ΣΥΡΙΖΑ: Το μεσημέρι η πρώτη «μονομαχία» Κασσελάκη - Αχτσιόγλου
Εν μέσω δημοσκοπικών «απωλειών» και σφοδρών εσωκομματικών συγκρούσεων συνεδριάζει σήμερα το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ στις 16.30, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη , ο οποίος επιστρέφει από τις ΗΠΑ. Το τελευταίο 24ωρο, οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι έντονες, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση, μετά από καιρό, σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις. Εχθές, αργά το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις των ομάδων Αχτσιόγλου και Παππά , οι οποίες όρισαν τις επόμενες κινήσεις τους.
Το μήνυμα της Κουμουνδούρου
Στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό, εχθές η Κουμουνδούρου ανέφερε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει εμφύλιος» δηλώνοντας ότι η μοναδική πολιτική μάχη του κόμματος είναι η πολιτική αλλαγή απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βέβαια, την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η λογική του εσωκομματικού εμφυλίου καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και συντηρείται από τις δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών, που κινούνται αντικαταστικά και έχουν θέση τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο, άφησαν σαφείς αιχμές εναντίον των Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος. Μάλιστα, ξεκαθάριζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη των οποίων οι δηλώσεις και η στάση τους κινούνταν πέραν του καταστατικού, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές τους επιζήμιες για τον χώρο της αριστεράς.
Η σύσκεψη του «μπλοκ» της Αχτσιόγλου
Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, περίπου 1.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου συμμετείχαν σε πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη. Όπως αναφέρουν πηγές, κοινός τόπος ήταν η αγωνία για τις εσωκομματικές εξελίξεις με αρκετούς ομιλητές αλλά και κεντρικά στελέχη να κάνουν λόγο για μια κρίση που έχει προκαλέσει διαλυτικές τάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία σημειωτέον έκανε και την εισήγηση, του Αλέξη Χαρίτση και του Νάσου Ηλιοπούλου.
Επί τάπητος τέθηκαν, εκτός των άλλων και οι αντιπολιτευτικές αιχμές που εκτίμησαν ότι πρέπει να τεθούν απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και οι προγραμματικές προτεραιότητες που πρέπει να αναδειχθούν. Ειδικότερα, για το εσωκομματικό μέτωπο, έγινε σαφές ότι στο δρόμο προς το συνέδριο και με βάση τα τελευταία γεγονότα, το "μπλοκ" της Ε. Αχτσιόγλου θα πορευτεί "χτυπώντας" σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, θα υπερασπιστούν, όπως λένε, την δημοκρατική κομματική λειτουργία στον αντίποδα των διαλυτικών φαινομένων του τελευταίου διαστήματος, αφετέρου, θα ανεβάσουν τους εσωκομματικούς τόνους για τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν αιχμηρές τοποθετήσεις για την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ και τις μέχρι στιγμής πολιτικές θέσεις που έχει εκφράσει, όπως και για την ενέργεια του αναφορικά με τις ενδεχόμενες διαγραφές των 3 πρώην υπουργών. Βέβαια δεν έλειψε η κριτική στην δημόσια στάση των συγκεκριμένων στελεχών. Πλέον είναι δεδομένο, ότι το μεγαλύτερο τμήμα της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει το συγκεκριμένο εσωκομματικό "μπλοκ", θα επαναξιολογεί διαρκώς τη στάση του, καθώς καταλογίζουν στη νέα ηγεσία διχαστικό λόγο, και πολιτική διγλωσσία, ενώ αρκετοί εκτίμησαν ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες συρρικνώνονται τα ακροατήρια, που προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ενόψει του συνεδρίου, το οποίο με ανακοίνωση τους η «τριπλέτα» Αχτσιογλου-Χαρίτσης-Ηλιοπουλος ζήτησαν να επισπευθεί, θα τονίσουν την ανάγκη "ψυχραιμίας και σοβαρότητας", απέναντι σε λογικές "εσωτερικών εχθρών και εκκαθαρίσεων". Άπαντες, πάντως, κατέστησαν σαφές ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθούν ανοιχτά οι τελευταίες εξελίξεις και οι υπαρκτές πολιτικές διαφωνίες. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως αναμένεται να υπάρξει σκληρή κριτική εναντίον του Σ. Κασσελάκη.
