Τα οχτώ σημάδια μίας… νεκρής μπαταρίας αυτοκινήτου
Ξεκινά τον κινητήρα μας και μας κρατά ασφαλείς. Πίσω από όλα τα συστήματα και τις εφαρμογές (μηχανικές ή ηλεκτρονικές) κρύβεται η μπαταρία του αυτοκινήτου.
Τον χειμώνα την χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες (να παραμείνουμε ζεστοί), να παραμείνουμε ορατοί στον χαμηλό ατμοσφαιρικό φωτισμό, αλλά και για να βλέπουμε καλύτερα όταν κινούμαστε σε βροχή ή ομίχλη. Το καλοκαίρι πάλι, βοηθά να απομακρύνουμε τη ζέστη. Το κυριότερο; Βάζει σε λειτουργεία τον κινητήρα του αυτοκινήτου.
Χωρίς την μπαταρία μάλλον θα γυρίζαμε πολλά χρόνια πίσω στην αυτοκίνηση. Έτσι πρέπει να την προστατεύουμε και να μην τσιγκουνευόμαστε τα χρήματα όταν την επιλέγουμε.
Δεν δίνουν όλες οι μπαταρίες προειδοποιητικά σημάδια ότι έρχεται το… τέλος, αλλά μερικές φορές το κάνουν. Ενώ μια «νεκρή» μπαταρία ορίζεται συχνά ως μια μπαταρία που απλά δεν μπορεί να ξεκινήσει το αυτοκίνητο, θα δούμε πως μπορούμε να την «σώσουμε» χωρίς να φτάσουμε εκεί. Εάν η μπαταρία σας είναι αποφορτισμένη αλλά εξακολουθεί να είναι τεχνικά καλή, μπορεί και πάλι σωθεί και να κρατήσει αρκετό καιρό.
Σημάδια πως η μπαταρία του αυτοκινήτου σας φτάνει στο τέλος της
1. Ένα ξαφνικό, πιο αργό ξεκίνημα
2. Τα Φώτα ανάβουν, αλλά ο κινητήρας δεν ξεκινά
3. Το ραδιόφωνο δεν λειτουργεί
4. Η μπαταρία έχει διογκωθεί
5. Υπάρχει μία περίεργη μυρωδιά από την μπαταρία σας
6. Έχετε να την αλλάξετε… αιώνες
7. Αναβοσβήνει η ένδειξη στο ταμπλό
8. Ο κινητήρας ξεκινά και αμέσως μετά… σβήνει
Ένα ξαφνικό, πιο αργό ξεκίνημα
Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 10 βαθμούς, ο ρυθμός εκκίνησης οποιουδήποτε αυτοκινήτου επιβραδύνεται. Κάτω από το 0 και γίνεται ακόμα πιο αργός. Εάν παρατηρήσετε αυτή τη συμπεριφορά ξαφνικά και η θερμοκρασία δεν είναι τόσο χαμηλή, η αργή εκκίνηση είναι σημάδι, πως αν το αυτοκίνητο ξεκινήσει, σας έδωσε μία ακόμη (ίσως τελευταία) ευκαιρία. Ελέγξτε την μπαταρία σας το συντομότερο δυνατό και μην το αγνοήσετε. Ίσως το αυτοκίνητο δεν ξεκινήσει, ξανά. Εάν μια μπαταρία εμφανίζει αυτό το σύμπτωμα και μπορεί να φορτιστεί, είναι πιθανό ότι από κάπου «χάνεται» το ρεύμα. Τότε επισκεφθείτε ηλεκτρολόγο.
Τα Φώτα ανάβουν, αλλά ο κινητήρας δεν ξεκινά
Τα φώτα σας λειτουργούν, το ραδιόφωνο λειτουργεί, αλλά ακούτε κλικ ή ένα βόμβο μόλις προσπαθήσετε να βάλετε σε κίνηση το μοτέρ. Ο σκοπός της μπαταρίας είναι να δίνει ρεύμα στη μίζα και να γυρίζει τον κινητήρα. Όταν η μπαταρία είναι πεσμένη, δεν μπορεί να προσφέρει αυτήν την ισχύ, αλλά συχνά μπορεί να παρέχει αρκετή δύναμη για φώτα ή αξεσουάρ, που δεν απαιτούν τόσο μεγάλη ένταση ρεύματος.
Κάντε έλεγχο της μπαταρίας το συντομότερο δυνατό και μην βασίζεστε στον εναλλάκτη για την φόρτισή της.
Το ραδιόφωνο δεν λειτουργεί
Το ραδιόφωνό σας δεν ανάβει ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Η μπαταρία, υποστηρίζει το ραδιόφωνο, τους υαλοκαθαριστήρες και τα φώτα, μεταξύ άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών. Εάν τα φώτα τρεμοπαίζουν ή χαμηλώνουν πριν από την εκκίνηση, η φόρτιση της μπαταρίας σας είναι αδύναμη.
Η μπαταρία έχει... διογκωθεί
Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν την μπαταρία έτσι ώστε να έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος αν αυτό αλλάξει τόσο που γίνει ορατό, ο εναλλάκτης έχει ελαττωματικό ρυθμιστή τάσης και την έχει υπερφορτίσει. Η υπερβολική φόρτιση της μπαταρίας προκαλείται από τη συσσώρευση αερίων υδρογόνου και μπορεί να την διαλύσει. Η ζημιά έχει ήδη γίνει και χρειάζεται άμεση αλλαγή.
Υπάρχει μία περίεργη μυρωδιά από την μπαταρία σας
Εάν η μπαταρία μυρίζει, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι είναι έτοιμη να σας… αφήσει. Εάν μυρίζετε σάπια αυγά, αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία σας έχει βγάλει αέρια (έχει απελευθερώσει θειικό οξύ) που ίσως βλάψουν άλλα μέρη του κινητήρα σας.
Η μπαταρία σας είναι παλιά
Η μέση διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας αυτοκινήτου είναι συνήθως από τέσσερα έως έξι χρόνια. Περίπου στα τέσσερα χρόνια, θα πρέπει να προσέχετε. Κάνε έλεγχο σε ηλεκτρολόγο να δείτε αν φορτίζει και πόση ζωή έχει.
Αναβοσβήνει η ένδειξη στο ταμπλό
Η λυχνία ελέγχου της μπαταρίας αναβοσβήνει ή παραμένει συνεχώς αναμμένη. Δείτε το αμέσως γιατί μπορεί να σας αφήσει χωρίς (άλλη) προειδοποίηση.
Ο κινητήρας ξεκινά και αμέσως μετά… σβήνει
Αυτό είναι ένα πολύ περίεργο σύμπτωμα. Η μπαταρία έχει αρκετή τάση για να εκκινήσει το αυτοκίνητο, αλλά στη συνέχεια αδειάζει αμέσως. Εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο ίσως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί δείτε. Ξεκινήστε από έναν απλό έλεγχο μπαταρίας. Βλέπετε όταν μια μπαταρία αστοχεί, μπορεί να προκαλέσει διακοπές στα σταθερά σήματα που στέλνει στην ECU (στον εγκέφαλο). Στη συνέχεια, εάν η μπαταρία συγκεντρώσει αρκετή δύναμη για να ξεκινήσει το αυτοκίνητο, αναλαμβάνουν ρόλο οι αισθητήρες που ελέγχουν το ρελαντί, την ταχύτητα και την τροφοδοσία του κινητήρα. Αν το σήμα διακόπτεται ο κινητήρας δεν εκκινεί για λόγους ασφαλείας.