Τα φορο-έσοδα «κλειδί» για έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» και επιταγή ακρίβειας
«Παράθυρο» για έξτρα στοχευμένες παροχές στο τέλος του έτους ανοίγει η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων κατά 3,1 δις. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και η υψηλή ταχύτητα της ανάπτυξης αλλά οι τελικές αποφάσεις για το είδος των παρεμβάσεων αναμένεται να κλειδώσουν τον επόμενο μήνα οπότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου με τη μέχρι στιγμής δημοσιονομική δυναμική δεν αποκλείεται το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί κατά 0,2%-0,4% του ΑΕΠ υψηλότερα από το στόχο, πράγμα που σημαίνει ότι θα απελευθερωθεί δημοσιονομικώς χώρος της τάξης έως 400 εκ. ευρώ.
Η προοπτική αυτή για ενισχύεται από την υπέρβαση στις εισπράξεις φόρων κατά 3,156 δις. ευρώ η 7,5% έναντι του στόχου στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλλες προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για εφέτος αλλά με ισχυρό το ενδεχόμενο να ανέβει ακόμη πιο ψηλά με το ΔΝΤ να βάζει το πήχη στο 2,5%.
Σε περίπτωση που το υπερπλεόνασμα κλείσει πάνω από το στόχο για 1,1% του ΑΕΠ το επιπλέον ποσό θα κατευθυνθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με τη μορφή έκτακτων ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ευάλωτα νοικοκυριά και ανέργους.
Πάντως πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει χώρος για νέα μέτρα στήριξης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τις ταμειακές αντοχές. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ όσον αφορά στις όποιες παρεμβάσεις θα είναι σύμφωνες με την «κοινοτική οδηγία» για αντικατάσταση των οριζόντιων μέτρων στήριξης με στοχευμένα και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα μέτρα που δεν θα ανοίγουν τρύπες στα κρατικά ταμεία.
Ο Χατζηδάκης στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin
Στο μεταξύ η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο οικονομικός αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα βρεθούν στην ατζέντα των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin με την Ελλάδα να εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος στο περιθώριο θα έχει συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους. Μέσα στην εβδομάδα η ελληνική πλευρά θα έχει ένα ακόμη σημαντικό ραντεβού αυτό με τους οίκους αξιολόγησης συγκεντρώνοντας υψηλή πιθανότητα για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου αυτή την Παρασκευή από την S&P, όπως αναφέρει έκθεση της JP Morgan. Παράλληλα, εκτιμά ότι και η Fitch θα δώσει επενδυτική βαθμίδα τον Δεκέμβριο βλέποντας το ελληνικό χρέος να αποκλιμακώνεται στο152,2% του ΑΕΠ το 2024 από 159,3% το 2023.
Την ίδια ώρα οι δημοσιονομικές επιδόσεις και ο ρυθμός της ανάπτυξης θα κρίνουν αν θα επεκταθούν για ένα ακόμα εξάμηνο οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό που λήγουν στο τέλος του έτους. Για τον περιορισμό του κόστους των 250 εκ. ευρώ ένα από τα σενάρια προβλέπει παράταση των εκπτώσεων για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν για τις ακόλουθες κατηγορίες προιόντων και υπηρεσιών:
– Εστίαση: Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
– Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
– Μεταφορές: Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
– Πολιτισμός: Τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα και στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης
– Αθλητισμός: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού
– Υγεία: Σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης. Επίσης στους απινιδωτές και ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.