Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για «τον καταλληλότερο» να προβληματίσουν
Έξι περίπου μήνες μετρά τις εκλογές, η ΝΔ συνεχίζει να είναι στις δημοσκοπήσεις, μπροστά με πολύ μεγάλη διαφορά από τον Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ, που δείχνουν να «κονταροχτυπιούνται για την δεύτερη θέση. Η κυβερνώσα παράταξη δείχνει να κρατά σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων της κινουμένη περί το 38-39 % ενώ ΠΑΣΟΚ και Σύριζα κινούντο μεταξύ του 13 και 15%, ουσιαστικά δηλαδή, η διαφορά πρώτου και δευτέρου κόμματος δείχνει να έχει διευρυνθεί.
Θα μου πείτε ίσως κάτι τέτοιο να είναι «φυσιολογικό» μια και η ΝΔ ως τώρα δεν αντιμετώπισε τεράστια ζητήματα και όσα εμφανίζονται δείχνει ότι προσπαθεί να τα ρυθμίσει. Και από την άλλη ο Σύριζα βρίσκεται σε μια περιδίνηση λόγω του νέου αρχηγού και της διάσπασης ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να μπορεί να εμπνεύσει κομματικό μηχανισμό αλλά και ψηφοφόρους.
Αν κανείς δει όμως, πιο προσεκτικά τους δείκτες των δημοσκοπήσεων σε επιμέρους θέματα πέραν της πρόθεσης ψήφου, πραγματικά θα ξαφνιαστεί. Ας δούμε έναν μόνο δείκτη , αυτόν της καταλληλότητας για πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης, σε δημοσκόπηση της Opinion Poll, πριν μία εβδομάδα, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 42,2%. Η δε ΝΔ στην ίδια δημοσκόπηση παίρνει 39,1% Δηλαδή, 3,1% του εκλογικού σώματος που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν την ΝΔ, δηλώνει ότι θεωρεί τον πρωθυπουργό καταλληλότερο για την θέση, απ΄ ό,τι η ηγέτης του κόμματος που δηλώνει ότι θα ψηφίσει. Και δεν είναι μόνον αυτό.
Στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση, τον Σύριζα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 13,8% των ερωτηθέντων. Όμως τον αρχηγό του, τον Σ. Κασσελάκη, θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό μόλις ο ένας από τους δυο αυτών των ψηφοφόρων. Μόλις το 7,8 %.
Δηλαδή, για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Οι μισοί ψηφοφόροι του Σύριζα, δεν θεωρούν τον αρχηγό του κόμματος του, αυτόν δηλαδή που θα ψήφιζαν στις εκλογές για πρωθυπουργό, τον καταλληλότερο για την θέση…
Το ίδιο όμως συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα είναι στο 14,4% τον κ Ανδρουλάκη θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό μόλις το 7,1%. Πρόκειται για μια περίπτωση, που πραγματικά εκτός από εκλογολόγους αναλυτές, ίσως χρειαζόταν και ειδικούς ψυχολόγους για να την εξηγήσουν.
Γιατί σε ένα πολιτικό σύστημα σαν της χώρα μας, πρωθυπουργοκεντρικό, όπου ο ψηφοφόρος σε μεγάλο ποσοστό επιλέγει τι θα ψηφίσει με βάση το πρόσωπο του επικεφαλής ενός κόμματος, ο ένας στους δυο ψηφοφόρους των δευτέρου και τρίτου κόμματος, δεν θεωρούν τον ηγέτη του κόμματος τους καταλληλότερο για πρωθυπουργό.
Πως λοιπόν, ένα κόμμα που δεν εμπιστεύεται τον ίδιο του την αρχηγό για κυβερνήτη, μπορεί να πείσει άλλους πολίτες να το ψηφίσουν.
Κάποιοι μπορεί να χαρακτηρίσουν το επιχείρημα αυτό απλοϊκό ή ίσως να πουν πως κανένας εκ των δυο ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχει ασκήσει κυβερνητική εξουσία σε αντίθεση με τον Κ Μητσοτάκη και δεν μπορεί να κριθεί με τα ίδια μέτρα. Μόνον που και εδώ η απάντηση είναι σχετικά απλή.
Το επιχείρημα είναι ή όχι απλοϊκό, είναι πάντως η καταγραφή της πραγματικότητας σήμερα στην κοινωνία. Όσο δε σχέση με το το ποιος έχει και ποιος δεν έχει ασκήσει κυβερνητική εξουσία, τα πράγματα είναι απλώς «αντίστροφα».
Όποιος έχει ασκήσει και ασκεί κυβερνητική εξουσία, κρίνεται γι' αυτά που κάνει και σίγουρα αποφάσεις του δυσαρεστούν κάποιους. Αντίθετα, οποίος δεν έχει ασκήσει μπορεί να καλλιεργεί ότι είδους προσδοκίες θέλει….
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, η κατάσταση φαίνεται πως είναι μάλλον πολύ δύσκολη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και ίσως πρέπει να σκεφτούν σοβαρά «ριζικές λύσεις σε όλα τα επίπεδα», αν θέλουν να έχουν πιθανότητα σοβαρής αντιπαράθεσης εκλογικά με την ΝΔ.