Τα πέντε ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας
Εκλύουν αέρια, προκαλούν σεισμούς, αλλά προσελκύουν και χιλιάδες επισκέπτες. Αυτά είναι τα πέντε ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα.
Καθώς η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρασιατική, δημιουργείται ένα ηφαιστειακό τόξο που αριθμεί 39 ηφαίστεια, με τα πέντε από αυτά ενεργά. Το νοητό αυτό τόξο, το οποίο ξεκινάει από τους Αγίους Θεοδώρους και καταλήγει στη Νίσυρο, έχει δώσει πολλές εκρήξεις στους ιστορικούς και προϊστορικούς χρόνους.
Φυσικά, η πιο γνωστή έκρηξη είναι αυτή της Θήρας, που χρονολογείται στο 1.600 π.Χ. και θεωρείται η αφετηρία της κατάρρευσης του μινωικού πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ηφαιστειακή τέφρα και ελαφρόπετρα από αυτή την έκρηξη βρέθηκαν ακόμα και στο Ισραήλ.
Ας δούμε, όμως, περισσότερα στοιχεία για τα ενεργά ηφαίστεια υπάρχουν στην Ελλάδα.
Σουσάκι
Αν και η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια, το Σουσάκι είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και, μάλιστα, το πιο κοντινό στην Αθήνα. Βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και είναι το βόρειο άκρο του ηφαιστειακού τόξου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία στην πλαγιά του ηφαιστείου υπερβαίνει τους 40 βαθμούς, ενώ, λόγω της δραστηριότητάς του, εκλύονται χιλιάδες κυβικά μέτρα διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου.
Σαντορίνη
Το πιο θεαματικό και πιο γνωστό ηφαίστειο της Ελλάδας είναι αυτό της Σαντορίνης. Ο κρατήρας του, η φημισμένη καλδέρα, έχει ύψος 300 μέτρων και διάμετρο 11 χιλιομέτρων.
Η καλδέρα, στην πραγματικότητα, έχει βυθιστεί και έχει γεμίσει με νερό. Το ηφαίστειο, μάλιστα, είναι επισκέψιμο, με τακτικά δρομολόγια από τα Φηρά στη νήσο της Νέας Καμένης. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου ήταν το 1950 και ήταν μικρή σε μέγεθος.
Νίσυρος
Είναι το νεότερο από τα ηφαίστεια της Ελλάδας και μόλις 160.000 ετών. Βρίσκεται στο χωριό Νικιά, έχει πέντε κρατήρες και είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού.
Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει δώσει δύο εκρήξεις, με νεότερη αυτή του 1887, η οποία δημιούργησε έναν κρατήρα 25 μέτρων. Το 1956 παρατηρήθηκε η έκλυση ατμών και καπνού, και το ηφαίστειο παραμένει ενεργό και επισκέψιμο (Στέφανος).
Μήλος
Το ηφαίστειο της Μήλου είναι υπεύθυνο για την πλούσια γεωλογική σύσταση του νησιού και βρίσκεται στο κέντρο του. Η τελευταία έκρηξη έλαβε χώρα πριν από 90.000 χρόνια.
Ο κρατήρας της Φυριπλάκας είναι ο πιο εντυπωσιακός, με διάμετρο 1.700 μέτρα και ύψος 220 μέτρα.
Μέθανα
Το βορειοανατολικότερο άκρο της Πελοποννήσου έχει δώσει τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη το 1700.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, ενώ μια μεγάλη έκρηξη συνέβη περίπου το 230 π.Χ., όπως μαθαίνουμε από τους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο.
Ο πιο γνωστός κρατήρας είναι αυτός που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καμένη Χώρα, με το βάθος να φτάνει τα 50 μέτρα και τη διάμετρο τα 100 μέτρα.
Πηγές: Meteology, Wikipedia, Greeka