Το «δίκτυο» Παππά
Ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποίησε το δίκτυο μελών και στελεχών που συσπειρώνεται γύρω από τον Νίκο Παππά, όπου συμμετείχαν 400 περίπου άτομα. Πηγές υπογραμμίζουν ότι σε πρώτο πλάνο μπήκε η ανάγκη άμεσης εκπόνησης ενός στοιχειοθετημένου πολιτικού προγραμματισμού εξωστρέφειας από την πλευρά του κόμματος. Κατά την σύσκεψη, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης επικρατούσε κλίμα συσπείρωσης γύρω από τον οδικό χάρτη που εισηγήθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία.
Αναφορικά δε με τις ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου, οι πληροφορίες λένε πως υπήρξαν τοποθετήσεις που ασκούσαν κριτική σε όσους προκρίνουν την επίσπευσή του. Σκληρή κριτική ασκήθηκε και στην στάση που κρατούν τα στελέχη της Ομπρέλας. Η παραπομπή τους πάντως, στην επιτροπή δεοντολογίας εκτιμάται ως απολύτως λογική εξέλιξη με τους ομιλητές να τάσσονται υπέρ της απόφασης Κασσελάκη. Κατά πληροφορίες, κοινός τόπος στην συνάντηση των συγκεκριμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η ανάγκη ανασυγκρότησης της λεγομένης πλειοψηφίας του κόμματος λαμβάνοντας υπόψη πως ο εσωκομματικός «χάρτης» έχει αλλάξει οριστικά.
Άλλωστε, ήταν κοινή εκτίμηση πως τόσο η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά όσο και η προεδρική τάση «Κίνηση Μελών» που συσπείρωνε επί εποχών Τσίπρα το κύριο τμήμα του τότε προεδρικού «μπλοκ» έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, έχοντας πρωτοστατήσει στη στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος.
Η συνέντευξη Τσακαλώτου
Τις προθέσεις του και την εκτίμησή του για τις εξελίξεις στην Αξιωματική Αντιπολίτευση «ξεδίπλωσε» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Αναστασία Γιάμαλη. Από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η ενότητα του κόμματος θα κριθεί με βάση το «αν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική-ριζοσπαστική αριστερά» και «αν υπάρχει το δικαίωμα της μειοψηφίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε την επιλογή Πολάκη μη ενωτική, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν διαφαίνεται η πρόθεση από την πλευρά της νέας ηγεσίας «να γίνει καμία πολιτική συζήτηση».
Μάλιστα, την κατηγόρησε ότι στην πολιτική Γραμματεία δεν έδωσε πολιτικές απαντήσεις στην κριτική που δέχθηκε. Ο Ε. Τσακαλώτος πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Τζουμάκα, ενώ τόνισε ότι οι όποιες διαφωνίες χρήζουν πολιτικών απαντήσεων, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του με τις διαγραφές που προκρίνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Είπε επίσης, ότι οι τοποθετήσεις των στελεχών της μειοψηφίας έγιναν μετά από τις δηλώσεις Κασσελάκη και ειδικότερα μετά την ομιλία του στον ΣΕΒ, όπου εκφράστηκαν θέσεις «πέραν της αριστεράς σε κάθε της μορφή». Μάλιστα, άσκησε κριτική στις θέσεις του για τα εργασιακά και τα ζητήματα της φορολογίας.
Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τραυματισμένος από τις εσωκομματικές εκλογές ρίχνοντας την ευθύνη σε στελέχη και πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη και επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Αλέξη Τσίπρα εκτιμώντας πως έπρεπε να είχε μιλήσει πριν τις εκλογές αναφέροντας τα εξής: «Πρώτον, ότι δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν πρέπει κανείς να λέει ότι τον στηρίζω και τρίτον ότι κανείς δεν πρέπει να λέει ότι με υπονομεύει». Υπενθύμισε πάντως ότι έχει εκφράσει τη διαφωνία του για την εκλογή από τη βάση, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι ο νεοκελεγείς Πρόεδρος έχει τη νομιμοποίηση της, ενώ δεν συμφωνεί με τοποθετήσεις περί καθαίρεσής του.