ΣΥΡΙΖΑ: Το πλούσιο παρασκήνιο της ΠΓ και ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου προέδρου
Τουλάχιστον δύσκολη και φορτισμένη μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια δίχως την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αφού σε αυτήν ξεδιπλώθηκαν αντιθέσεις, διαφωνίες, αλλαγές συσχετισμών μέχρι και παραιτήσεις!
Ωστόσο, η Πολιτική Γραμματεία κατέληξε σε μία συνθετική θέση που καθορίζει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέας ηγεσίας. σύμφωνα με την οποία: Στις 15 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή που και θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για το ποιος/ποια θα αναλάβει την θέση του προέδρου. Η εκλογή από την βάση – όπως προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ- θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί ένα Διαρκές Συνέδριο, όπου οι ίδιοι αντιπρόσωποι που μετείχαν στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την Άνοιξη του 2022 θα επικυρώσουν τις υποψηφιότητες τόσο για το προεδρικό αξίωμα όσο και για την Κεντρική Επιτροπή.
Ως προς τον ρόλο του κόμματος ως αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτεύχθηκε η ευρύτερα αποδεκτή πρόταση για τον ορισμό του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή του Σωκράτη Φάμελλου όπως και ο ορισμός του νέου γραμματέα της Κ.Ο (Διονύση Καλαματιανού), του νέου διευθυντή της (Θανάση Θεοχαρόπουλου) όπως και των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη). Επίσης αποφασίστηκε η Όλγα Γεροβασίλη να τοποθετηθεί στην θέση της αντιπροέδρου της Βουλής, εφόσον δεν θέλησε την θέση του προέδρου της Κ.Ο.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επικυρώσει την απόφαση της ΠΓ για ορισμό του Σωκράτη Φάμελλου ως μεταβατικού επικεφαλής της ΚΟ.
Επίσης προκρίθηκαν και οι δύο αναγκαιότητες που είχαν εκφρασθεί από στελέχη του κόμματος: Η άμεση «ανάταξη» του κομματικού μηχανισμού πριν τα πολιτικά ορόσημα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και των αυτό-διοικητικών εκλογών και η σε βάθος αποτίμηση του αποτελέσματος των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτές φαίνεται να μπορούν να συνδυαστούν με το …διπλό συνέδριο, το διαρκές στα τέλη Αυγούστου που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κι ένα έκτακτο με νεοκλεγμένους συνέδρους και αντικείμενο τον απολογισμό και την εφεξής στρατηγική το ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει είτε τον Νοέμβριο, είτε τον Δεκέμβριο.
Οι ηχηρές διαφοροποιήσεις
Ως προς το χρονοδιάγραμμα ο Χρ. Σπίρτζης διατύπωσε την πρόταση η εκλογή προέδρου και διαρκές συνέδριο να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως δήλωσε σε παρέμβαση που είχε μετέπειτα σε εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ πρότεινε επίσης μεταβατική εκπροσώπηση του κόμματος, με τέσσερις αναπληρωτές του απερχόμενου προέδρου.
Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να γίνει εκλογή προέδρου «μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι σε σειρά από ζητήματα», όπως για τα εθνικά, το φορολογικό-ασφαλιστικό, προσφυγικό κ.ά.
Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» η ΚΕ να μην εκλέξει νέο Γραμματέα, νέο αναπληρωτή Γραμματέα και νέα ΠΓ, με το σκεπτικό ότι η στελέχωση του οργάνου είχε γίνει σε άλλες συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΠΓ στην επικείμενη ΚΕ.
Με την άποψη Χρ. Σπίρτζη συμφώνησε ο Π. Πολάκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Ζωή Καρκούλια. Όπως σημείωσαν οι περισσότεροι/ες, αυτή η πρόταση θα είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς Πρόεδρο και χωρίς Πολιτική Γραμματεία. Άγνωστό παραμένει αν την πόρτα της εξόδου από την Πολιτική Γραμματεία θα περάσουν και οι υπόλοιποι τρεις που ψήφισαν την πρόταση, ακολουθώντας τα βήματα του κ. Σπίρτζη.
Από την πλευρά του, ο Διον. Τεμπονέρας -που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook την τοποθέτηση του στην ΠΓ- πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», καθώς «μόνο έτσι θα προκύψει το νέο, όπως είπε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας».
Είπε ότι «πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας...».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες».
Καταληκτικά ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».
Θα είναι ο Φάμελλος και υποψήφιος πρόεδρος;
Ο κ. Φάμελλος φέρεται να αιφνιδιάστηκε όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει πλειοψηφική πρόταση να είναι ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ωστόσο η συζήτηση που εξελίχθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Φάμελος νέος Πρόεδρος της Κ.Ο. πυροδότησε και μια δεύτερη παράλληλη συζήτηση αναφορικά με το εάν ένα στέλεχος που αναλαμβάνει ρόλο εντός Κοινοβουλίου μπορεί να είναι και εν δυνάμει υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ..
Μπορεί τη συζήτηση να μην την προκάλεσε ο ίδιος ο κ. .Φάμελος δεδομένου ότι δεν είναι μέλος της Π.Γ., όμως, εύλογα γεννιέται το ερώτημα αν σκέφτεται να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Προς ανεξαρτητοποίηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;
Στάση αναμονής έως την εκλογή του νέου αρχηγού σχετικά με την παραμονή τους στον ΣΥΡΙΖΑ ή την ανεξαρτητοποίησή τους τηρούν τουλάχιστον 10 βουλευτές του κόμματος με κεντροαριστερό προσανατολισμό από τους συνολικά 47 που εξελέγησαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», προβληματίζονται σχετικά με την παραμονή τους στο κόμμα ή την ανεξαρτητοποίησή τους.
Αφορμή υπήρξε το πρόσφατο επεισόδιο το βράδυ των εκλογών με την προσωπική επίθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, με τη φράση «σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ», στον Παναγιώτη Ρήγα.
Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν προσβλητικό να τους θεωρούν «σκουπίδια» και διερωτώνται αν έχουν θέση στο κόμμα.
Στον απόηχο της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβε η επίθεση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέλεξε να μην παραστεί στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.