕΗ να πιέσει την αγορά να απορροφήσει μέρος του βάρους που λυγίζει τους καταναλωτές.
Η ευθύνη του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ
Έστω και αν το Δ (δημόσια) στο αρκτικόλεξο της επιχείρησης θα είναι σε λίγο τυπικό, μετά και την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του 17%, η λαλίστατη ΔΕΗ και κυρίως η κυβέρνηση όφειλε να μην αρκεστεί στο αόρατο χέρι της αγοράς που θα έδινε την ευκαιρία στους καταναλωτές να μην πληρώνουν την δυσθεώρητη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Τα σποτ με τα χαρούμενα ζευγάρια, τα σκυλάκια και τα ωραία σπίτια πολλές φορές περνούν απαρατήρητα από τους καταναλωτές μέσα στον καταιγισμό των διαφημίσεων. Όμως φαίνεται πως ουδείς ήθελε να δυσαρεστήσει τους άλλους ιδιώτες παρόχους που θα έχαναν συνδρομητές ή θα υποχρεώνονταν να ακολουθήσουν τον πραγματικό αυτό ανταγωνισμό. Εγείρεται λοιπόν ένα ζήτημα που κυρίως αφορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενέργειας καθώς ενώ υπήρχαν στα εργαλεία προστασίας των Καταναλωτών αυτοί αφέθηκαν έρμαιο στα βάρη της αναπροσαρμογής και της αύξησης του κόστους της ενέργειας.
Θλιβερή πρωτιά στην τιμή του ρεύματος
Την υψηλότερη τιμή χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ευρώπη έπιασε η Ελλάδα, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 230,43 ευρώ/MWh, οριακά ψηλότερα από τη δεύτερη πιο ακριβή Ρουμανία στα 230,38 ευρώ/MWh.
Για τον Ιανουάριο, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν ελαφρώς πιο χαμηλή από τον τελευταίο μήνα του 2021. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 227,3 ευρώ/MWh, από 235,38 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο του 2021.