Τα νερά στο Σίδνεϊ βάφτηκαν πράσινα - «Μοιάζει με ραδιενεργό υλικό»
Περαστικός περιέγραψε το νερό ως «έντονο πράσινο» και είπε ότι έμοιαζε με «ραδιενεργά υλικά που βλέπουμε σε ταινίες με υπερήρωες».
Τα νερά σε έναν κόλπο στο λιμάνι του Σίδνεϊ έχουν πάρει ένα neon πράσινο χρώμα, με τους κατοίκους της περιοχής να ανησυχούν και τους ειδικούς να ψάχνουν την αιτία.
Ο κόλπος κατά μήκος της οδού Hipwood στο Kirribilli, κοντά στο Milsons Park, πήρε ένα έντονο πράσινο χρώμα την Πέμπτη (26/09), προκαλώντας προβληματισμό στους κατοίκους, που χαρακτήρισαν το περιστατικό «ασυνήθιστο».
Η πυροσβεστική υπηρεσία από την πλευρά της, δήλωσε ότι «ειδοποιήθηκε για μια μεγάλη διαρροή πράσινου υλικού που ρέει στο λιμάνι».
Περαστικός περιέγραψε το νερό ως «έντονο πράσινο» και είπε ότι έμοιαζε με «ραδιενεργά υλικά που βλέπουμε σε ταινίες με υπερήρωες».
Η Πυροσβεστική της Νέας Ουαλίας πραγματοποίησε ελέγχους στα ύδατα και κατέληξε ότι το νερό δεν είναι τοξικό, ενώ δεν φαίνεται να βλάπτει το περιβάλλον. Σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα πρόκειται για βαφή φλουορεσκεΐνης.
Η πηγή της διαρροής είναι ακόμα ασαφής, αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται από κάποια υπερχείλιση αγωγού όμβριων υδάτων.
Τις τελευταίες ώρες γίνονται προσπάθειες προκειμένου να καθαριστούν τα νερά, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι βροχοπτώσεις θα βοηθήσουν στο να επανέλθει το χρώμα του νερού στο κανονικό.
Κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι είχε εντοπιστεί πράσινο νερό σε αποχέτευση όμβριων υδάτων στο Anderson Park, κατά μήκος της Clark Road, πριν η πράσινη απόχρωση εξαπλωθεί στον κόλπο. Πράσινο νερό εντοπίστηκε επίσης και σε ακόμη ένα πάρκο του Σίδνεϊ.
Τι είναι η φλουορεσκεΐνη
Όπως ανέφερε ο εμπειρογνώμονας και καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Stuart Kahn, η φλουορεσκεΐνη χρησιμοποιείται ως ανιχνευτής ροής, για να προσδιοριστεί εάν οι σωλήνες έχουν διαρροή ή σε ποιο σημείο υπάρχει η διαρροή.
«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε εντοπίσει ότι είναι μη τοξικό… Δεν υπάρχουν ενδείξεις θαλάσσιας ζημιάς, θανάτων ψαριών και δεν υπάρχει λεκές σε κανένα από τα σκάφη που βρίσκονται στον κόλπο εκεί ή γύρω από τις προβλήτες ή την ακτογραμμή».
«Η χρήση του είναι ως ανιχνευτής ροής. Είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση έχει γίνει κατάχρηση», είπε ο Stuart Kahn.
Κανονικά χρησιμοποιείται ένα κουταλάκι του γλυκού φλουορεσκεΐνη, καθώς «ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες δημιουργούν ένα πολύ έντονο χρώμα, που μπορεί να υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Ακόμα κι αν κάποιος το χρησιμοποίησε νόμιμα, έκανε κατάχρηση», είπε ο καθηγητής Kahn. «Είναι τεράστια η ποσότητα. Είναι πιθανώς ένας ολόκληρος κουβάς γεμάτος με βαφή φλουορεσκεΐνης».