Θρίλερ στη Βουλή - Πότε θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα σκήπτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Από τη Χαριλάου Τρικούπη πάντως κρατούν στάση αναμονής και αποφεύγουν να σχολιάσουν τις ραγδαίες εξελίξεις.
Μια μόλις ανάσα πριν απωλέσει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τις δραματικές εξελίξεις κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου που στιγματίστηκε όχι μόνο από έκτροπα εντός και εκτός του πολυχώρου στο Γκάζι, αλλά και από την... ηρωική έξοδο του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα, με τέσσερις βουλευτές ήδη να τον ακολουθούν.
Αυτήν τη στιγμή, μετά από τις ανεξαρτητοποιήσεις των Πέτρου Παππά, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Ραλλίας Χρηστίδου και Κυριακής Μάλαμας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί συνολικώς 31 βουλευτές, όσους ακριβώς και εκείνη του ΠΑΣΟΚ, με την Κουμουνδούρου ωστόσο να διατηρεί - μέχρι νεωτέρας - τα σκήπτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά και τον καταστατικό χάρτη της χώρας, σε περίπτωση ισοδυναμίας δυο κοινοβουλευτικών ομάδων, προηγείται εκείνη του κόμματος πoυ έλαβε τις περισσότερες ψήφoυς στις εθνικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή.
Αυτό σημαίνει πως εφόσον ανεξαρτητοποιηθεί ένας ακόμη βουλευτής, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπέσει της θέσης του ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτομάτως, το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί σε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι οριστικά ο νούμερο ένα αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός του «Ναού της Δημοκρατίας».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί να απολαμβάνει όλων των προνομίων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ενώ θα είναι πλέον και ο τέταρτος κατά σειρά πολιτειακός παράγοντας της χώρας, μετά από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Περισσότεροι από πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σταθμίζουν αυτές τις ώρες όλα τα δεδομένα προκειμένου να πάρουν τις οριστικές της αποφάσεις. Ο λόγος, μεταξύ άλλων, για τους Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργο Γαβρήλο, Έλενα Ακρίτα και Γιώτα Πούλου που ανήκουν στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη και βρίσκονται ένα βήμα πριν τον ακολουθήσουν στην έξοδο.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τη Δευτέρα οι Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος αναμένεται να υποβάλουν την παραίτησή τους από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.
Εφόσον επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις περί κύματος ανεξαρτητοποιήσεων, τότε δεν αποκλείεται οι βουλευτές του Κασσελακικού μπλοκ να επιχειρήσουν να συγκροτήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπενθυμίζεται πως για τη σύστασή της απαιτούνται δέκα τουλάχιστον βουλευτές.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη πάντως κρατούν στάση αναμονής και αποφεύγουν να σχολιάσουν τις ραγδαίες εξελίξεις, ξεκαθαρίζοντας πως ούτε εμπλέκονται στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και επιχαίρουν από τα διαλυτικά φαινόμενα στην Κουμουνδούρου.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις πάντως του Κώστα Τσουκαλά, εκπροσώπου Τύπου της «πράσινης» παράταξης στο Action24, ότι «θεωρούμε de facto, δηλαδή ουσιαστικά, ότι θεωρούμαστε από μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ως αξιωματική αντιπολίτευση και προσπαθούμε να παίξουμε το ρόλο αυτό πολιτικά καλύπτοντας τις ανάγκες του κόσμου».
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πολλαπλές διασπάσεις, με φόντο την 11μηνη παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο τιμόνι της Κουμουνδούρου, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην εσωκομματική κούρσα, καλείται πλέον να βρει νεο βηματισμό στη Βουλή.