ΣΥΡΙΖΑ: Θολό τοπίο στην κούρσα διαδοχής προέδρου-Συντροφικά μαχαιρώματα, συνεργασίες και αλλαγές συσχετισμών
Πυρά σε πρόσωπα που θεωρούνται επικρατέστερα για να διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε χθες δημοσίως ο πρώην υπουργός του κόμματος Χρίστος Σπίρτζης.
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σπίρτζης κάρφωσε, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει, τους Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Τσακαλώτο, λέγοντας «ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Παράλληλα, άφησε σαφέστατες αιχμές και κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για κείμενο του που είχε καταγγείλει προεκλογικά η ΝΔ και όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφερόταν σε τοπικά και συμπληρωματικά νομίσματα. «Στα τέσσερα χρόνια η εικόνα που δώσαμε ήταν ότι δεν είμαστε ένα κόμμα συγκροτημένο για να κυβερνήσουμε. Απόψεις που μπορεί επιστημονικά να γίνεται μια συζήτηση, αλλά σαν ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση δεν μπορείς να μιλάς για τοπικά νομίσματα» είπε ο κ. Σπίρτζης βάζοντας στο «κάδρο» της κριτικής του τον κ. Τσακαλώτο.
Βεβαίως η «έκρηξη» Σπίρτζη δεν μπορεί να θεωρηθεί συγκυριακή και τυχαία. Από τη μία είναι απάντηση στα «σκουπίδια που έφερες από το ΠΑΣΟΚ», φράση που φέρεται να είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο επεισόδιο με τον Πάνο Ρήγα. Από την άλλη, είναι η συνέχεια της γραμμής των «προεδρικών» ότι για την εκλογική πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά οι «σύντροφοι» που είτε δεν στήριζαν την επίσημη γραμμή είτε τη «θόλωναν» με άλλες προτάσεις είτε διαφωνούσαν με αυτήν, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να αντιλαμβάνεται την αντιπολίτευση ως μία Βαβέλ.
Σε κοινή πλεύση Αχτσιόγλου- Χαρίτσης;
Την ίδια ώρα, μια συνεργασία φαίνεται τετελεσμένη. Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης μπήκαν μαζί στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής τα δύο στελέχη είναι σε συνεχή επαφή όλο το τελευταίο διάστημα ακολουθώντας μια κοινή γραμμή σε σχέση με την κούρσα διαδοχής και μάλιστα έχει ξεκινήσει να είναι στα «σκαριά» από τα δύο κορυφαία στελέχη μια κοινή «Πλατφόρμα».
Η υποψηφιότητα ενός εκ των δύο θα συνοδευτεί από ένα κείμενο θέσεων, συμπεριληπτικό, που θα αφορά τον κόσμο της Αριστεράς χωρίς να αποκλείει τους πασοκογενείς που βρίσκονται μέσα στο κόμμα και έχουν προσφέρει με τη στάση τους. Από το περιβάλλον τους μιλούν για μια ενωτική υποψηφιότητα που θα καθησυχάζει και το κομμάτι των μελών που θεωρούν ότι οι πρώην εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να «στρίψουν το τιμόνι προς τα Αριστερά».
Υπενθυμίζεται πως και οι δύο υπήρξαν σε πολύ αρχική φάση μέλη των «53+» χωρίς όμως να ακολουθήσουν την πορεία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Στην κούρσα της διαδοχής εξακολουθεί να υπάρχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ψάχνει να δει αν θα κάνει το επόμενο βήμα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κινείται συναινετικά και μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ συνομίλησε με την Έφη Αχτσιόγλου την Παρασκευή, κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση των δεδομένων του «προεδρικού σπριντ» που έχει αρχίσει.
Θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Παππάς;
Στο στρατόπεδο των προεδρικών, ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Mega δεν διέψευσε φήμες που τον φέρουν να «φλερτάρει» με μια πιθανή υποψηφιότητα για την προεδρία. Είναι, άλλωστε, ο επικεφαλής της τάσης. Οσες φορές και αν ρωτήθηκε, επέμεινε πως «το κρίσιμο είναι ποιες πολιτικές επιλογές θα κάνουμε και ποια κατεύθυνση θα επιλέξουμε», συμπληρώνοντας πως «δεν θα πω τίποτα ούτε για μένα ούτε για άλλο πρόσωπο αυτή τη στιγμή».
Προωθείται και η Δούρου
Βεβαίως, στην κούρσα διαδοχής έδαφος φαίνεται να κερδίζει και η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής ανήκει στην πρώην στενή ομάδα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τα εσωτερικά θέματα του κόμματος της.
Στο προηγούμενο συνέδριο είχε εκλεγεί δεύτερη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, κάποιοι από τους «συντρόφους» της της χρεώνουν έπαρση, γεγονός - που όπως λένε - δεν την κάνει συμπαθή στη μεγάλη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωστο είναι αν η Ρένα Δούρου θα υποστηριχτεί ακόμα από την ομάδα των Πασοκογενών ή αυτοί θα προσανατολιστούν στην περίπτωση Τεμπονέρα.