ΣΥΡΙΖΑ: «Ψυχραιμία» συνιστά ο Νίκος Παππάς
«Να πουν οι υποψήφιοι πρόεδροι πώς θα ενώσουν το κόμμα. Να γίνει δημόσια συζήτηση»
«Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι μία καινούργια φάση. Πλέον έχουμε υποψήφιους προέδρους, έχουμε επίσημα κατατεθειμένες υποψηφιότητες», δήλωσε ο Νίκος Παππάς στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος τόνισε ότι «και από τους υποψήφιους, όλοι μας και όλος ο κόσμος που παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όλος ο προοδευτικός κόσμος, περιμένει να ακούσει πώς θα ενώσουν το κόμμα και πώς θα εφαρμόσουν τη συλλογική μας απόφαση για την συγκρότηση μίας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας. Εκεί είναι τα πολιτικά επίδικα και πρέπει αυτή η συζήτηση να γίνει δημόσια και όσες φορές χρειαστεί», υπογράμμισε.
«Να πουν οι υποψήφιοι πρόεδροι πώς θα ενώσουν το κόμμα και πώς θα εφαρμόσουν τη συλλογική μας απόφαση για μια μεγάλη προοδευτική εκλογική συμμαχία. Να γίνει δημόσια συζήτηση»
Διεργασίες των «87» για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη
Επεισοδιακή ήταν σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 18:30, καθώς ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Χάρης Μουμουλίδης στέλνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τον Στέφανο Κασσελάκη.
Του καταλογίζει αντικαταστατική, αντικομματική, αντισυντροφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ενώ ζητά τη διαγραφή του.
Εξηγώντας την κίνησή του να προσφύγει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο κ. Μουμουλίδης έκανε λόγο για «μία δύσκολη αλλά ηθικά επιβεβλημένη απόφαση. Έρχεται μάλιστα σε μία στιγμή που καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρόκειται για απόφαση που δεν προσμετρά σκοπιμότητες και ισορροπίες, αλλά προτάσσει τον σεβασμό και την ηθική αποκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων».
Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε πρωτοφανής τη σημερινή εικόνα παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, συμπληρώνοντας πως το κόμμα «κινδυνεύει όχι μόνο να μεταλλαχθεί σε κάτι ξένο προς κάθε έννοια Αριστεράς, αλλά να αποχωριστεί και κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας».
Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, τον κατηγόρησε πως αντί για λύση των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε ο ίδιος να είναι πρόβλημα στο κόμμα. «Με λόγο τοξικό, συχνά ανιστόρητο, με δημόσιες δηλώσεις που ουδεμία σχέση έχουν όχι μόνο με την αριστερά αλλά με προοδευτικό κόμμα, πορεύτηκε με μοναδικό γνώμονα προσωπικές αισθητικές και επικοινωνιακού χαρακτήρα επιλογές. Κατάργησε στην πράξη τη συλλογικότητα».
Η καταγγελία του έγινε γνωστή λίγο μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη, κατά τη διάρκεια της συνόδου της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τροπολογία από τους «87» που «φωτογραφίζει» Κασσελάκη
Μάλιστα λίγο αργότερα ο Γιάννης Μπουλέκος (εκπρόσωπος των «87») έθεσε εαυτόν στη γραμμή Μουμουλίδη και κατέθεσε τροπολογία, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται πως: «οποίος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος»
Στην τροπολογία, η οποία έγινε αποδεκτή με ευρεία πλειοψηφία, αναφέρεται:
«Η συνεργασία των προοδευτικών και η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης είναι ομόφωνες αποφάσεις τόσο του 4ου Συνεδρίου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι Συλλογικές αποφάσεις του κόμματος δεν είναι προϊόν της διαπλοκής ούτε οι σύντροφοι που τις ψήφισαν είναι υπομείνουμενοι από τη διαπλοκή.
Το σχέδιο της διαπλοκής είναι να παραμείνει στη διακυβέρνηση του τόπου ο Μητσοτάκης μέχρι το 2031. Άρα το σχέδιο της διαπλοκής το υπηρετεί αυτός που υπονομεύει την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων
Εν κατακλείδι οποίος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος και σίγουρα δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης σ' αυτό».
Νωρίτερα, σήμερα, η Θεοδώρα Τζάκρη είχε καταθέσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η υποψηφιότητα συνοδεύεται από 87 υπογραφές, όσοι δηλαδή ήταν και εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη. Επίσης, η κ. Τζάκρη κατέθεσε και το πόθεν έσχες του.
Ένταση με πυρά Τζάκρη και σκληρή απάντηση Γεροβασίλη
Σε δηλώσεις της στις τηλεοπτικές κάμερες, η κ. Τζάκρη ανέβασε τους τόνους εξαπολύοντας πυρά κατά των «87» κάνοντας λόγο για «εκτροπή» και για «κρυφοφανερές ψηφοφορίες», αναφερόμενη στη μετάθεση του Συνεδρίου.
«Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μια συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του Συνεδρίου, που η ίδια ψήφισε, αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι στο Συνέδριο δεν θα χωρούν όλοι. Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τις τηλεφωνικές ψήφους, φτάσαμε στο Συνέδριο με zoom, θα το χειρίζονται οι ίδιοι ακριβώς για να βάλουν σιγαστήρα στη φωνή του ελληνικού λαού», είπε η ίδια.
Και πρόσθεσε: «Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούριο για να γεννηθεί, ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή.
Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασελάκη, 87 όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν, και το πόθεν έσχες του και δηλώνω ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ».
Από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στα πυρά της κ. Τζάκρη σημειώνοντας τα εξής:
- Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων.
- Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.
- Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα.
- Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών.
Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι υποστηρικτές Κασσελάκη
Καταγγέλλοντας τη διαδικασία αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα μέλη του οργάνου που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Ανάμεσα τους και μέλη του προεδρείου που τον στηρίζουν.
Όπως ανέφερε η πλευρά των αποχωρησάντων, οι λόγοι της αποχώρησης είναι «το γεγονός ότι μεθοδεύτηκε η μετάθεση του Συνεδρίου με πρόσχημα ότι δεν μπορούσε να βρεθεί ελεύθερος χώρος και η πρόσκληση στην αρχή της συνεδρίασης να μιλήσουν οι υποψήφιοι ενώ δεν έχουν κατατεθεί τυπικά οι υποψηφιότητες».